Συμπτώματα του γαστρεντερικού μπορεί να προκύψουν στον καθένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσωρινή επιλογή εύπεπτων τροφών μπορεί να είναι χρήσιμη, λένε οι ειδικοί, μέχρι ο οργανισμός να καταφέρει να επανέλθει στην φυσιολογική του λειτουργία.
Οι τροφές που χωνεύονται εύκολα δίνουν στο γαστρεντερικό σύστημα μια μικρή ανάπαυλα από τον συνηθισμένο του φόρτο καθώς η πέψη απαιτεί ενέργεια ήδη από την διαδικασία της μάσησης μέχρι και το στάδιο όπου η τροφή φτάνει στο στομάχι και στο λεπτό έντερο.
Οι πιο εύπεπτες τροφές τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λιπαρά. Έχουν επίσης πιο ήπια γεύση, χωρίς οξύτητα και πικάντικους τόνους. Επιπλέον, γενικά τα τρόφιμα που είναι μαλακά στην υφή είναι πιο εύκολο να επεξεργαστούν από το σώμα μας σε σχέση με ξηρές, σκληρές τροφές.
Όταν το σώμα μας έρχεται αντιμέτωπο με δυσπεψία ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, η επιλεκτική επιλογή πιο εύκολων στη διαχείριση τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην ξεκούραση του γαστρεντερικού συστήματος αφού ουσιαστικά επιτρέπει στον οργανισμό να καταβάλλει μικρότερη προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρώσει τις πεπτικές διαδικασίες.
Που μπορούμε, λοιπόν, να στραφούμε σε τέτοιες περιπτώσεις;
Προϊόντα με λευκά άλευρα
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της άπεπτης μάζας που διακινείται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος και επιταχύνει την κινητικότητα του εντέρου. Και ενώ αυτό είναι μια χρήσιμη βοήθεια για το σώμα, σε περιπτώσεις γαστρεντερικών προβλημάτων η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα στην κοιλιά και διάρροια.
Η προσωρινή επιλογή προϊόντων από ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, από όπου έχουν αφαιρεθεί οι περισσότερες φυτικές ίνες, μπορεί να ανακουφίσει από την πεπτική δυσφορία, δίνοντας χρόνο στο σώμα να συνέλθει.
Αποφλοιωμένα, κονσερβοποιημένα ή βρασμένα φρούτα
Ορισμένα φρέσκα φρούτα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και επομένως είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν. Το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών στα φρούτα βρίσκεται στις φλούδες και τους σπόρους τους.
Οι γιατροί συμβουλεύουν να στρεφόμαστε σε φρούτα με λιγότερες φυτικές ίνες, όπως οι ώριμες μπανάνες ή το πεπόνι, εάν αντιμετωπίζουμε γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία ή διάρροια. Η αφαίρεση της φλούδας από φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια επίσης συνιστάται όταν αντιμετωπίζουμε ενεργά πεπτικά προβλήματα.
Καλές επιλογές αποτελούν και τα πιο μαλακά φρούτα όπως τα βρασμένα δαμάσκηνα ή τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα.
Μαγειρεμένα Λαχανικά
Όπως και τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά λαχανικά είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα.
Μαγειρεύοντας τα, τα κυτταρικά τοιχώματα της σάρκας τους γίνονται πιο μαλακά και τα συστατικά τους (όπως τα άμυλα) γίνονται πιο εύκολα στο να επεξεργαστούν από τα πεπτικά ένζυμα του σώματος.
Μεταξύ των εύπεπτων λαχανικών που μπορούμε με ασφάλεια να καταναλώσουμε μαγειρεμένα όταν υποφέρουμε από συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, είναι:
- Κολοκυθάκια και κολοκύθες (χωρίς τα σπόρια)
- Σπανάκι
- Πατάτες (χωρίς φλούδες)
- Φασολάκια
- Παντζάρια
- Καρότα
Μαλακές πρωτεΐνες
Επιλέξτε τρυφερές, εύπεπτες πρωτεΐνες που περιέχουν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες λιπαρών, όπως λόγου χάρη μια ομελέτα ή άπαχο κιμά, συμβουλεύουν οι γιατροί.
Οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα βούτυρα ξηρών καρπών και το μαλακό τόφου, είναι επίσης θρεπτικές επιλογές που γενικά είναι καλά ανεκτές.
Τι γίνεται με τα γαλακτοκομικά;
Όσον αφορά στα γαλακτοκομικά και την πέψη, η απάντηση κρύβεται στην αντίδραση που μπορεί να έχει κάθε οργανισμός ξεχωριστά.
Για όσους, παραδείγματος χάριν, έχουν ακόμα και ήπια δυσανεξία στη λακτόζη η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να επιδεινώσει την πεπτική δυσφορία.
Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να ωφεληθούν από τα προβιοτικά που βρίσκονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, αυτά τα τρόφιμα έχουν και το πλεονέκτημα της υφής αφού είναι μαλακά και εύκολα στην κατάποση.
Σε περιόδους προβλημάτων στην πέψη, όσοι καταναλώνετε άφοβα γαλακτοκομικά προϊόντα στην καθημερινότητα σας, επιλέξτε για λίγες μέρες αποκλειστικά αυτά με χαμηλά λιπαρά, συστήνουν οι ειδικοί, καθώς τείνουν να είναι πιο εύπεπτα σε σύγκριση με γαλακτοκομικά που περιέχουν πλήρη λιπαρά.
Σούπες, Smoothies και πουρές
Ο τρόπος παρασκευής των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο που θα χρειαστεί το σώμα μας για να τα χωνέψει.
Το είδος μαγειρέματος που θα επιλέξουμε δεν αλλάζει βέβαια την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί όμως να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους των σωματιδίων των ινών και να τις κάνει πιο ήπιες κατά την διαδικασία της πεψης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το λάχανο. Ενώ ωμό είναι ογκώδες και σκληρό, μαγειρεμένο μαλακώνει και αυτή η αλλαγή επιτρέπει στο σώμα να το χωνέψει ευκολότερα.
Το ίδιο ισχύει και για τα ινώδη φρούτα, όπως τα μούρα, που αναμειγνύονται συχνά σε smoothies. Η κονιορτοποίηση των σπόρων των μούρων στο μπλέντερ δεν θα μειώσει την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη της μηχανικής διαδικασίας πέψης ήδη από την ώρα της μάσησης.
Ποιες είναι οι τροφές που χωνεύονται δυσκολότερα;
Η αλήθεια είναι ότι αρκετά τρόφιμα μπορεί να γίνουν δύσπεπτα κατά περίπτωση καθώς η αιτία των συμπτωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, το τσάι μέντας μπορεί να είναι προβληματικό για άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από ήπια στομαχική διαταραχή ή ναυτία.
Ανεξαρτήτως της αιτίας, οι συνήθεις δύσπεπτες ομάδες τροφίμων περιλαμβάνουν:
- Λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως ωμό μπρόκολο ή κουνουπίδι, αγκινάρες, σκόρδο και κρεμμύδι
- Τρόφιμα με σκληρές ίνες ή χοντρά κοτσάνια, φλούδες και σπόρους, όπως σπαράγγια και ρόδια
- Όσπρια, συμπεριλαμβανομένων φασολιών, ρεβιθιών και φακών
- Ολόκληροι ξηροί καρποί και σπόροι
- Ποπ κορν
- Όξινα τρόφιμα όπως εσπεριδοειδή και προϊόντα με βάση την ντομάτα
- Πικάντικα τρόφιμα
- Αλκοόλ
- Ροφήματα με καφεΐνη όπως καφές και μαύρο τσάι
- Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τηγανητά
- Επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα και χοτ ντογκ
- Αποξηραμένα κρέατα
- Αποξηραμένα φρούτα
- Τεχνητά γλυκαντικά
Ειδικοί της διατροφής επισημαίνουν πάντως ότι η αποκλειστική κατανάλωση των λεγόμενων εύπεπτων τροφών -αν δεν συντρέχει λόγος υγείας και αυτή δεν αφορά σε διατροφική οδηγία γιατρού- είναι αρκετά περιοριστική και δεν ενδείκνυται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς αποκλείει τροφές πολύτιμες για τον οργανισμό.