Μόνο ένα πακέτο πατατάκια την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που έρχεται να ανατρέψει τη θεωρία κάποιων ότι "το λίγο δεν μπορεί να κάνει κακό".
Τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά, έχουν κατακριθεί εδώ και δεκαετίες για τους υποτιθέμενους κινδύνους τους, με δεκάδες μελέτες να τα συνδέουν με τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.
Οι ειδικοί έχουν ακόμη ζητήσει την κατάργηση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) —συνήθως ο,τιδήποτε βρώσιμο που περιέχει περισσότερα τεχνητά συστατικά από φυσικά— από τη διατροφή.
Σε μια σημαντική μελέτη, Κινέζοι επιστήμονες που παρακολούθησαν τη διατροφή περισσότερων από 8 εκατομμυρίων ενηλίκων ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μόλις 100 γραμμαρίων επιπλέον UPF την ημέρα —περίπου δύο πακέτα πατατάκια—αύξανε επίσης τον κίνδυνο πεπτικών παθήσεων κατά ένα πέμπτο.
Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα ευρήματα ως σημαντικά και προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους κανονισμούς για την επισήμανση των τροφίμων, ώστε να υποχρεώνονται οι εταιρείες να αναγράφουν με ακρίβεια τα πρόσθετα που περιέχονται.
Ο Δρ Xiao Liu, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen της Γκουάνγκτζου και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να εξηγούν με σαφήνεια ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο και ανθυγιεινά λίπη, ενώ είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βασικές βιταμίνες και άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διατροφική ανισορροπία συμβάλλει σε μια ευρεία γκάμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία."
Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American College of Cardiology (ACC) Asia 2025 στη Σιγκαπούρη, έδειξαν επίσης ότι οι ενήλικες είχαν 14,5% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Η πιθανότητα να αναπτύξουν πεπτικές παθήσεις αυξήθηκε κατά 19,5%, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξήθηκε επίσης κατά 2,6%. Υπήρχε επίσης αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, διαβήτη, κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τους ερευνητές.