ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τσάι μπορεί να καθαρίζει και το νερό από τα τοξικά βαρέα μέταλλα

Διατροφή
UNSPLASH
Τα λεπτοαλεσμένα φύλλα μαύρου τσαγιού είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στην απομάκρυνση των τοξικών βαρέων μετάλλων όπως και οι μεγαλύτεροι χρόνοι εμβάπτισης. Ο ρόλος του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο το σακουλάκι.
Τετάρτη, 26/02/2025 - 14:00
— Photo: UNSPLASH
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Καλά νέα για τους λάτρεις του τσαγιού αφού αυτό το ρόφημα που αποτελεί καθημερινή συνήθεια για πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να μπορεί να καθαρίζει και το νερό από βαρέα μέταλλα.

Τα βαρέα μέταλλα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό, στο γαστρεντερικό σύστημα, στους πνεύμονες, στα νεφρά, στο ήπαρ, στους ενδοκρινείς αδένες και στα οστά. Η κυριότερη ιδιότητα που τα κάνει επικίνδυνα είναι ότι δομικά μοιάζουν με τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία και έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει απόλυτα και έτσι μπορεί να τα δεσμεύσει και να τα κατακρατήσει στους διάφορους ιστούς προκαλώντας συσσώρευση και τοξικότητα.

Σε μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern προκύπτει ότι η παρασκευή τσαγιού αποβάλλει με φυσικό τρόπο βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο, φιλτράροντας αποτελεσματικά τους επικίνδυνους ρύπους από τα ροφήματα. Τα ιόντα βαρέων μετάλλων προσκολλώνται ή προσροφώνται στην επιφάνεια των φύλλων του τσαγιού, όπου παραμένουν παγιδευμένα μέχρι την απόρριψη του χρησιμοποιημένου φακελίσκου τσαγιού , όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό ACS Food Science & Technology.

«Δεν προτείνουμε να αρχίσουν όλοι να χρησιμοποιούν φύλλα τσαγιού ως φίλτρο νερού», δήλωσε ο Vinayak Dravid του Northwestern, κύριος συγγραφέας της μελέτης. "Για τη μελέτη αυτή, στόχος μας ήταν να μετρήσουμε την ικανότητα του τσαγιού να απορροφά βαρέα μέταλλα. Με την ποσοτικοποίηση αυτής της επίδρασης, η εργασία μας αναδεικνύει την άγνωστη συμβολή της κατανάλωσης τσαγιού στη μείωση της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο".

«Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάτι μοναδικά αξιοσημείωτο στα φύλλα τσαγιού ως υλικό», δήλωσε ο Benjamin Shindel, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. "Έχουν μία πολύ ενεργή επιφάνεια, η οποία είναι μία χρήσιμη ιδιότητα για ένα προσροφητικό υλικό και αυτό που κάνει τα φύλλα τσαγιού καλά στο να απελευθερώνουν γρήγορα χημικές ουσίες γεύσης στο νερό σας. Το ιδιαίτερο όμως είναι ότι το τσάι τυχαίνει να είναι το ρόφημα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Με το τσάι, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα επιπλέον. Απλώς βάζουν τα φύλλα στο νερό τους και τα αφήνουν να μουλιάσουν και απομακρύνουν με φυσικό τρόπο τα μέταλλα».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα του Northwestern διερεύνησε πώς οι διαφορετικοί τύποι τσαγιού, τα σακουλάκια τσαγιού και οι μέθοδοι παρασκευής επηρεάζουν την προσρόφηση βαρέων μετάλλων. Οι διάφορες ποικιλίες που εξετάστηκαν περιλάμβαναν «αληθινά» τσάγια όπως το μαύρο, το πράσινο, το oolong και το λευκό, καθώς και τσάγια χαμομηλιού και rooibos. Επίσης, εξέτασαν τις διαφορές μεταξύ του τσαγιού σε μορφή χύμα φύλλων και του τσαγιού σε σακουλάκια του εμπορίου.

Οι ερευνητές δημιούργησαν διαλύματα νερού με ποσότητες μολύβδου και άλλων μετάλλων (χρώμιο, χαλκό, ψευδάργυρο και κάδμιο) και στη συνέχεια θέρμαναν τα διαλύματα σε θερμοκρασία λίγο κάτω από τη θερμοκρασία βρασμού. Στη συνέχεια, πρόσθεσαν τα φύλλα τσαγιού, τα οποία έμειναν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα - από λίγα δευτερόλεπτα έως 24 ώρες.

Μετά την εμβάπτιση, η ομάδα μέτρησε πόσο από το περιεχόμενο των μετάλλων παρέμεινε στο νερό. Συγκρίνοντας τα επίπεδα μετάλλων πριν και μετά την προσθήκη των φύλλων τσαγιού, μπόρεσαν να υπολογίσουν πόσα απομακρύνθηκαν αποτελεσματικά.

Οι σακούλες από κυτταρίνη λειτουργούν καλύτερα και δεν απελευθερώνουν μικροπλαστικά

Μετά από πολλαπλά πειράματα, οι Dravid, Shindel και η ομάδα τους εντόπισαν διάφορες τάσεις. Ίσως κάπως απροσδόκητες: Η σακούλα έχει σημασία. Αφού δοκίμασαν διαφορετικούς τύπους σακούλας χωρίς τσάι μέσα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαμβακερές και νάιλον σακούλες προσρόφησαν μόνο ασήμαντες ποσότητες των ρύπων. Οι σακούλες από κυτταρίνη, ωστόσο, λειτούργησαν απίστευτα καλά.

Το κλειδί για ένα επιτυχημένο απορροφητικό υλικό είναι η μεγάλη επιφάνεια. Παρόμοια με τον τρόπο που ένας μαγνήτης προσκολλάται στην πόρτα ενός ψυγείου, τα μεταλλικά ιόντα προσκολλώνται στην επιφάνεια ενός υλικού. Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια στην οποία μπορούν να προσκολληθούν τα σωματίδια, τόσο το καλύτερο. Ο Shindel υποστηρίζει ότι η κυτταρίνη, η οποία είναι ένα βιοδιασπώμενο φυσικό υλικό που παράγεται από πολτό ξύλου, έχει μεγαλύτερη επιφάνεια - και επομένως περισσότερες θέσεις πρόσδεσης - από τα πιο κομψά συνθετικά υλικά.

«Τα σακουλάκια από βαμβάκι και νάιλον δεν απομακρύνουν σχεδόν καθόλου βαρέα μέταλλα από το νερό», δήλωσε ο Shindel. «Τα νάιλον σακουλάκια τσαγιού είναι ήδη προβληματικά επειδή απελευθερώνουν μικροπλαστικά, αλλά η πλειονότητα των σακουλιών τσαγιού που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως η κυτταρίνης η οποία δεν είναι βλαπτική για τον οργανισμό».

Μεγαλύτερος χρόνος εμβάπτισης, λιγότερα μέταλλα

Όταν συνέκριναν διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τύπος του τσαγιού και το άλεσμα έπαιζαν δευτερεύοντα ρόλο στην προσρόφηση των ρύπων. Τα λεπτοαλεσμένα φύλλα τσαγιού, ιδίως τα φύλλα μαύρου τσαγιού, προσρόφησαν ελαφρώς περισσότερα ιόντα μετάλλων από τα ολόκληρα φύλλα. Και πάλι, οι ερευνητές το απέδωσαν αυτό στην επιφάνεια.

Από όλα τα πειράματα, ένας παράγοντας ξεχώρισε περισσότερο. Ο χρόνος βρασμού έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στην ικανότητα των φύλλων τσαγιού να προσροφούν μεταλλικά ιόντα. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος εμβάπτισης, τόσο περισσότεροι ρύποι προσροφήθηκαν.

Από τα πειράματά τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παρασκευή τσαγιού μπορεί να απομακρύνει περίπου το 15% του μολύβδου από το πόσιμο νερό, ακόμη και σε συγκεντρώσεις μολύβδου που φτάνουν τα 10 μέρη ανά εκατομμύριο. Η εκτίμηση αυτή ισχύει μόνο για ένα «τυπικό» φλιτζάνι τσάι, το οποίο περιλαμβάνει μια κούπα νερό και ένα φακελάκι τσάι, που παρασκευάζεται για τρία έως πέντε λεπτά. Η αλλαγή των παραμέτρων όπως είαι φυσικό απομακρύνει διαφορετικά επίπεδα μολύβδου. Η παραμονή για περισσότερο από πέντε λεπτά, για παράδειγμα, προσροφά περισσότερο μόλυβδο σε σύγκριση με τον μέσο χρόνο εμβάπτισης.

Πηγή: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 26/02/2025 - 14:07
  • ΤΣΑΙ
  • ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ρόλος του μπρόκολου στη ρύθμιση του σακχάρου στα άτομα με προδιαβήτη
Ο ρόλος του μπρόκολου στη ρύθμιση του σακχάρου στα άτομα με προδιαβήτη 25 Φεβρουαρίου 2025
Τροφές και μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν εθισμό στο φαγητό 26 Φεβρουαρίου 2025
Τροφές και μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν εθισμό στο φαγητό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσάι και σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την πίεση - Το κοινό αντιυπερτασικό τους συστατικό
Διατροφή
16/05/2025 - 16:00

Τσάι και σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την πίεση - Το κοινό αντιυπερτασικό τους συστατικό

Τι αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα για τα βαρέα μέταλλα στις σκόνες πρωτεΐνης
Υγεία
15/01/2025 - 11:24

Τι αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα για τα βαρέα μέταλλα στις σκόνες πρωτεΐνης

Καφές και τσάι με προστατευτική δράση κατά δύο τύπων καρκίνου
Υγεία
23/12/2024 - 11:41

Καφές και τσάι με προστατευτική δράση κατά δύο τύπων καρκίνου

Καφές ή τσάι για την πρόληψη του εγκεφαλικού; Επιστημονική μελέτη δίνει την απάντηση!
Διατροφή
09/10/2024 - 16:18

Καφές ή τσάι για την πρόληψη του εγκεφαλικού; Επιστημονική μελέτη δίνει την απάντηση!

Τα τοξικά βαρέα μέταλλα ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση των γυναικείων ωοθηκών
Υγεία
26/01/2024 - 14:19

Τα τοξικά βαρέα μέταλλα ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση των γυναικείων ωοθηκών

Κίνδυνος για τα παιδιά τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με βαρέα μέταλλα
Υγεία
13/12/2023 - 13:44

Κίνδυνος για τα παιδιά τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με βαρέα μέταλλα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo