Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μπισκότο που περιέχει ένα ειδικό συστατικό που βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πιεμόντε στην Ιταλία παρουσίασε τα προκαταρκτικά ευρήματά της στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μάλαγα της Ισπανίας.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόσθεσαν μια πικρή ένωση από το φυτό Artemisia absinthium, επίσης γνωστό ως αψιθιά, σε ένα συνηθισμένο μπισκότο μαύρης σοκολάτας. Μια δοκιμή σε 11 υγιείς ανθρώπους αποκάλυψε ότι το πικρό συστατικό έκανε τους συμμετέχοντες να αισθάνονται πιο χορτάτοι.
Στους συμμετέχοντες δόθηκαν δύο διαφορετικές συνταγές, ένα μπισκότο κακάο και ένα άλλο με ενισχυμένη πικρή γεύση που περιείχε 16% εκχύλισμα Artemisia absinthium.
Στη συνέχεια, μετρήθηκε η επιθυμία για φαγητό χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο χορτάτοι ένιωθαν μετά το φαγητό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τα ειδικά μπισκότα ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι και παρουσίαζαν αύξηση των ορμονών κορεσμού σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα απλά μπισκότα κακάο.
Η πικρή γεύση του προστιθέμενου συστατικού ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός απελευθερώνει την ορμόνη της πείνας γκρελίνη και την GLP-1, μια ορμόνη που ρυθμίζει επίσης το σάκχαρο του αίματος, την όρεξη και την πέψη, εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Είναι επίσης η ίδια ορμόνη που στοχεύουν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους.
Αυτή η ορμόνη μειώνει την επιθυμία για φαγητό και επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία το φαγητό περνάει από τη διαδικασία της πέψης.
Αυτό μπορεί να μειώσει τον ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, κάνει όσους το λαμβάνουν να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να τρώνε λιγότερο και να χάνουν βάρος.
Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Flavia Prodam, εξήγησε ότι όλοι οι άνθρωποι που έτρωγαν το πικρό μπισκότο ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα πείνας πριν από το δείπνο, αλλά όχι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.
Τα μπισκότα, τα οποία έχουν περιγραφεί ως «πολύ νόστιμα», θα μπορούσαν να πωληθούν στο εμπόριο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, σύμφωνα με την Δρ Prodam.
Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή για να διερευνήσει πώς το μπισκότο επηρεάζει την πρόσληψη τροφής σε παχύσαρκους ασθενείς.