ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο

Διατροφή
Freepik
Το θερμιδικό προφίλ και η θερμοκρασία μαγειρέματος είναι αυτά που κρίνουν αν τελικά το ελαιόλαδο είναι προτιμότερο από άλλα είδη μαγειρικών ελαίων.
Παρασκευή, 09/05/2025 - 11:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως «υγρό χρυσάφι» και έχει επαινεθεί για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιακής υγείας και η μείωση των φλεγμονών, με μελέτες που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ωστόσο, η Laurentia Campbell, ειδική διατροφολόγος και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνει ότι «όσον αφορά την έρευνα για το ελαιόλαδο, το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιείται σε άτομα με αρκετά καλή υγεία (μεσογειακή διατροφή), κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα αποτελέσματα».

Από την άλλη, άλλα έλαια κυρίως από σπόρους, όπως τα έλαια από κάρδαμο, ηλίανθο και σόγια έχουν δυσφημιστεί, με ορισμένους κορυφαίους φορείς στον τομέα της υγείας να ισχυρίζονται ότι τα έλαια από σπόρους αυξάνουν τις φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Robert F Kennedy Jr έχει ακόμη ισχυριστεί ότι οι Αμερικανοί «δηλητηριάζονται εν αγνοία τους» από τα έλαια από σπόρους.

Οι ειδικοί ωστόσο σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν είναι όλα για όλους και ότι ακόμα και αυτό που θεωρούμε υγιεινό σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κακό.

«Με εξοργίζουν οι influencers που μου λένε ότι όλα τα έλαια σπόρων θα με σκοτώσουν και ότι πρέπει να πίνω ελαιόλαδο σαν νερό για την υγεία μου. Δεν συνειδητοποιούν τη λεπτή φύση της διατροφής και το πόσο εξατομικευμένη είναι για την υγεία του κάθε ατόμου», τονίζει η Campbell.

Το ελαιόλαδο, όπως επισημαίνουν όλοι οι διατροφολόγοι, είναι τόσο πλούσιο σε θερμίδες που μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε όλες τις σχετικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Η διαιτολόγος της Νέας Υόρκης Michelle Routhenstein δήλωσε στο DailyMail.com ότι είχε έναν πελάτη που έπινε ένα φλιτζάνι λάδι την ημέρα, ενώ προσπαθούσε σκληρά να χάσει βάρος.

Η Routhenstein είπε: «Αυτή η ακραία συμπεριφορά όχι μόνο εμπόδισε τις προσπάθειές του για απώλεια βάρους, αλλά επηρέασε αρνητικά και τα επίπεδα χοληστερόλης του, καθώς τόσο μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αντισταθμίζοντας τα υποτιθέμενα οφέλη του».

Η γενική άποψη των ειδικών είναι ότι το μαγείρεμα με λίγη ελαιόλαδο είναι ασφαλές και ότι το ελαιόλαδο είναι πράγματι το προτιμώμενο μαγειρικό λάδι πολλών επαγγελματιών σεφ και διαιτολόγων.

Και ενώ το ελαιόλαδο έχει υψηλά επίπεδα υγιεινών ακόρεστων λιπαρών, η Campbell τονίζει ότι το πόσο υγιεινό είναι ένα έλαιο εξαρτάται επίσης από την αναλογία των ωμέγα-3 (λιπαρά που είναι ζωτικά για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών) και των ωμέγα-6 (λιπαρά που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία της καρδιάς), καθώς και από τη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύει κανείς μ' αυτό.

Όλα τα έλαια έχουν διαφορετικά σημεία βρασμού, τη θερμοκρασία στην οποία τα έλαια καίγονται, αρχίζουν να αποσυντίθενται και να παράγουν επιβλαβή υποπροϊόντα.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει στο ελαιόλαδο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα σπορέλαια , στους 165 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να καεί το έλαιο, να αποσυντεθεί και να απελευθερώσει ελεύθερες ρίζες και μια ουσία που ονομάζεται ακρολεΐνη, η χημική ουσία που δίνει στα καμένα τρόφιμα την πικάντικη γεύση και το έντονο άρωμά τους.

Έτσι, ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να είναι καλό για το γρήγορο τηγάνισμα ενός αυγού, δεν είναι κατάλληλο για το τηγάνισμα του αγαπημένου σας κοτόπουλου

«Μην αφήνετε τους influencers να σας πείσουν για θέματα υγείας. Εμπιστευτείτε την επιστήμη και χρησιμοποιήστε το μυαλό σας», καταλήγει η Campbell.

Πηγή: Daily Mail

  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο 09 Μαϊος 2025
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη 09 Μαϊος 2025
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ρόλος του ελαιόλαδου στο μικροβίωμα του εντέρου στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
Διατροφή
27/10/2025 - 09:00

Ο ρόλος του ελαιόλαδου στο μικροβίωμα του εντέρου στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος
Διατροφή
17/07/2025 - 10:00

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος

Περιφέρεια Κρήτης: Συνεδρίαση για τη δασοκτονία και την προστασία του ελαιολάδου
Επικαιρότητα
26/02/2025 - 03:26

Περιφέρεια Κρήτης: Συνεδρίαση για τη δασοκτονία και την προστασία του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο ως ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Νέα επιστημονικά δεδομένα
Διατροφή
12/08/2024 - 12:04

Το ελαιόλαδο ως ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Νέα επιστημονικά δεδομένα

Οι επαγγελματίες του ελαιολάδου αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Διατροφή
28/06/2024 - 06:12

Οι επαγγελματίες του ελαιολάδου αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Prehab: Η σημασία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας στην αποτροπή χειρουργικών επιπλοκών
Υγεία
14/11/2025 - 13:00
Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00
ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23
Σύνδρομο Kallmann: H σπάνια γενετική σεξουαλική διαταραχή του Χίτλερ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 10:18
Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει κατά 60% τις άσκοπες προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων
Digital Health
14/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Στην Αττική οι περισσότεροι ασθενείς που επωφελήθηκαν
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo