ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ποιον «ανορθόδοξο» τρόπο υποχωρεί ο πόνος στον ώμο

Health Talk
Με ποιον «ανορθόδοξο» τρόπο υποχωρεί ο πόνος στον ώμο
Ανακούφιση και καλύτερη ποιότητα ζωής έχουν όσοι υποβάλλονται σε ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου, για να αντιμετωπίσουν τον βασανιστικό πόνο που προκαλείται από οστεοαρθρίτιδα ή μαζική ρήξη στροφικού πετάλου.
Δευτέρα, 30/12/2024 - 12:59
News4Health Team News4Health Team

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Shoulder and Elbow Surgery έδειξε ότι οι ασθενείς είναι πολύ ικανοποιημένοι μετεγχειρητικά, ιδίως εκείνοι που υποβάλλονται σε αυτή λόγω φθοράς χόνδρων και οστών.

Οι λειτουργικές δυσκολίες

«Ο τρίτος πιο συχνός μυοσκελετικός πόνος μετά την οσφυαλγία και τον πόνο στο γόνατο εκτιμάται ότι είναι ο πόνος στον ώμο. Στο 50% των ασθενών είναι επίμονος, αφού εξακολουθούν να υποφέρουν 6 μήνες μετά από τη διάγνωση. Εκτός από τον πόνο, οι λειτουργικές δυσκολίες είναι συχνές και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην εργασία, τον αθλητισμό και στα χόμπι. Επιβαρύνουν δε ψυχολογικά ιδιαίτερα τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής τους να υποβαθμίζεται», εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Παναγιώτης Πάντος, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

«Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο άνω μέρος του βραχίονα, το πίσω μέρος του ώμου, τον αυχένα και την ωμοπλάτη. Προβλήματα στα οστά, τους χόνδρους και ιστούς όπως οι μύες οι τένοντες και ο αρθρικός υμένας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ενοχλήσεις στον ώμο, που εάν αφεθούν χωρίς διάγνωση καθίστανται χρόνιες. Μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας και άλλοτε είναι αποτέλεσμα καταπόνησης και τραυματισμού και άλλοτε φθοράς, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Μετά τη διάγνωση, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την ακινητοποίηση του ώμου και ανάπαυση σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, τη φυσικοθεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση όταν όλα τα προηγούμενα θεραπευτικά βήματα δεν καταφέρουν να απαλλάξουν τον ασθενή από τον πόνο. Η επιλογή εξαρτάται από την αιτία και το επίπεδο σοβαρότητας της πάθησης και των συμπτωμάτων», προσθέτει.

Η οστεοαρθρίτιδα στη γληνοβραχιόνια άρθρωση είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στους ηλικιωμένους και δεν θεραπεύεται οριστικά με συντηρητικούς τρόπους. Στα προχωρημένα στάδια της πάθησης, που η θεραπεία με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, με φυσικοθεραπεία και μυϊκή ενδυνάμωση δεν μειώνει τον πόνο ούτε αυξάνει τη λειτουργικότητα, η ολική αρθροπλαστική ώμου είναι η έσχατη επιλογή.

Η χειρουργική προσέγγιση που θα επιλεγεί εξαρτάται από τη συνύπαρξη ή όχι μαζικής ρήξης τενόντων του στροφικού πετάλου. Όταν οι τένοντες είναι ανέπαφοι επιλέγεται η ανατομική αρθροπλαστική ώμου, κατά την οποία η μεταλλική πρόθεση τοποθετείται σύμφωνα με τη φυσιολογική ανατομία.

«Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου»

Όταν οι μύες και οι τένοντες που υποστηρίζουν τη συγκράτηση της κεφαλής του βραχιονίου στην ωμογλήνη, βοηθώντας στη ανύψωση και περιστροφή του, έχουν υποστεί ρήξη, επιλέγεται η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου. Η διαφορά είναι ότι αντιστρέφονται οι αρθρικές επιφάνειες, δηλαδή η κεφαλή που φυσιολογικά αποτελεί μέρος του βραχίονα τοποθετείται στην πλευρά της υποδοχής της άρθρωσης και η υποδοχή τοποθετείται στην πλευρά του βραχίονα.

