Αυτό το νέο είδος διαβήτη αναγνωρίστηκε επίσημα πριν από λίγες μέρες και διαφέρει από τους τύπους 1 και 2 καθώς συνδέεται με συνθήκες υποσιτισμού.
Η ψηφοφορία για αναγνώριση αυτής της κατηγορίας της πάθησης έγινε στις 8 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Διαβήτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.
Τον Ιανουάριο του 2025, μια επιτροπή συνεδρίασε στην Ινδία προκειμένου να καταλήξει σε μια κοινή έκθεση για την συγκεκριμένη πάθηση η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, δήλωσε η Meredith Hawkins, MD, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη.
«Ο διαβήτης που σχετίζεται με τον υποσιτισμό έχει σε μεγάλο βαθμό υποδιαγνωσθεί και είναι ελάχιστα κατανοητός. Η αναγνώρισή του από την IDF ως «διαβήτης τύπου 5» είναι ένα σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση σε ένα πρόβλημα υγείας που είναι καταστροφικό για πολλούς ανθρώπους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Hawkins.
Τα χαρακτηριστικά του διαβήτη τύπου 5
Ο διαβήτης που σχετίζεται με τον υποσιτισμό περιγράφηκε για πρώτη φορά στην Τζαμάικα το 1955. Εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρούς άνδρες που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs), με δείκτη μάζας σώματος < 19, δηλαδή με βάρος χαμηλότερο του κανονικού.
Συχνά αυτοί οι ασθενείς διαγιγνώσκονται λανθασμένα με διαβήτη τύπου 1, αλλά δεν αναπτύσσουν κετονουρία ή κέτωση παρά τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τις αυξημένες ανάγκες σε ινσουλίνη.
Το 1985, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ταξινομήσει επίσημα τον «σχετιζόμενο με τον υποσιτισμό σακχαρώδη διαβήτη» ως ξεχωριστό τύπο, αλλά στη συνέχεια, το 1999 απέρριψε αυτή την κατηγορία της πάθησης, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων ότι ο υποσιτισμός ή η ανεπάρκεια πρωτεϊνών προκαλούν διαβήτη.
Τα επιστημονικά δεδομένα
Η Δρ Meredith Hawkins, είχε ήδη ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη από το 2005. Το 2010, ίδρυσε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Διαβήτη (Global Diabetes Institute) στο Albert Einstein College of Medicine, για να το μελετήσει περαιτέρω.
Το 2022, αυτή και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν ευρήματα από τελευταίας τεχνολογίας μεταβολικές δοκιμές σε 73 Ινδούς άνδρες, συμπεριλαμβανομένων 20 με αυτό που τώρα ονομάζεται «διαβήτης τύπου 5» και στους οποίους είχαν αποκλείσει όλες τις άλλες γνωστές μορφές διαβήτη μέσω ανοσογενετικής ανάλυσης.
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν σημαντικά μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, μειωμένη παραγωγή γλυκόζης και λιγότερο λιπώδη ιστό, δηλαδή το πρόβλημα είναι η σοβαρή έλλειψη ινσουλίνης και όχι η αντίσταση σε αυτή, όπως συμβαίνει στον διαβήτη τύπου 2.
«Αποδεικνύεται ότι τα άτομα με αυτή τη μορφή διαβήτη έχουν ένα βαθύ ελάττωμα στην ικανότητα να εκκρίνουν ινσουλίνη, κάτι που δεν αναγνωριζόταν πριν. Αυτό το εύρημα έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε αυτήν την πάθηση και πώς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε», λέει χαρακτηριστικά η Δρ Hawkins.
Όπως προσέθεσε, είναι σημαντικό ο διαβήτης τύπου 5 να διαφοροποιηθεί από τον διαβήτη τύπου 1, επειδή η υπερβολική δόση ινσουλίνης μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς οδηγίες για τη θεραπεία του τύπου 5, ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι πολύ μικρές ποσότητες ινσουλίνης σε συνδυασμό με αγωγή από το στόμα παράγοντες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις.
«Υποψιάζομαι ότι η διατροφή αυτών των ασθενών θα πρέπει να περιλαμβάνει πολύ υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης και χαμηλότερες ποσότητες υδατανθράκων, συν παρακολούθηση για ελλιπή μικροθρεπτικά συστατικά», καταλήγει η Καθηγήτρια Ιατρικής.
Μια ομάδα εργασίας έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη επίσημων διαγνωστικών και θεραπευτικών κατευθυντήριων γραμμών για τον διαβήτη τύπου 5 εντός της επόμενης διετίας.