ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο

Διατροφή
Freepik
Το θερμιδικό προφίλ και η θερμοκρασία μαγειρέματος είναι αυτά που κρίνουν αν τελικά το ελαιόλαδο είναι προτιμότερο από άλλα είδη μαγειρικών ελαίων.
Παρασκευή, 09/05/2025 - 11:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως «υγρό χρυσάφι» και έχει επαινεθεί για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιακής υγείας και η μείωση των φλεγμονών, με μελέτες που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ωστόσο, η Laurentia Campbell, ειδική διατροφολόγος και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνει ότι «όσον αφορά την έρευνα για το ελαιόλαδο, το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιείται σε άτομα με αρκετά καλή υγεία (μεσογειακή διατροφή), κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα αποτελέσματα».

Από την άλλη, άλλα έλαια κυρίως από σπόρους, όπως τα έλαια από κάρδαμο, ηλίανθο και σόγια έχουν δυσφημιστεί, με ορισμένους κορυφαίους φορείς στον τομέα της υγείας να ισχυρίζονται ότι τα έλαια από σπόρους αυξάνουν τις φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Robert F Kennedy Jr έχει ακόμη ισχυριστεί ότι οι Αμερικανοί «δηλητηριάζονται εν αγνοία τους» από τα έλαια από σπόρους.

Οι ειδικοί ωστόσο σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν είναι όλα για όλους και ότι ακόμα και αυτό που θεωρούμε υγιεινό σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κακό.

«Με εξοργίζουν οι influencers που μου λένε ότι όλα τα έλαια σπόρων θα με σκοτώσουν και ότι πρέπει να πίνω ελαιόλαδο σαν νερό για την υγεία μου. Δεν συνειδητοποιούν τη λεπτή φύση της διατροφής και το πόσο εξατομικευμένη είναι για την υγεία του κάθε ατόμου», τονίζει η Campbell.

Το ελαιόλαδο, όπως επισημαίνουν όλοι οι διατροφολόγοι, είναι τόσο πλούσιο σε θερμίδες που μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε όλες τις σχετικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Η διαιτολόγος της Νέας Υόρκης Michelle Routhenstein δήλωσε στο DailyMail.com ότι είχε έναν πελάτη που έπινε ένα φλιτζάνι λάδι την ημέρα, ενώ προσπαθούσε σκληρά να χάσει βάρος.

Η Routhenstein είπε: «Αυτή η ακραία συμπεριφορά όχι μόνο εμπόδισε τις προσπάθειές του για απώλεια βάρους, αλλά επηρέασε αρνητικά και τα επίπεδα χοληστερόλης του, καθώς τόσο μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αντισταθμίζοντας τα υποτιθέμενα οφέλη του».

Η γενική άποψη των ειδικών είναι ότι το μαγείρεμα με λίγη ελαιόλαδο είναι ασφαλές και ότι το ελαιόλαδο είναι πράγματι το προτιμώμενο μαγειρικό λάδι πολλών επαγγελματιών σεφ και διαιτολόγων.

Και ενώ το ελαιόλαδο έχει υψηλά επίπεδα υγιεινών ακόρεστων λιπαρών, η Campbell τονίζει ότι το πόσο υγιεινό είναι ένα έλαιο εξαρτάται επίσης από την αναλογία των ωμέγα-3 (λιπαρά που είναι ζωτικά για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών) και των ωμέγα-6 (λιπαρά που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία της καρδιάς), καθώς και από τη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύει κανείς μ' αυτό.

Όλα τα έλαια έχουν διαφορετικά σημεία βρασμού, τη θερμοκρασία στην οποία τα έλαια καίγονται, αρχίζουν να αποσυντίθενται και να παράγουν επιβλαβή υποπροϊόντα.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει στο ελαιόλαδο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα σπορέλαια , στους 165 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να καεί το έλαιο, να αποσυντεθεί και να απελευθερώσει ελεύθερες ρίζες και μια ουσία που ονομάζεται ακρολεΐνη, η χημική ουσία που δίνει στα καμένα τρόφιμα την πικάντικη γεύση και το έντονο άρωμά τους.

Έτσι, ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να είναι καλό για το γρήγορο τηγάνισμα ενός αυγού, δεν είναι κατάλληλο για το τηγάνισμα του αγαπημένου σας κοτόπουλου

«Μην αφήνετε τους influencers να σας πείσουν για θέματα υγείας. Εμπιστευτείτε την επιστήμη και χρησιμοποιήστε το μυαλό σας», καταλήγει η Campbell.

Πηγή: Daily Mail

  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο 09 Μαϊος 2025
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη 09 Μαϊος 2025
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος
Διατροφή
17/07/2025 - 10:00

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος

Περιφέρεια Κρήτης: Συνεδρίαση για τη δασοκτονία και την προστασία του ελαιολάδου
Επικαιρότητα
26/02/2025 - 03:26

Περιφέρεια Κρήτης: Συνεδρίαση για τη δασοκτονία και την προστασία του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο ως ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Νέα επιστημονικά δεδομένα
Διατροφή
12/08/2024 - 12:04

Το ελαιόλαδο ως ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Νέα επιστημονικά δεδομένα

Οι επαγγελματίες του ελαιολάδου αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Διατροφή
28/06/2024 - 06:12

Οι επαγγελματίες του ελαιολάδου αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

ΗΠΑ: Ελληνικό ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί σε ερευνητικό έργο τριών πανεπιστημίων για το Αλτσχάιμερ
Επικαιρότητα
28/01/2024 - 00:06

ΗΠΑ: Ελληνικό ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί σε ερευνητικό έργο τριών πανεπιστημίων για το Αλτσχάιμερ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευαισθησία στη γλουτένη: Νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά είναι θέμα επικοινωνίας εντέρου- εγκεφάλου!
Διατροφή
24/10/2025 - 14:00
Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο
Fitness
24/10/2025 - 13:00
Διπλός «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές: «Παγωμένες» οι πληρωμές για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
24/10/2025 - 12:24
Εποχική τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε - Ο ρόλος της διατροφής
Ομορφιά
24/10/2025 - 12:00
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματική θεραπεία με CAR-T κύτταρα γεννά αισιοδοξία - Το παράδειγμα μιας Βρετανίδας
Υγεία
24/10/2025 - 11:00
Υπογονιμότητα: Οι βαριατρικές επεμβάσεις μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε γυναίκες με παχυσαρκία
Υγεία
24/10/2025 - 09:53
Ο ρόλος του μολυσμένου κρέατος και του ...χαμηλού εισοδήματος στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Υγεία
24/10/2025 - 09:00
Cardio Life Style 2025: Ζωντανή γιορτή για όλους 1 και 2 Νοεμβρίου με δράσεις και ομιλίες
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 07:11
ΕΑΣΕ Leadership Summit 2025: Όταν η αποτυχία γίνεται εργαλείο ηγεσίας
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 03:36
Quiet Hour: Δέκα καταστήματα Κωτσόβολος προσφέρουν μια συμπεριληπτική εμπειρία αγορών
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 00:06
Που βρίσκεται η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 23:17
Ερώτηση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για τη φέτα και τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 22:09
Ειδικοί καταρρίπτουν τέσσερις μύθους για την περιποίηση και την υγεία των μαλλιών
Ομορφιά
23/10/2025 - 21:22
Παρουσία Δαβάκη η ορκωμοσία των πρωτοετών σπουδαστών τάξης '29 της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 20:32
Τα πολλαπλά οφέλη της φυσικοθεραπείας στη Δημόσια Υγεία δείχνει μελέτη
Υγεία
23/10/2025 - 20:04
ΕΟΔΥ: Αύξηση θετικότητας και πέντε θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
23/10/2025 - 19:26
Χημική ουσία κόβει την «παροχή ρεύματος» σε βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία
Υγεία
23/10/2025 - 19:12
Θεσσαλονίκη: Δύο κρούσματα ψώρας σε Γυμνάσιο της Τούμπας
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 18:48
Πνευμονική εμβολή σκότωσε τη 16χρονη έξω από κλαμπ στο Γκάζι - Παραμένει άγνωστη η αιτία
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 18:02
Φόβος οικειότητας: Όταν το «κοντά σου» φαντάζει αδύνατο
Ψυχική Υγεία
23/10/2025 - 17:39
Ανάκληση μη ασφαλούς συσκευασίας μουστοκούλουρου από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 16:57
Διαμαρτυρία εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ στο Μαρούσι για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 16:32
ΠΣΕΥ: Εμβολιασμός, ενημέρωση και πρόληψη στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Υγείας
Υγεία
23/10/2025 - 16:03
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Εισάγει πρώτος τη νέα εποχή «πράσινων χειρουργείων» στην Ελλάδα με πιστοποίηση της TÜV NORD Ελλάδας
Υπηρεσίες Υγείας
23/10/2025 - 15:29
Πώς μια επιπλέον κούπα καφέ την ημέρα μπορεί τελικά να μάς κάνει καλό
Διατροφή
23/10/2025 - 15:12
ΕΙΝΑΠ: «Φωτογραφική η διάταξη για την παράταση της θητείας των συνδικαλιστών - Ποιον εξυπηρετεί;»
Πολιτική Υγείας
23/10/2025 - 14:51
Ένας στους επτά εφήβους αντιμετωπίζει πλέον θέμα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
23/10/2025 - 14:32
Δωρεά έντεκα απινιδωτών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τα καταφύγια της ΕΟΟΑ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 14:16
Καρδιακή ανακοπή- Oι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ERC: «Κάθε Ευρωπαίος πρέπει να γίνει διασώστης»
Υγεία
23/10/2025 - 14:00
Στα «κόκκινα» η φαρμακευτική αγορά για το νοσοκομειακό clawback
Pharma Policy
23/10/2025 - 13:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 21:46
Η "σκοτεινή" πλευρά των πολύχρωμων bubble teas: Από μόλυνση με βαρέα μέταλλα μέχρι πέτρες στα νεφρά
Διατροφή
22/10/2025 - 14:00
Στα «κόκκινα» η φαρμακευτική αγορά για το νοσοκομειακό clawback
Pharma Policy
23/10/2025 - 13:53
Καρκίνος του στομάχου: Από τα πρώτα συμπτώματα στη νέα εποχή της θεραπείας
Health Talk
22/10/2025 - 10:00
Lancet: Πώς επηρεάζουν τα αντικαταθλιπτικά το βάρος και την καρδιακή υγεία
Υγεία
22/10/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo