Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως «υγρό χρυσάφι» και έχει επαινεθεί για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιακής υγείας και η μείωση των φλεγμονών, με μελέτες που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς.
Ωστόσο, η Laurentia Campbell, ειδική διατροφολόγος και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνει ότι «όσον αφορά την έρευνα για το ελαιόλαδο, το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιείται σε άτομα με αρκετά καλή υγεία (μεσογειακή διατροφή), κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα αποτελέσματα».
Από την άλλη, άλλα έλαια κυρίως από σπόρους, όπως τα έλαια από κάρδαμο, ηλίανθο και σόγια έχουν δυσφημιστεί, με ορισμένους κορυφαίους φορείς στον τομέα της υγείας να ισχυρίζονται ότι τα έλαια από σπόρους αυξάνουν τις φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Robert F Kennedy Jr έχει ακόμη ισχυριστεί ότι οι Αμερικανοί «δηλητηριάζονται εν αγνοία τους» από τα έλαια από σπόρους.
Οι ειδικοί ωστόσο σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν είναι όλα για όλους και ότι ακόμα και αυτό που θεωρούμε υγιεινό σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κακό.
«Με εξοργίζουν οι influencers που μου λένε ότι όλα τα έλαια σπόρων θα με σκοτώσουν και ότι πρέπει να πίνω ελαιόλαδο σαν νερό για την υγεία μου. Δεν συνειδητοποιούν τη λεπτή φύση της διατροφής και το πόσο εξατομικευμένη είναι για την υγεία του κάθε ατόμου», τονίζει η Campbell.
Το ελαιόλαδο, όπως επισημαίνουν όλοι οι διατροφολόγοι, είναι τόσο πλούσιο σε θερμίδες που μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε όλες τις σχετικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Η διαιτολόγος της Νέας Υόρκης Michelle Routhenstein δήλωσε στο DailyMail.com ότι είχε έναν πελάτη που έπινε ένα φλιτζάνι λάδι την ημέρα, ενώ προσπαθούσε σκληρά να χάσει βάρος.
Η Routhenstein είπε: «Αυτή η ακραία συμπεριφορά όχι μόνο εμπόδισε τις προσπάθειές του για απώλεια βάρους, αλλά επηρέασε αρνητικά και τα επίπεδα χοληστερόλης του, καθώς τόσο μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αντισταθμίζοντας τα υποτιθέμενα οφέλη του».
Η γενική άποψη των ειδικών είναι ότι το μαγείρεμα με λίγη ελαιόλαδο είναι ασφαλές και ότι το ελαιόλαδο είναι πράγματι το προτιμώμενο μαγειρικό λάδι πολλών επαγγελματιών σεφ και διαιτολόγων.
Και ενώ το ελαιόλαδο έχει υψηλά επίπεδα υγιεινών ακόρεστων λιπαρών, η Campbell τονίζει ότι το πόσο υγιεινό είναι ένα έλαιο εξαρτάται επίσης από την αναλογία των ωμέγα-3 (λιπαρά που είναι ζωτικά για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών) και των ωμέγα-6 (λιπαρά που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία της καρδιάς), καθώς και από τη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύει κανείς μ' αυτό.
Όλα τα έλαια έχουν διαφορετικά σημεία βρασμού, τη θερμοκρασία στην οποία τα έλαια καίγονται, αρχίζουν να αποσυντίθενται και να παράγουν επιβλαβή υποπροϊόντα.
Μάλιστα αυτό συμβαίνει στο ελαιόλαδο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα σπορέλαια , στους 165 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να καεί το έλαιο, να αποσυντεθεί και να απελευθερώσει ελεύθερες ρίζες και μια ουσία που ονομάζεται ακρολεΐνη, η χημική ουσία που δίνει στα καμένα τρόφιμα την πικάντικη γεύση και το έντονο άρωμά τους.
Έτσι, ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να είναι καλό για το γρήγορο τηγάνισμα ενός αυγού, δεν είναι κατάλληλο για το τηγάνισμα του αγαπημένου σας κοτόπουλου
«Μην αφήνετε τους influencers να σας πείσουν για θέματα υγείας. Εμπιστευτείτε την επιστήμη και χρησιμοποιήστε το μυαλό σας», καταλήγει η Campbell.