Η επέμβαση αυτή είναι η σημαντικότερη πρόοδος στην αρθροπλαστική ώμου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν και αρχικά αναπτύχθηκε για την αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου, έχει πλέον επεκταθεί παγκοσμίως σε διάφορες χειρουργικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας. Η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, οι βελτιώσεις στις τεχνικές, τα υλικά και τα βιοϋλικά, καθώς και στο σχεδιασμό έχουν διευρύνει τις επιλογές και βελτιώσει τη μακροζωία των προθέσεων. Στην αποδοχή και καθιέρωσή της έχει συντελέσει και η πρόοδος στο λογισμικό, η οποία επιτρέπει τον προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης, αλλά και τη διεγχειρητική καθοδήγηση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μέσω υπολογιστή.

Είναι μια αποδεκτή επιλογή που δίνει μακροπρόθεσμα τις ίδιες πιθανότητες για δεύτερη χειρουργική επέμβαση (αναθεώρηση), για σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα, για επανεπεμβάσεις, όπως και για παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο, με την ανατομική αρθροπλαστική ώμου.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι ίδιοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτήν δηλώνουν ικανοποιημένοι, όσον αφορά στη μείωση των συμπτωμάτων. Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Shoulder and Elbow Surgery νωρίτερα φέτος, το επιβεβαίωσαν.

Τα ευρήματα των μελετών

Οι ερευνητές αναζήτησαν και ανέλυσαν 45 μελέτες που περιέγραφαν την ικανοποίηση 5.234 ασθενών που είχαν παρακολουθηθεί για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά. Από τους συμμετέχοντες, το 61,2% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν τα 71,1 έτη. Αφού έλαβαν υπόψη τους τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και του δείκτη μάζας σώματος, τον λόγο που υποβλήθηκαν στην επέμβαση και την έκβασή της, διαπίστωσαν ότι η συνολική ικανοποίηση των ασθενών κυμαινόταν από 77,7% έως 87,8%, ανάλογα με τον τρόπο μέτρησης. Βάσει διάγνωσης, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στη γληνοβραχιόνια άρθρωση ήταν πιο ικανοποιημένοι, συγκριτικά με εκείνους που είχαν υποβληθεί στην επέμβαση λόγω αρθροπάθειας από ρήξη του στροφικού πετάλου ή μαζική ρήξη του στροφικού πετάλου.

«Η επέμβαση αυτή προσφέρει στους ασθενείς ανακούφιση από τον πόνο, ανάκτηση της κίνησης και της λειτουργίας της άρθρωσης. Πέραν της οστεοαρθρίτιδας με ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου, σε ανάστροφη αρθροπλαστική μπορούν να υποβληθούν άτομα με συγκεκριμένα κατάγματα ώμου και όγκους στο βραχιόνιο οστό, προηγούμενη ανατομική αντικατάσταση ώμου που προκαλεί παρατεταμένα συμπτώματα. Αντενδείκνυται όμως σε όσους έχουν συνεχιζόμενες λοιμώξεις ή ανατομικές ιδιαιτερότητες.

Στα θετικά της επιλογής περιλαμβάνεται και η μακροπρόθεσμη επιβίωση του μεταλλικού εμφυτεύματος για περισσότερα από 15 χρόνια στο 90% των περιπτώσεων», καταλήγει ο δρ Πάντος.

  • ΠΟΝΟΣ
  • ΩΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι επιπτώσεις από τις επαναλαμβανόμενες αποβολές - Στρατηγικές αντιμετώπισης του τραύματος
Οι επιπτώσεις από τις επαναλαμβανόμενες αποβολές - Στρατηγικές αντιμετώπισης του τραύματος 27 Δεκεμβρίου 2024
Γιατί «φουντώνει» η ψωρίαση αμέσως μετά την εορταστική περίοδο; 31 Δεκεμβρίου 2024
Γιατί «φουντώνει» η ψωρίαση αμέσως μετά την εορταστική περίοδο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28

Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του

Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34

Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση

Λαπαροσκοπική-Ρομποτική κυστεκτομή: Λιγότερος πόνος, ταχύτερη ανάρρωση
Health Talk
19/05/2026 - 08:11

Λαπαροσκοπική-Ρομποτική κυστεκτομή: Λιγότερος πόνος, ταχύτερη ανάρρωση

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι

Metropolitan General: Πρώτη εφαρμογή ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με το ρομποτικό σύστημα Rosa
Υπηρεσίες Υγείας
24/04/2026 - 17:34

Metropolitan General: Πρώτη εφαρμογή ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με το ρομποτικό σύστημα Rosa

Πόνος στον αγκώνα: Όταν ακόμα και το “κλικ” στο ποντίκι γίνεται επώδυνο
Health Talk
22/04/2026 - 14:00

Πόνος στον αγκώνα: Όταν ακόμα και το “κλικ” στο ποντίκι γίνεται επώδυνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo