ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα για τα βαρέα μέταλλα στις σκόνες πρωτεΐνης

Υγεία
UNSPLASH
Στο μικροσκόπιο ερευνητών βρέθηκαν σκευάσματα σκόνης πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης τους, σε αρκετά από αυτά εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες μολύβδου.
Τετάρτη, 15/01/2025 - 11:24
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Σχεδόν στις μισές σκόνες πρωτεΐνης που αξιολογήθηκαν τα επίπεδα βαρέων μετάλλων που εντοπίστηκαν υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας της «Πρότασης Καλιφόρνια 65» - ενός εκ των πιο αυστηρών πλαισίων ασφάλειας τροφίμων στις ΗΠΑ, λένε οι ειδικοί. Πρόκειται για έναν κανονισμό της ομώνυμης Πολιτείας που απαιτεί από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια της να εκδίδουν προειδοποιήσεις σχετικά με την έκθεση σε χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλη αναπαραγωγική βλάβη.

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Clean Label Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αντικείμενο εργασίας την διαφάνεια στις ετικέτες επισήμανσης τροφίμων, διαπίστωσε ότι το 47% από τις 160 σκόνες πρωτεΐνης που δοκιμάστηκαν ξεπερνούσαν τα αυστηρά όρια ασφαλείας του κανονισμού της Καλιφόρνιας όσον αφορά σε επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο.

Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να καταλήξουν στα τρόφιμα εξαιτίας της μόλυνσης του εδάφους και του νερού καθώς και μέσω των διαδικασιών παραγωγής.

«Υπάρχει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ της υγείας των εδαφών και των υδάτινων πόρων, της τροφής μας και της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Jaclyn Bowen, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project.

Η δημοτικότητα των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τον τζίρο τους στην αγορά των ΗΠΑ να ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023.

Τα προϊόντα αυτά διατίθενται ως ένας γρήγορος, βολικός τρόπος υποστήριξης στόχων φυσικής κατάστασης, διαχείρισης βάρους και γενικής ευεξίας και αποτελούν επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Οι ερευνητές του οργανισμού εξέτασαν στο πλαίσιο της μελέτης τους 160 προϊόντα από 70 εμπορικές μάρκες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 83% στο μερίδιο αγοράς συναφών προϊόντων.
Τα σκευάσματα εξετάστηκαν για μια σειρά ρύπων συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, υδράργυρος), τις δισφαινόλες (BPA και BPS) αλλά και άλλες βιομηχανικές χημικές ουσίες.

Τι έδειξαν οι δοκιμές;

  • Κατά μέσο όρο, οι σκόνες οργανικής πρωτεΐνης εμπεριείχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο από τα μη βιολογικά προϊόντα. Η μόλυνση από μόλυβδο σε σκόνες πρωτεΐνης είναι δυνητικά ανησυχητική, υποστηρίζουν οι ερευνητές, επειδή δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ .
  • Οι σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, όπως αυτές που παρασκευάζονται από σόγια, ρύζι και μπιζέλια, περιείχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο από τις σκόνες πρωτεΐνης με βάση τον ορό γάλακτος.
  • Οι σκόνες φυτικής προέλευσης είχαν πέντε φορές περισσότερο κάδμιο από τα προϊόντα με βάση τον ορό γάλακτος. Το κάδμιο είναι γνωστό καρκινογόνο και είναι τοξικό για πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος και των οστών.

Σύμφωνα δε με τους ερευνητές, οι σκόνες πρωτεΐνης σοκολάτας που εξετάστηκαν, περιείχαν τέσσερις φορές περισσότερο μόλυβδο και έως και 110 φορές περισσότερο κάδμιο από τα αντίστοιχα σκευάσματα με γεύση βανίλιας.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις φυσικές ιδιότητες απορρόφησης βαρέων μετάλλων του κακάου, του κύριου συστατικού που χρησιμοποιείται στα προϊόντα με γεύση σοκολάτας. Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να ενσωματωθούν στους κόκκους από το έδαφος ή το νερό καθώς μεγαλώνουν τα φυτά ενώ υπάρχει και η πιθανότητα επιμόλυνσης κατά την διάρκεια της παραγωγής.

Τι υποστηρίζουν επικριτές της έκθεσης

Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης δεν βρέθηκαν στο απυρόβλητο μετά την δημοσιοποίηση τους.
Η Natural Products Association, μια βιομηχανική εμπορική ένωση για συμπληρώματα διατροφής και αθλητική διατροφή, άσκησε κριτική στα συμπεράσματα που δημοσιοποιήθηκαν υποστηρίζοντας ότι υπήρξε έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις μεθόδους δοκιμών, τη διαδικασία επιλογής προϊόντων και την πηγή χρηματοδότησης της έρευνας.

Το Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής (CRN), μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί εταιρείες παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής (συμπεριλαμβανομένων σκευασμάτων σκόνης πρωτεΐνης) διαφώνησε επίσης με την έκθεση Clean Label.

«Το Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των συμπληρωμάτων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των σκονών πρωτεΐνης. Ωστόσο, όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, αναφορές όπως αυτές που εκδόθηκαν από το Clean Label Project συχνά στερούνται σοβαρού πλαισίου με κίνδυνο την παραπλάνηση των καταναλωτών», δήλωσε ο Andrea Wong, PhD, του CRN.

Συμβουλές στους καταναλωτές

Οι συντάκτες της έκθεσης προχώρησαν σε συγκεκριμένες συστάσεις σε όσους χρησιμοποιούν στην διατροφή τους συμπληρώματα πρωτεΐνης και θέλουν να εξασφαλίσουν όσο μπορούν την ασφάλεια της υγείας τους.

Χαρακτηριστικά, συστήνουν:

  • Επιλέξτε σκόνες με βάση τον ορό γάλακτος ή με βάση το κολλαγόνο. Αυτές οι πηγές πρωτεϊνών έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων από τις φυτικές επιλογές.
  • Προτιμάτε προϊόντα με άρωμα βανίλιας. Οι σκόνες πρωτεΐνης με γεύση σοκολάτας τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου.
  • Επικοινωνήστε με τις εταιρείες τα προϊόντα των οποίων καταναλώνετε και ρωτήστε για τις πρακτικές δοκιμών τους για βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες.
  • Αγοράστε αξιόπιστες μάρκες. Αναζητήστε επωνυμίες που δίνουν έμφαση στη διαφάνεια και τον ποιοτικό έλεγχο, ιδιαίτερα εκείνες που υποβάλλουν τα προϊόντα τους σε δοκιμές τρίτων όσον αφορά στον έλεγχο ποιότητας.

Πηγές: Everydayhealth.com και einpresswire.com

Τελευταία τροποποίηση στις 15/01/2025 - 11:48
  • ΣΚΟΝΗ
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
  • ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κρίσιμος ρόλος της διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες
Ο κρίσιμος ρόλος της διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες 15 Ιανουαρίου 2025
«The Lancet»: Προτείνει νέα κριτήρια για τον τρόπο διάγνωσης της κλινικής παχυσαρκίας 15 Ιανουαρίου 2025
«The Lancet»: Προτείνει νέα κριτήρια για τον τρόπο διάγνωσης της κλινικής παχυσαρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00

Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων

Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21

Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Χάπι που λαμβάνεται ημερησίως βοηθά στην απώλεια του 10% του βάρους σε 18 μήνες
Υγεία
21/11/2025 - 12:00

Χάπι που λαμβάνεται ημερησίως βοηθά στην απώλεια του 10% του βάρους σε 18 μήνες

Η νυχτερινή χρήση του κινητού αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων την επόμενη μέρα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 10:00

Η νυχτερινή χρήση του κινητού αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων την επόμενη μέρα

Τα κόκκινα μαλλιά είναι δείκτης αργής επούλωσης πληγών και τραυμάτων
Υγεία
21/11/2025 - 09:00

Τα κόκκινα μαλλιά είναι δείκτης αργής επούλωσης πληγών και τραυμάτων

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παγκρέατος: Γάλλοι επιστήμονες διερευνούν τις δυνατότητες του mRNA
Υγεία
20/11/2025 - 16:00

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παγκρέατος: Γάλλοι επιστήμονες διερευνούν τις δυνατότητες του mRNA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21
Η δίαιτα DASH για την υπέρταση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη
Διατροφή
21/11/2025 - 15:57
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Europol: Το οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί ανηλίκους μέσω των video games
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 14:21
Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00
Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Χάπι που λαμβάνεται ημερησίως βοηθά στην απώλεια του 10% του βάρους σε 18 μήνες
Υγεία
21/11/2025 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών για Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 11:00
Η νυχτερινή χρήση του κινητού αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων την επόμενη μέρα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Patient Talk
19/11/2025 - 17:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo