ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απώλεια βάρους: Έξυπνα διατροφικά tips για γρήγορα αποτελέσματα, από Κλινικό διατροφολόγο

Fitness
Απώλεια βάρους: Έξυπνα διατροφικά tips για γρήγορα αποτελέσματα, από Κλινικό διατροφολόγο
Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για γρήγορη και μόνιμη απώλεια κιλών από τον κ. Ευμένη Π. Καραφυλλίδη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος του Metropolitan General
Τετάρτη, 22/02/2023 - 09:35
News4Health Team News4Health Team
Η απώλεια βάρους αποτελεί στόχο πολλών ανθρώπων, αλλά το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται σε μια ισορροπημένη διατροφή με άσκηση και όχι σε εξαντλητική και στερητική δίαιτα, για τη σταδιακή απώλεια κιλών και επίτευξη του στόχου.

Το να κάνετε απλά μια δίαιτα δεν είναι αρκετό, πρέπει πάντα να προσαρμόζεται έξυπνα στις ανάγκες σας. Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

«Τηρείστε πρόγραμμα στο φαγητό και την άσκηση, χωρίς υπερβολές» τονίζει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSC (HONS), MSC, NYSCDN Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General, ο οποίος συστήνει μικρά μυστικά που μπορούν μας κρατήσουν σταθερούς και εστιασμένους στο διατροφικό πρόγραμμα που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε.
Karafyllidis 2

-Να έχετε ποικιλία στην διατροφή σας. Με το να τρώτε από όλες τις κατηγορίες τροφίμων αισθάνεστε περισσότερο ικανοποιημένοι.

-Μη χάνετε γεύματα. Το να παραλείπετε να τρώτε κανονικά τα γεύματά σας, οδηγεί σε άσχημες διατροφικές συνήθειες.

-Πρέπει να έχετε πρόγραμμα στο πότε θα φάτε έτσι ώστε να μην τσιμπολογάτε όλη την ώρα. Προσπαθήστε να καθιερώσετε 3 γεύματα την ημέρα με υγιεινά σνακ ανάμεσα. Η δίαιτα είναι αποτελεσματική όταν δεν πεινάτε. Πολλοί που έχουν κατορθώσει να χάσουν κιλά συνιστούν 5 γεύματα την ημέρα.

-Τρώτε ό,τι απαιτεί ο οργανισμός σας. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε ότι απαιτεί το βάρος σας και το επίπεδο των σωματικών σας δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι μπορείτε να χάσετε βάρος με 1.800 θερμίδες την ημέρα, γιατί να καταναλώνετε μόνο 1.200; Ναι, θα χάσετε περισσότερα κιλά με τις 1.200 θερμίδες αλλά περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν στο να κρατήσετε μια δίαιτα περισσότερο καιρό με τις 1800. Και με τον καιρό ίσως να καταλήξετε να χάνετε περισσότερα κιλά με τις περισσότερες θερμίδες.

-Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής. Το να ελέγχετε τον εαυτό σας συσχετίζεται πολύ με την επιτυχία σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι καταγράφουν το τι τρώνε και το πόσο ασκούνται, καταφέρνουν καλύτερα να κοντρολάρουν το βάρος τους. Με το ημερολόγιο διατροφής έχετε μια πιο ρεαλιστική άποψη του πόσο και γιατί τρώτε.

-Μην ζυγίζεστε. Μην ανεβαίνετε στη ζυγαριά. Αντίθετα, δείτε πως αισθάνεστε και πως σας εφαρμόζουν τα ρούχα σας. Έτσι θα αποφύγετε υπερβολικές και περιττές απογοητεύσεις.

-Καταγράψτε και την παραμικρή σας μπουκιά. Το να σημειώνετε πόσο ακριβώς έχετε φάει θα σας οδηγήσει να θέλετε να γράφετε κάθε φορά και λιγότερα δηλαδή να τρώτε και λιγότερο.

-Τρώτε μόνο ότι σας αρέσει. Τίποτα δεν κάνει μια δίαιτα πιο ανυπόφορη από το να αναγκάζεστε να τρώτε πράγματα που δεν σας αρέσουν.

-Δεν πειράζει να υποκύπτετε καμιά φορά. Αν σας έρθει η επιθυμία για φαγητό πλούσιο σε θερμίδες, φάτε μια μικρή ποσότητα και απολαύστε την. Αν αντιστέκεστε συνέχεια το αποτέλεσμα θα είναι όταν το βρείτε μπροστά σας να το καταβροχθίσετε. Αν όμως δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ότι θα αρκεστείτε σε αυτήν την μικρή ποσότητα, τότε καλύτερο είναι να μην το φάτε καθόλου.

-Κάντε συγκεκριμένες αλλαγές. Αν είχατε συνηθίσει να συνοδεύετε το πρόχειρο ή το μεσημεριανό γεύμα με ένα αναψυκτικό, αντικαταστήστε το με ένα ποτήρι νερό ή όταν τρώτε κοτόπουλο αρχίστε να το τρώτε χωρίς την πέτσα.

-Επιλέξτε ένα χώρο στο σπίτι σας και συνδέστε τον με το φαγητό.

-Ποτέ μην τρώτε όρθιοι, πάντα να είστε καθισμένοι.

Μην κάνετε τίποτα άλλο ενώ τρώτε. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το να παρακολουθείτε τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια του γεύματος η μοναδική σας απόλαυση πρέπει να είναι το φαγητό και τίποτα άλλο.

-Πίνετε πολύ νερό. Ο στόχος είναι να καταναλώνετε 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Αν δεν είχατε συνηθίσει να πίνετε τόσο νερό ξεκινήστε σταδιακά με το να προσθέτετε μισό με ένα ποτήρι νερό κάθε μέρα στην διατροφή σας. Γεμίστε ένα μπουκάλι νερό 2 λίτρων και φροντίστε να το πιείτε όλο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Τρώτε πρωινό. Οι άνθρωποι που τρώνε ένα πλούσιο πρωινό αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι κατά την διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Κάντε το πρωινό σας πλούσιο με το να προσθέτετε κάτι κάθε μέρα. Ξεκινήστε με ένα φρούτο ή χυμό, συνεχίστε με το να προσθέσετε ένα γιαούρτι ή μια φέτα ψωμί για τοστ.

-Πρώτα νερό. Ξεκινήστε τα γεύματα σας με ένα ποτήρι νερό ή φυσικό χυμό φρούτου ή τσάι ώστε να κατευνάσετε την πείνα σας.

-Τρώτε με σειρά. Αυτό σημαίνει να τρώτε πρώτα τα φαγητά με τις λιγότερες θερμίδες όπως σαλάτες και λαχανικά, έτσι ώστε να μην πεινάτε τόσο όταν θα φτάσετε στα πιάτα με τις πολλές θερμίδες και έτσι να τις περιορίσετε κιόλας.

-Τα γεύματα σας να διαρκούν πάνω από 15 λεπτά. Με το να τρώτε αργά χορταίνετε περισσότερο με λιγότερο φαγητό. Με το να τρώτε αργά απολαμβάνετε κάθε σας μπουκιά καθώς την μασάτε και την καταπίνετε και επίσης δίνετε χρόνο στο σώμα σας να απελευθερώσει τα ένζυμα που λένε στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει – για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία χρειάζονται 20 λεπτά.

-Ακουμπήστε κάτω τα μαχαιροπίρουνα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος σας μην κρατάτε συνέχεια το μαχαιροπίρουνο. Ή αν τρώτε σάντουιτς αφήνετέ το στο πιάτο σας, έτσι θα επιμηκύνετε τη διάρκεια του γεύματος σας.

-Μην βιάζεστε. Πρώτα μασάτε την τροφή που έχετε στο στόμα σας και έπειτα το ξαναγεμίζετε.

-Σταματάτε να τρώτε για ένα λεπτό 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αυτό θα ελαττώσει το ρυθμό σας και θα συνηθίσετε να τρώτε όλο και πιο αργά. Αν θέλετε και 2η μερίδα περιμένετε 5 λεπτά. Η επιθυμία σας μπορεί να φύγει. Προτιμήστε σαν δεύτερο πιάτο ρύζι ή πατάτες στη μισή ποσότητα.

-Μην αδειάζετε το πιάτο σας.

-Σταματήστε να τρώτε μόλις σηκωθείτε από το τραπέζι. Αποφύγετε να τσιμπολογάτε την ώρα που συμμαζεύετε.

-Οργανωθείτε πριν πάτε σε ένα πάρτι. Για να μην παραφάτε φαγητό έξω, γεμίστε λίγο το στομάχι σας όταν είστε ακόμα σπίτι, τρώγοντας ένα φρούτο ή μισό τοστ. Μην νομίζετε ότι αν δεν φάτε τίποτα όλη μέρα, περιμένοντας την βραδινή σας έξοδο, θα σας κάνει καλό. Αν φάτε αρκετά καλά πριν πάτε σε κάποιο πάρτι, δεν θα μπείτε στον πειρασμό όταν θα είστε γύρω από τα αγαπημένα σας και μάλλον παχυντικά φαγητά.

-Κρατάτε μαζί σας κάποιο υγιεινό σπιτικό σνακ αν τυχόν πεινάσετε την ώρα που είστε έξω.

-Μην τρώτε το φαγητό από την συσκευασία του. Έτσι δεν μπορείτε να υπολογίσετε πόσο έχετε καταναλώσει. Πιθανότατα να φάτε περισσότερο από αυτό που πρέπει.

-Μην ψωνίζετε όταν πεινάτε και πάντα να κάνετε λίστα για τα ψώνια σας. Αν δεν αγοράσετε φαγητά πλούσια σε θερμίδες τότε δεν θα τα καταναλώσετε κιόλας.

-Μην μετράτε τις θερμίδες. Καλό είναι να μετράτε το λίπος που τρώτε. Πρώτα μειώστε τα λιπαρά φαγητά και μην ανησυχείτε για την ζάχαρη σε πρώτη φάση. Όταν νιώσετε άνετα και συνηθίσετε τη δίαιτά με χαμηλά λιπαρά (προϊόντα με 1%-2%) προχωρήστε στο δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι να μειώσετε και την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε.

-Αντιδράστε διαφορετικά στο στρες. Αντί να τσιμπολογάτε κάθε φορά που αγχώνεστε, κάντε μια βόλτα ή ξεκινήστε κάποιο χόμπι.

Διαβάστε επίσης=> Αδυνάτισμα: Διατροφή με το «ρολόι» ή περιορισμός των θερμίδων; Ποια είναι η καλύτερη τακτική

Τελευταία τροποποίηση στις 24/05/2023 - 11:21
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
  • ΒΑΡΟΣ
  • ΚΙΛΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • METROPOLITAN GENERAL
  • ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μέτρια ή έντονη άσκηση: Ποια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Μέτρια ή έντονη άσκηση: Ποια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 14 Φεβρουαρίου 2023
Λίπος στην κοιλιά και γυμναστική: Η ιδανική ώρα για να το «διώξετε» πιο γρήγορα 22 Φεβρουαρίου 2023
Λίπος στην κοιλιά και γυμναστική: Η ιδανική ώρα για να το «διώξετε» πιο γρήγορα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον

Η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου
Υγεία
30/04/2025 - 14:04

Η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου

29 υγιεινά σνακ για απώλεια βάρους
Διατροφή
24/04/2025 - 18:00

29 υγιεινά σνακ για απώλεια βάρους

Ακαδημία Αθηνών & Harvard ενώνουν δυνάμεις για την υγεία και το περιβάλλον
Πολιτική Υγείας
24/04/2025 - 12:14

Ακαδημία Αθηνών & Harvard ενώνουν δυνάμεις για την υγεία και το περιβάλλον

Οκτώ παράγοντες που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους
Διατροφή
23/04/2025 - 13:00

Οκτώ παράγοντες που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Το νέο ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 13:17
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Επιστημονική Ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα ανοιχτή προς το κοινό
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 14:36
ΠΟΥ «Οι κοινωνικές ανισότητες μειώνουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής»
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 21:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo