ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιματική κρίση: Οι περιοριστικές πολιτικές αποδυναμώνουν την δημόσια στήριξη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Επικαιρότητα
Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι μέτρα που συντείνουν σε αλλαγές του τρόπου ζωή μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό στην περίπτωση που οι πολίτες αισθάνονται ότι εξαναγκάζονται να συμμορφωθούν.
Παρασκευή, 02/01/2026 - 17:03
— Photo: Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Οι πολιτικές που υιοθετούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι οποίες ωθούν τους πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, η απαγόρευση των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων ή ο περιορισμός των αεροπορικών ταξιδιών, ενδέχεται να αποδυναμώσουν τη δημόσια στήριξη για την κλιματική δράση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό NatureSustainability.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι ορισμένα μέτρα που αποσκοπούν στην αλλαγή της ατομικής συμπεριφοράς μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, εάν οι πολίτες αισθάνονται ότι εξαναγκάζονται να συμμορφωθούν. Αντί να ενισχύουν τη δέσμευση για το περιβάλλον, τέτοιες πολιτικές ενδέχεται να υπονομεύουν τις υποκείμενες «πράσινες» αξίες των πολιτών και να μειώνουν τη στήριξή τους σε άλλες κλιματικές πολιτικές, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Independent.

«Οι πολιτικές δεν ενθαρρύνουν απλώς μια συγκεκριμένη συμπεριφορά», δήλωσε η Κάτριν Σμελτζ, συμπεριφορική οικονομολόγος και ψυχολόγος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Μπορούν να αλλάξουν τις βαθύτερες αξίες των ανθρώπων, οδηγώντας σε ακούσιες αρνητικές επιπτώσεις» τόνισε.

Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στη Γερμανία, με δείγμα σχεδιασμένο ώστε να αντικατοπτρίζει τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε μια σειρά κλιματικών πολιτικών, ενώ για λόγους σύγκρισης περιλαμβάνονταν και ερωτήσεις σχετικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία Covid-19.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι υποχρεωτικές πολιτικές που στοχεύουν επιλογές τρόπου ζωής, όπως οι απαγορεύσεις αυτοκινήτων στις πόλεις, μπορούν να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από άτομα που ήδη προσπαθούν να ζουν με βιώσιμο τρόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερωτώμενοι αντέδρασαν πιο αρνητικά στους κλιματικούς κανόνες απ’ ό,τι στους περιορισμούς της πανδημίας.

Η μελέτη περιγράφει αυτή την αντίδραση ως «φαινόμενο εκτοπισμού» (crowding–outeffect), κατά το οποίο η δυσαρέσκεια απέναντι στον έλεγχο και την επιβολή υπερισχύει της ήδη υπάρχουσας πρόθεσης των πολιτών να υιοθετούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, όπως η ποδηλασία, η χρήση δημόσιων μεταφορών ή η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι.

«Αυτά τα φαινόμενα εκτοπισμού είναι αρκετά ισχυρά ώστε να πρέπει να ανησυχούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Σαμ Μπόουλς, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Santa Fe και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης είναι ότι η αντίθεση στις υποχρεωτικές κλιματικές πολιτικές αποδείχθηκε ισχυρότερη ακόμη και από την αντίδραση στα έκτακτα μέτρα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέγραψαν αρνητική αντίδραση κατά 52% εντονότερη απέναντι στις κλιματικές παρεμβάσεις, παρά το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που είχαν προκαλέσει τα μέτρα της πανδημίας.

«Είδαμε απίστευτη εχθρότητα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες απέναντι στους περιορισμούς κατά την πανδημίας. Φαίνεται ότι στην περίπτωση του κλίματος τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα», είπε ο Μπόουλς.

Γιατί έχει σημασία η αλλαγή τρόπου ζωής

Η αλλαγή τρόπου ζωής αποτελεί συχνό θέμα στις συζητήσεις για το κλίμα, επειδή καθημερινές συνήθειες — όπως ο τρόπος μετακίνησης και η διατροφή — συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Η κατανάλωση κρέατος αποτελεί βασικό παράγοντα. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμά ότι η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών ευθύνεται για περίπου το 14–15% των παγκόσμιων εκπομπών, κυρίως λόγω του μεθανίου από τα βοοειδή και των εκτάσεων γης που απαιτούνται για την παραγωγή ζωοτροφών.

Οι μεταφορές αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα, καθώς ευθύνονται για περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων ενεργειακών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, ενώ ένας σχετικά μικρός αριθμός συχνών επιβατών αεροπλάνων ευθύνεται για δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών από την αεροπορία.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών μέσω αλλαγών στην κατανάλωση και τις μετακινήσεις. Η IPCC έχει αναφέρει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές έως και 70% μέχρι το 2050.

Ο τρόπος που σχεδιάζονται οι αλλαγές

Καθοριστικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι πολιτικές. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πολίτες εμφανίζονταν λιγότερο αρνητικοί όταν πίστευαν ότι ένα μέτρο που είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εκπομπών, σέβεται την ιδιωτικότητά τους και δεν περιορίζει τις ατομικές τους ελευθερίες. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι ερωτώμενοι ήταν λιγότερο αντίθετοι σε περιορισμούς στις πτήσεις μικρών αποστάσεων απ’ ό,τι στις απαγορεύσεις αυτοκινήτων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σιδηροδρομικά ταξίδια αποτελούν μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση — κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί σε πολιτικές που θεωρούν αποτελεσματικές», δήλωσε η συμπεριφορική οικονομολόγος και ψυχολόγος Κάτριν Σμελτζ. «Αντιδρούν επίσης πιο θετικά όταν δεν αισθάνονται ότι περιορίζεται η ελευθερία τους».

Η έρευνα ήδη τροφοδοτεί συζητήσεις μεταξύ υπευθύνων χάραξης πολιτικής και ακαδημαϊκών σχετικά με το πώς μπορούν να σχεδιαστούν κλιματικά μέτρα που ενισχύουν τη στήριξη αντί να προκαλούν αντίσταση.

«Οι επιστημονικές και τεχνολογικές λύσεις για τη μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής με λιγότερες εκπομπές άνθρακα υπάρχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Μπόουλς. «Αυτό που λείπει είναι η κοινωνική και συμπεριφορική γνώση που θα στηρίξει αποτελεσματικές και πολιτικά βιώσιμες κλιματικές πολιτικές» κατέληξε ο οικονομολόγος.

ΠΗΓΗ: ERTNEWS

  • ΚΛΙΜΑ
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»
Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας» 31 Δεκεμβρίου 2025
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ώρες αγωνίας για τη 15χρονη Ελληνίδα που αγνοείται - Έκκληση από τους γονείς 02 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ώρες αγωνίας για τη 15χρονη Ελληνίδα που αγνοείται - Έκκληση από τους γονείς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαγιορκίνης: «Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα»
Υγεία
21/09/2026 - 08:02

Μαγιορκίνης: «Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα»

Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04

Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες

Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες
Υγεία
18/08/2026 - 18:21

Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 17:02

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους

Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας
Υγεία
14/08/2026 - 11:48

Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας

Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών
Διατροφή
12/08/2026 - 13:34

Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 03:47
Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 00:12
Πουλής: «Αποτελεσματικά τα νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ελέγχους στον χώρο της Υγείας»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 23:34
ΕΚΕ: Μεγάλη πανελλήνια έρευνα για τη γνώση των πολιτών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Υγεία
29/09/2026 - 22:48
Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24
Γιατί είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος της όρασης μετά την ηλικία των 60
Health Talk
29/09/2026 - 22:02
Novartis Hellas: Άνω των 4,3 δισ. ευρώ ετησίως το αποτύπωμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα
Pharma News
29/09/2026 - 21:41
Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57
Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:34
Η φορολόγηση της νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές - Πως φτάσαμε από την απαλλαγή στο 24%
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2026 - 20:17
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Το πρόγραμμα των κοινών δράσεων ΕΝΑΣΕΛ και ΠΕΦ για την πρόληψη
Patient Talk
29/09/2026 - 19:44
ΠΟΥ: Αύξηση κατά 30% των θανάτων από χολέρα το 2025 - Ανησυχία για το πραγματικό φορτίο της νόσου
Υγεία
29/09/2026 - 19:19
Κέντρο πρόληψης ζωονόσων δημιουργείται στην Ορεστιάδα με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 19:02
Παραδόθηκαν προς χρήση 24 νέες βιβλιοθήκες στους χώρους αναμονής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 18:37
Οκτώ προτάσεις της ΠΟΜΕΠ για ενίσχυση των ελέγχων σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας που απευθύνονται σε παιδιά
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:21
Πατούλης: «Ορθή θεσμικά η παραπομπή των εις βάρος μου καταγγελιών στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:04
Θάνατος Μαζωνάκη: Κατέθεσε η νοσηλεύτρια του ιατρείου - Ο πανικός που επικράτησε τις μοιραίες στιγμές
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 17:29
Κολπική μαρμαρυγή: Όταν η θεραπεία γίνεται μαζί με το χειρουργείο καρδιάς
Health Talk
29/09/2026 - 16:00
Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30
Ελλείψεις βασικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της Αγγλίας – Ποια σκευάσματα επηρεάζονται
Pharma Policy
29/09/2026 - 15:00
Novo Nordisk: Συμφωνία έως 2,6 δισ. δολάρια με κινεζική φαρμακευτική για χάπι κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
29/09/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στο επίκεντρο
Patient Talk
29/09/2026 - 13:30
Καρκίνος του προστάτη: Στοχευμένη ακτινοθεραπεία παρουσιάζει συγκρίσιμα αποτελέσματα με τη χειρουργική επέμβαση
Υγεία
29/09/2026 - 13:00
Ημέρα Καινοτομίας Pfizer - ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»: Όταν η ψηφιακή καινοτομία συναντά τη βιοϊατρική έρευνα
Pharma News
29/09/2026 - 12:32
Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας: Τι πρέπει να διαθέτει μια ογκολογική μονάδα
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 12:10
Σπάνιες παθήσεις: Μηχανισμό για να είναι εφικτή η διάγνωση μέσα σ' έναν χρόνο ζητούν οι ευρωβουλευτές
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 12:00
Παράνομη ογκολογική κλινική: Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 11:35
Smartphone από τα 12: Αυξημένος κίνδυνος για συμπτώματα διατροφικών διαταραχών
Υγεία
29/09/2026 - 11:00
Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01
EFPIA: Οι εξετάσεις σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Chiesi λαμβάνει Ευρωπαϊκή Άδεια Κυκλοφορίας για θεραπεία συντήρησης του άσθματος
Pharma News
28/09/2026 - 10:00
Αγαπηδάκη από Πετρούπολη: «Η ποιοτική υγειονομική φροντίδα έρχεται δίπλα στον πολίτη»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:11
Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59
Βολές Πολάκη κατά του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για ψυχολόγους, ψυχιατροδικαστική και ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 15:19
Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 20:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo