Στην παραδοχή ότι οι μισθοί για τους γιατρούς στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι ελκυστικοί για ανθρώπους του εξωτερικού προέβη ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του Ετήσιου Συνεδρίου BrainReGain που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), υπό την Αιγίδα του ΣΕΒ - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιώνκαι της ΕΑΣΕ – Ένωσης Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι ως υπουργός Ανάπτυξης είχε συμβάλει αρκετά στο να γυρίσουν κάποιοι πίσω.στη χώρα.
«Στη μέση της καριέρας μου ήταν η μεγάλη επιτυχία να φέρουμε το ψηφιακό κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που σήμερα αριθμεί πάνω από 1.200 εργαζόμενους, πάνω από 500 από αυτούς είναι άνθρωποι που ήρθαν από τις άλλες χώρες της Ευρώπης στην Ελλάδα. Άρα brain regain στην πράξη. Τώρα στην υγεία τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα», παραδέχτηκε.
«Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα δεν είναι αξιοζήλευτοι -να το πω έτσι κομψά. Κατά συνέπεια αν κάποιος γιατρός προσπαθήσει να επιλέξει με βάση το κριτήριο του εισοδήματος που θα εξασφαλίσει το δημόσιο σύστημα μιας άλλης Ευρωπαϊκής χώρας της Βόρειας Ευρώπης και την Ελλάδα εκεί τα επιχειρήματά μας δεν είναι πάρα πολύ δυνατά. Και ζητώ συγγνώμη για αυτό.», τόνισε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η μεταρρύθμιση για τη δυνατότητα της παράλληλης άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ «επιτρέπουν στους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν και αντιλαμβάνονται ότι το εισόδημα δεν τους είναι επαρκές, να κάνουν παράλληλα και ιδιωτικό έργο και να έχουν το εισόδημα που επιθυμούν».
Στη συνέχεια ο Υπουργός απαρίθμησε τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση για να φέρει πίσω στην Ελλάδα επιτυχημένους επαγγελματίες
«Πρώτον, σας είπα το ιδιωτικό έργο πιστεύω ανοίγει μία πόρτα σημαντική και σε γιατρούς του ΕΣΥ να παραμείνουν σε αυτό χωρίς να χρειάζεται να πάει να πάει να ανοίξει ιατρείο ή να πιάσει δουλειά σε μία εταιρεία αλλά και σε ανθρώπους από το εξωτερικό που θέλουν να επιλέξουν να ρθουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο αλλά παράλληλα να ασκούν το ιδιωτικό τους έργο.
Το δεύτερο που κάναμε και είχε και τον χαρακτήρα της επιστροφής ανθρώπων από το εξωτερικό ήταν ότι δώσαμε για δύο συνεχόμενα έτη το μεγαλύτερο αριθμό θέσεων μελών ΔΕΠ σε ιατρικές σχολές που έχουν το δει τελευταία χρόνια. Ακόμη δεν το ξέρετε αλλά το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος το ’24, μάλλον το ‘23 και το ’24, έδωσε για μέλη ΔΕΠ ιατρικών σχολών όσες θέσεις δίνουμε σε 25 χρόνια.
Αυτό το κάναμε τελείως συνειδητά πρώτα για να καλύψουμε το κενό που είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία της χρεοκοπίας Γιατί δεν θα είχαμε καθηγητές σε λίγο. Άρα δεν θα είχαμε και αυτούς να διεκδικήσουν τους φοιτητές για να έχουμε γιατρούς επόμενους δεκαετίες. Αλλά για να δημιουργήσουμε και θέσεις σε γιατρούς από το εξωτερικό που θέλουν να ρθουν στην Ελλάδα. Και ήρθανε. Γιατί η ακαδημαϊκή καριέρα είναι από μόνη της ένας μαγνήτης. Το δεύτερο που κάναμε, την περασμένη εβδομάδα ψηφίσαμε ένα νόμο στη Βουλή και εκδώσαμε μια σχετική υπουργική απόφαση που αναγνωρίζουμε αυτόματα την ιατρική ειδικότητα και την εξειδίκευση σε έναν γιατρό που έχει λάβει ενεργούς τέτοιους τίτλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Κυρίως για να βγάλουμε το πρόβλημα ότι ένας γιατρός που φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να περάσει τη διαδικασία του ΚΕΣΥ πολλές φορές και σε κάποιοα περίπτωση και εξτρά Αυτό ήταν από μόνο του πολύ αποθαρρυντικό για να το κάνει. Δηλαδή δεν επέλεγε να το κάνει με αυτόν τον τρόπο. Και έτσι πιστεύω σε μία σχετική έρευνα που είχε γίνει από έναν οργανισμό που διοικείται για τους Έλληνες του εξωτερικού, ότι ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών Ελλήνων σε όλες τις πολιτείες επιθυμούν να γυρίζουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα.», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο σκέφτονται να κάνουν και σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που λόγω Brexit έχει φύγει από τις εξομοιώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι ενδεχομένως ο Καναδάς και Αυστραλία που έχουν πολύ ψηλά συστήματα εκπαιδευτικά και που δεν συζητείται το αν κάποιος έχει πράγματι τίτλους έγκυρους και άξιους και τα φέρνουν και μεγάλες ελληνικές κοινότητες.»
Τέλος, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο επενδυτικό clawback που, όπως υποστηρίζει «δημιουργεί πολύ μεγάλες πιέσεις επιστροφής ανθρώπων από το εξωτερικό.»
«Γιατί με το επενδυτικό clawback έχουμε δημιουργήσει νέα εργοστάσια ήδη 10 τον αριθμό συνολικό ύψος επενδύσεων 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά είναι ερευνητικά. Στα ερευνητικά κέντρα θα χρειαστούν επιστήμονες που έχουν αυτή την τεχνογνωσία. Και αυτή την τεχνογνωσία δεν την έχουμε πρακτικά στην Ελλάδα. Άρα πρακτικά αυτές. θα φέρουν εργαζόμενους από το εξωτερικό στην Ελλάδα.
Δεν μπορώ να σας πω αν θα είναι εθνικότητα ελληνικής, αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά επαναλαμβάνω για μένα δεν είναι μόνο θέμα εθνικότητας, είναι να αποτελέσει Ελλάδα έναν σημαντικό πόλο έλξης στη διεθνή αγορά εργασίας, ανταγωνιστικό για να φέρνουμε κόσμο στην ελληνική οικονομία στο νέο κόσμο της Ευρωπαϊκής κινητικότητας στην αγορά εργασίας»