news4logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022

Εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης: Κι όμως υπάρχουν επιλογές που μπορούν να μειώσουν τις βλάβες του τσιγάρου

News4Health TeamNews4Health Team
554
Background photo by Marek Piwnicki, Photos in bubble from GFN Background photo by Marek Piwnicki, Photos in bubble from GFN

Εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, και τα προϊόντα νικοτίνης για χρήση από το στόμα, μπορούν να αποτελέσουν μια καλύτερη επιλογή απέναντι στο τσιγάρο για όσους καπνιστές δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, στο Παγκόσμιο Φόρουμ Νικοτίνης, ενισχύουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης νεότερων προϊόντων χαμηλότερου κινδύνου που δεν συνδέονται με καύση, έναντι του τσιγάρου.

Η Δρ. Rachel Murkett στέλεχος της Biochromex παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης  στην οποία αξιολογήθηκε ο σχετικός κίνδυνος 13 προϊόντων νικοτίνης και τέθηκε υπό εξέταση η δυνατότητα μείωσης της βλάβης.

Μελέτη: επιλογές που μπορούν να μειώσουν τη βλάβη από το κάπνισμα

Στη μελέτη εξετάστηκαν παραδοσιακά προϊόντα καπνίσματος μαζί με νεότερα προϊόντα νικοτίνης, όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης.

Για την ανάλυση εντάχθηκαν διαθέσιμα δεδομένα για τον κίνδυνο στην υγεία που μπορεί να προκαλεί το κάθε προϊόν, ιεραρχώντας το σχετικό κίνδυνο. Για κάθε προϊόν προέκυψε βαθμολογία, που υπολογίστηκε βάσει του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σε κάποια φάση της ζωής του χρήστη, και επιδημιολογικές μεταναλύσεις. Ο κίνδυνος καρκίνου συνδεόταν με τη χρήση 12 γνωστών καρκινογόνων ουσιών, στην 1η κατηγορία του IARC [Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, του ΠΟΥ], ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα αφορούσαν 41 ογκολογικές και μη ογκολογικές νόσους.

Οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις ομάδες νοσημάτων που σχετίζονται με τα προϊόντα καπνού, δηλαδή καρδιαγγειακές νόσοι, αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνος. Αυτές οι αναλύσεις συνδυάστηκαν σε μία κλίμακα από το μηδέν έως το 100 με το μηδέν να αντιπροσωπεύει τους μη χρήστες οποιουδήποτε προϊόντος νικοτίνης και το 100 τους χρήστες προϊόντων καύσης καπνού.

gfn study

Τα παραδοσιακά προϊόντα καύσης καπνού, όπως το τσιγάρο, βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες της κλίμακας. Ακολουθεί μία σημαντική μείωση της επικινδυνότητας φτάνοντας στα προϊόντα μειωμένου κινδύνου στα οποία περιλαμβάνονται και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, όπως ανέφερε στην παρουσίαση της η Δρ. Murkett. Τελευταίες στην κατάταξη ήταν οι θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης και οι μη χρήστες, φυσικά.

Όπως εξήγησε η Δρ. Murkett, από τα αποτελέσματα της μελέτης διαφαίνεται πως υπάρχει ποικιλία καλύτερων εναλλακτικών, που μπορεί κάποιος να επιλέξει αντί των παραδοσιακών τσιγάρων που συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο για την υγεία. «Βρήκαμε ότι υπάρχει σαφή διαφορά μεταξύ των παραδοσιακών προϊόντων καπνού υψηλού κινδύνου από τα νεότερα προϊόντα που δεν συνδέονται με καύση», τόνισε.

Στη σωστή κατεύθυνση η επιλογή ενός εναλλακτικού προϊόντος νικοτίνης για όσους δεν μπορούν να διακόψουν

Τα αποτελέσματα από δεκάδες μελέτες δείχνουν πως τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, όπως οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, σχολίασε από την πλευρά του ο Peter Hajek, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Διευθυντής της μονάδας έρευνας έξάρτησης από τον καπνό του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής Wolfson στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σταδιακά το ποσοστό των διπλών χρηστών μειώνεται (και τσιγάρου και εναλλακτικών προϊόντων), ενώ όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα νέα προϊόντα.

«Τα προϊόντα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης των παραδοσιακών, πιο βλαβερών, προϊόντων, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ιαπωνίας, όπου με την εισαγωγή των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού μειώθηκε η κατανάλωση των παραδοσιακών τσιγάρων», δήλωσε από την πλευρά του ο Karl Fagerstrom Ομότιμος Καθηγητής, πρόεδρος της Fagerstrom Consulting.

Σχολιάζοντας τη διαφορετική προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου, που φαίνεται να έχει «αγκαλιάσει» τα νεότερα προϊόντα νικοτίνης με προφίλ μειωμένου κινδύνου, ο κ. Hajek ανέφερε ότι η Βρετανία έχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα. «Ίσως η νοοτροπία σε άλλες χώρες γύρω από τον έλεγχο του καπνίσματος να ακολουθεί άλλη τροχιά, συνδέοντας το με θέματα ηθικής, δηλαδή ότι οι καπνιστές είναι κακοί άνθρωποι που θα πρέπει να τιμωρούνται, αντί να προσεγγίσουν το θέμα με τη λογική ότι μπορείς να αφαιρέσεις τον κίνδυνο αφήνοντας τους ανθρώπους να κάνουν τις επιλογές τους», συμπλήρωσε.

Δεν αμέλησε, όμως, να σημειώσει ότι για να υποκαταστήσει ένας καπνιστής την ικανοποίηση του τσιγάρου σημασία έχει και η γεύση του εναλλακτικού προϊόντος, αλλά και η τιμή και η σωστή πληροφόρηση ότι μπορεί αυτό που χρησιμοποιεί να είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία του.

«Η πραγματική ζωή είναι διαφορετική από τη θεωρία», σχολίασε ο Ernest Groman, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νικοτίνης της Βιέννης. «Στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος αφήνουμε τους ίδιους τους ανθρώπους να επιλέξουν και στηρίζουμε την επιλογή τους, αν είναι λογική. Παράλληλα προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση, η οποία αυξάνεται όταν ο ίδιος ο άνθρωπος επιλέξει τη μέθοδο. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει επιλέξει μία μέθοδο, όπως οι τσίχλες νικοτίνης, αρκετές φορές και δεν έχει επιτύχει, δεν θα έχει αποτέλεσμα να επιμείνεις να συνεχίσει με αυτή τη μέθοδο», πρόσθεσε.

Health ανα Tag:
  • ΝΙΚΟΤΙΝΗ
  • ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΗ
  • ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΒΛΑΒΗ
  • ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για να είναι ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα

Ο εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για να είναι ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα

Υπάρχει ένα ρητό που αναφέρει ότι «τίποτα καλό δεν συμβαίνει μετά μεσάνυχτα». Τώρα, επιστήμονες από το Mass General Research Institute αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

News4Health TeamΓιώργος Παπαϊωάννου
Το 12% των ασθενών με κορονοϊό εμφανίζει σύνδρομο Long Covid

Το 12% των ασθενών με κορονοϊό εμφανίζει σύνδρομο Long Covid

«Περίπου ο ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με Covid-19 (ποσοστό 12,7%) εμφάνισε στη συνέχεια μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, εκτιμά μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα της λεγόμενης «μακράς Covid-19».

News4Health TeamNews4Health Team
Ποιο ψάρι κάνει θαύματα για την αρτηριακή σου πίεση

Ποιο ψάρι κάνει θαύματα για την αρτηριακή σου πίεση

Τα Ωμέγα-3 μεταφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με μία νέα ανασκόπηση η κατανάλωση έστω και 3 γραμμαρίων κάθε μέρα είναι αρκετή για να χαμηλώσει την αρτηριακή σου πίεση. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που λαμβάνονται από διατροφικά συμπληρώματα.

News4Health TeamΓιώργος Παπαϊωάννου
Η καλύτερη διατροφική συνήθεια για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η καλύτερη διατροφική συνήθεια για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι όλα είναι θέμα timing.

News4Health TeamΓιώργος Παπαϊωάννου

Newsroom

  • Πόσες μπανάνες την ημέρα πρέπει να τρως

    11/08/2022 - 19:44
  • Πρώτη έγκριση στοχεύουσας θεραπείας για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού με χαμηλή έκφραση HER2

    11/08/2022 - 18:35
  • Ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη

    11/08/2022 - 18:26
  • Ευλογιά των πιθήκων: Εννιά νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Όλοι άνδρες

    11/08/2022 - 16:15
  • Μελέτη ανέδειξε τον μεγαλύτερο κίνδυνο υγείας για τις χορτοφάγες γυναίκες

    11/08/2022 - 15:20
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι θάνατοι αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2022

    11/08/2022 - 14:32
  • Πολιομυελίτιδα: Το Λονδίνο ξεκινάει εμβολιασμούς σε παιδιά κάτω των 10 ετών

    11/08/2022 - 13:13
  • Επιστολή ΙΣΑ σε Γκάγκα: Οι τουρίστες δεν έχουν πρόσβαση στα αντιικά χάπια της Pfizer

    11/08/2022 - 12:51
  • Γονιμότητα ανδρών: Όσο μεγαλώνουν μειώνεται - Σε ποια ηλικία συμβαίνει αυτό

    11/08/2022 - 12:13
  • Πλεύρης: Σε δύο φάσεις τα επικαιροποιημένα εμβόλια - Πότε θα είναι έτοιμα

    11/08/2022 - 10:35

news4

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

About Us

© 2019 NEWS4HEALTH. ALL RIGHTS RESERVED