Η κατανάλωση διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες, ειδικά εκείνης όπου περισσότερο από το 22% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών, οδηγώντας σε καρδιακά προβλήματα.
Πραγματοποιώντας έρευνα σε ζώα και σε μικρή κλίμακα σε ανθρώπους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν ότι η υπερβολική πρωτεΐνη, ιδιαίτερα το αμινοξύ λευκίνη που βρίσκεται σε ζωικές πηγές όπως το κρέας και τα αυγά, ενεργοποιεί τη σηματοδότηση mTOR στα μακροφάγα - βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στη δημιουργία αρτηριακής πλάκας.
«Η κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν περίπου 22% των θερμίδων σε πρωτεΐνες είναι το όριο στο οποίο η πρωτεΐνη και η λευκίνη αυξάνουν τον κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Babak Razani, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature Metabolism.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. Μια μελέτη του 2020 από την ομάδα του Razani συνέδεσε τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μια μεγαλύτερη μελέτη σε ανθρώπους το 2023 δεν βρήκε στατιστικά σημαντική διαφορά στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα μεταξύ διατροφών υψηλής και τυπικής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Ο Δρ Stephen Tang, καρδιολόγος που δεν συμμετείχε στην έρευνα, ισχυρίστηκε ότι η μελέτη ήταν πολύ μικρή για να εξαχθούν συμπεράσματα. Ωστόσο, συμφωνεί ότι αυτό αποτελεί μια αυξανόμενη ένδειξη ότι οι καρδιολόγοι προτιμούν όλο και περισσότερο τις φυτικές δίαιτες.
«Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό», δήλωσε ο Tang στο Medical News Today. «Ωστόσο, παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι η υψηλή πρωτεΐνη δεν είναι η σωστή επιλογή. Οι καρδιολόγοι παραδοσιακά εστιάζουν στην χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση, όχι στην πρωτεΐνη. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι μια φυτική διατροφή είναι καλή για την υγεία της καρδιάς».
Μια μελέτη του 1984 όρισε τις φυτικές πρωτεΐνες ως αυτές που προέρχονται από τρόφιμα όπως το ψωμί, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα ζυμαρικά. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από αυτές είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, ενώ εκείνες που βασίζονταν σε ζωικές πρωτεΐνες είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς με την πάροδο της ηλικίας.
Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν γενικά ότι οι πρωτεΐνες πρέπει να αποτελούν το 10 έως 35% των ημερήσιων θερμίδων, με το κατώτατο όριο να είναι περίπου 0,8 g ανά κιλό σωματικού βάρους (περίπου 11% της ενέργειας) να είναι επαρκές για τους περισσότερους ενήλικες.
Η American Heart Association αναφέρει επίσης ότι η ποιότητα των πρωτεϊνών είναι κρίσιμη. Συνιστά την επιλογή φυτικών πρωτεϊνών, όπως φασόλια, φακές, ξηροί καρποί, σπόροι και λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, ενώ περιορίζει τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα και τα κορεσμένα λίπη.
Ερευνητές του Χάρβαρντ επισημαίνουν επίσης ότι, ενώ η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι εγγενώς επιβλαβής, η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει το χοληστερόλη και τον κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με τις φυτικές πρωτεΐνες.