ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο

Διατροφή
Freepik
Το θερμιδικό προφίλ και η θερμοκρασία μαγειρέματος είναι αυτά που κρίνουν αν τελικά το ελαιόλαδο είναι προτιμότερο από άλλα είδη μαγειρικών ελαίων.
Παρασκευή, 09/05/2025 - 11:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως «υγρό χρυσάφι» και έχει επαινεθεί για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιακής υγείας και η μείωση των φλεγμονών, με μελέτες που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ωστόσο, η Laurentia Campbell, ειδική διατροφολόγος και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνει ότι «όσον αφορά την έρευνα για το ελαιόλαδο, το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιείται σε άτομα με αρκετά καλή υγεία (μεσογειακή διατροφή), κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα αποτελέσματα».

Από την άλλη, άλλα έλαια κυρίως από σπόρους, όπως τα έλαια από κάρδαμο, ηλίανθο και σόγια έχουν δυσφημιστεί, με ορισμένους κορυφαίους φορείς στον τομέα της υγείας να ισχυρίζονται ότι τα έλαια από σπόρους αυξάνουν τις φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Robert F Kennedy Jr έχει ακόμη ισχυριστεί ότι οι Αμερικανοί «δηλητηριάζονται εν αγνοία τους» από τα έλαια από σπόρους.

Οι ειδικοί ωστόσο σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν είναι όλα για όλους και ότι ακόμα και αυτό που θεωρούμε υγιεινό σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κακό.

«Με εξοργίζουν οι influencers που μου λένε ότι όλα τα έλαια σπόρων θα με σκοτώσουν και ότι πρέπει να πίνω ελαιόλαδο σαν νερό για την υγεία μου. Δεν συνειδητοποιούν τη λεπτή φύση της διατροφής και το πόσο εξατομικευμένη είναι για την υγεία του κάθε ατόμου», τονίζει η Campbell.

Το ελαιόλαδο, όπως επισημαίνουν όλοι οι διατροφολόγοι, είναι τόσο πλούσιο σε θερμίδες που μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε όλες τις σχετικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Η διαιτολόγος της Νέας Υόρκης Michelle Routhenstein δήλωσε στο DailyMail.com ότι είχε έναν πελάτη που έπινε ένα φλιτζάνι λάδι την ημέρα, ενώ προσπαθούσε σκληρά να χάσει βάρος.

Η Routhenstein είπε: «Αυτή η ακραία συμπεριφορά όχι μόνο εμπόδισε τις προσπάθειές του για απώλεια βάρους, αλλά επηρέασε αρνητικά και τα επίπεδα χοληστερόλης του, καθώς τόσο μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αντισταθμίζοντας τα υποτιθέμενα οφέλη του».

Η γενική άποψη των ειδικών είναι ότι το μαγείρεμα με λίγη ελαιόλαδο είναι ασφαλές και ότι το ελαιόλαδο είναι πράγματι το προτιμώμενο μαγειρικό λάδι πολλών επαγγελματιών σεφ και διαιτολόγων.

Και ενώ το ελαιόλαδο έχει υψηλά επίπεδα υγιεινών ακόρεστων λιπαρών, η Campbell τονίζει ότι το πόσο υγιεινό είναι ένα έλαιο εξαρτάται επίσης από την αναλογία των ωμέγα-3 (λιπαρά που είναι ζωτικά για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών) και των ωμέγα-6 (λιπαρά που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία της καρδιάς), καθώς και από τη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύει κανείς μ' αυτό.

Όλα τα έλαια έχουν διαφορετικά σημεία βρασμού, τη θερμοκρασία στην οποία τα έλαια καίγονται, αρχίζουν να αποσυντίθενται και να παράγουν επιβλαβή υποπροϊόντα.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει στο ελαιόλαδο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα σπορέλαια , στους 165 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να καεί το έλαιο, να αποσυντεθεί και να απελευθερώσει ελεύθερες ρίζες και μια ουσία που ονομάζεται ακρολεΐνη, η χημική ουσία που δίνει στα καμένα τρόφιμα την πικάντικη γεύση και το έντονο άρωμά τους.

Έτσι, ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να είναι καλό για το γρήγορο τηγάνισμα ενός αυγού, δεν είναι κατάλληλο για το τηγάνισμα του αγαπημένου σας κοτόπουλου

«Μην αφήνετε τους influencers να σας πείσουν για θέματα υγείας. Εμπιστευτείτε την επιστήμη και χρησιμοποιήστε το μυαλό σας», καταλήγει η Campbell.

Πηγή: Daily Mail

  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο 09 Μαϊος 2025
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη 09 Μαϊος 2025
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ρόλος του ελαιόλαδου στο μικροβίωμα του εντέρου στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
Διατροφή
27/10/2025 - 09:00

Ο ρόλος του ελαιόλαδου στο μικροβίωμα του εντέρου στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος
Διατροφή
17/07/2025 - 10:00

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος

Περιφέρεια Κρήτης: Συνεδρίαση για τη δασοκτονία και την προστασία του ελαιολάδου
Επικαιρότητα
26/02/2025 - 03:26

Περιφέρεια Κρήτης: Συνεδρίαση για τη δασοκτονία και την προστασία του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο ως ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Νέα επιστημονικά δεδομένα
Διατροφή
12/08/2024 - 12:04

Το ελαιόλαδο ως ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Νέα επιστημονικά δεδομένα

Οι επαγγελματίες του ελαιολάδου αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Διατροφή
28/06/2024 - 06:12

Οι επαγγελματίες του ελαιολάδου αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo