Ο υδατάνθρακας αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, σωματικά αλλά και παράγοντας που αφορά την καλή εγκεφαλική λειτουργία. Συνεπώς είναι απαραίτητος για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ενέργεια. Από την άλλη, η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των μυών μας και χρειάζεται τόσο για την διατήρηση της μυϊκής μάζας αλλά και γιατί σταθεροποιεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακα.
Ο υδατάνθρακας και η πρωτεΐνη μαζί, μας δίνουν το αίσθημα του κορεσμού σύμφωνα με τη Διαιτολόγο και Διατροφολόγο Εύη Μάλλιου.
Συνεπώς, ένα πλήρες και σωστά δομημένο γεύμα για σταθερή παροχή ενέργειας ώστε να ξεκινήσει καλά η μέρα μας χρειάζεται μία πηγή καλού υδατάνθρακα και μια πηγή πρωτεΐνης συνδυαστικά.
Καλό υδατάνθρακα εννοούμε μία πηγή σύνθετων υδατανθράκων που μπορεί να είναι ψωμί, παξιμάδια ή δημητριακά ολικής αλέσεως.
Μερικά παραδείγματα πρωινών γευμάτων για ενίσχυση της ενέργειας, κορεσμού και καλή ρύθμισης των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα μεταγευματικά είναι:
- Ψωμί ή παξιμάδια με τυρί και κάποιο φρούτο ή λαχανικά
- Γιαούρτι με βρώμη και φρούτο ή/και ξηρούς καρπούς ή βούτυρα ξηρών καρπών
- Γάλα με βρώμη ή δημητριακά και φρούτο ή/και σπόρους (πχ. chia, λιναρόσπορο)
- Σπιτικό κέικ ολικής άλεσης με γιαούρτι ή κεφιρ και φρούτο
- Αυγά με ψωμί και λαχανικά
- Ομελέτα με λαχανικά και παξιμάδι
- Smoothie με φρούτο, γιαούρτι ή κεφιρ και βρώμη ή βούτυρο ξηρών καρπών
Παρατηρώντας τους παραπάνω συνδυασμούς, θα διαπιστώσετε ότι τα γεύματα αποτελούνται από μία πηγή σύνθετου υδατάνθρακα, τουλάχιστον μία πηγή πρωτείνης αλλά και φρούτα ή λαχανικά ώστε να πάρουμε τις απαραίτητες φυτικές ίνες και να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το αίσθημα κορεσμού.
Τέλος αν προσθέσουμε και τουλάχιστον μία πηγή καλών λιπαρών από ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς ή βούτυρα ξηρών καρπών έχουμε ένα εξαιρετικό γευστικό μπόνους και μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο κορεσμό.