Ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα ασκήσεων που μπορεί να μειώσει τον οδυνηρό πόνο της αρθρίτιδας σε λιγότερο από δύο μήνες.
Η καινοτόμος αυτή άσκηση έχει σχεδιαστεί ειδικά για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον υγιή ιστό των αρθρώσεων, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο.
Οι ασθενείς εκτελούν μια σειρά ασκήσεων αντίστασης φορώντας μια μανσέτα, δηλαδή έναν σφιχτό ιμάντα που περιορίζει τη ροή του αίματος στο άκρο.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα που έκαναν δύο συνεδρίες δύο ωρών αυτής της άσκησης κάθε εβδομάδα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα πόνου και στη μυϊκή τους δύναμη σε λιγότερο από οκτώ εβδομάδες.
«Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση για να βοηθηθούν οι ασθενείς με αρθρίτιδα να ασκηθούν», λέει ο Δρ Mark Russell, λέκτορας ρευματολογίας στο King's College του Λονδίνου. «Γνωρίζουμε ότι, μαζί με τα φάρμακα, η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση του πόνου που βιώνουν οι ασθενείς.
Αυτή η προσέγγιση αξίζει σίγουρα περαιτέρω διερεύνηση».
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των πασχόντων είναι πόνος στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία. Συνήθως εμφανίζονται στα χέρια και τα πόδια, αλλά είναι γνωστό ότι επηρεάζουν και άλλες αρθρώσεις.
Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν επίσης κόπωση, εφίδρωση, κακή όρεξη και απώλεια βάρους.
Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να την αναπτύξουν από τους άνδρες. Πιστεύεται επίσης ότι είναι κληρονομική.
Η ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα.
Τα πιο συνηθισμένα είναι μια μορφή φαρμάκων που ονομάζονται βιολογικοί παράγοντες και περιορίζουν τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιστό των αρθρώσεων.
Ωστόσο, παράλληλα με τα φάρμακα, οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς να ασκούνται τακτικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα επώδυνα συμπτώματα και βελτιώνει την κινητικότητα των δύσκαμπτων αρθρώσεων.
Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δυσκολεύονται να ασκηθούν λόγω του πόνου. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη μυϊκή δύναμη από τους υγιείς ανθρώπους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, λόγω των συμπτωμάτων τους, είναι γενικά λιγότερο πιθανό να ασκηθούν. Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων που μπορεί να αποβούν μοιραίες.
«Γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μυϊκής απώλειας είναι η αντίσταση – η χρήση βαρών», λέει ο Δρ Russell. «Και υπάρχουν πολύ καλές έρευνες που δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τα επίπεδα πόνου.
Αλλά συχνά ακούω από ασθενείς που λένε ότι ανησυχούν ότι η άσκηση θα επιδεινώσει τα συμπτώματά τους, οπότε καταλήγουν να την αποφεύγουν».
Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, ζητήθηκε από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να εκτελέσουν μια σειρά ασκήσεων με βάρη, εστιάζοντας στους μυς των ποδιών και των χεριών.
Ωστόσο, αυτές οι ασκήσεις έγιναν ενώ φορούσαν ένα σφιχτό επίδεσμο στον καρπό που περιορίζει τη ροή του αίματος γύρω από το άκρο που χρησιμοποιούσαν κάθε φορά.
Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να κάνει τους μυς να δουλεύουν πιο σκληρά, καθώς χρειάζονται οξυγόνο για ενέργεια, το οποίο μεταφέρεται από το αίμα. Χωρίς αυτό το οξυγόνο, υποστηρίζουν οι ερευνητές, ο μυϊκός ιστός υποβάλλεται σε μεγαλύτερη καταπόνηση, η οποία τελικά αυξάνει τη δύναμη.
Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα λένε ότι αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους ασθενείς να σηκώνουν σχετικά ελαφριά βάρη – αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού ή εξάρσεων – ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη μυϊκή τους δύναμη.
Στη δοκιμή συμμετείχαν περίπου 100 ασθενείς.
Μετά από δύο μήνες – κατά τη διάρκεια των οποίων το βάρος αυξήθηκε σταδιακά – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη δύναμη, την κίνηση και τα επίπεδα πόνου. «Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, η οποία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, την ανεξαρτησία και αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων», λέει ο Δρ Hunter Bennett, λέκτορας άσκησης και αθλητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
«Η γυμναστική με αντιστάσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακτήσετε τη δύναμή σας. Αυτού του είδους η προπόνηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Προσφέρει έναν τρόπο να αποκτήσετε δύναμη χωρίς να υποφέρετε από δυσφορία. Αυτό είναι εξαιρετικά ενδυναμωτικό για άτομα που συχνά περιορίζονται από την κατάστασή τους».