Η θερμοπληξία λόγω άσκησης είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί άμεση παρέμβαση. Σε αντίθεση με την κλασική θερμοπληξία, η οποία επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, μπορεί να επηρεάσει υγιή, νεαρά και fit άτομα, ακόμη και σε μέτριες θερμοκρασίες.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση στο Journal of Critical Care υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και της ταχείας αντίδρασης, ειδικά για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας.
Σε αντίθεση με την κλασική θερμοπληξία, αυτού του είδους η θερμοπληξία μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρά, υγιή άτομα και σε εύκρατα κλίματα, όταν η παραγωγή θερμότητας υπερβαίνει την ικανότητα του σώματος να την αποβάλλει .
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η αυξημένη συμμετοχή σε αγώνες αντοχής συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισής της. Η έγκαιρη αναγνώριση και η ταχεία ψύξη είναι απαραίτητες για την πρόληψη της πολυοργανικής ανεπάρκειας και του θανάτου.
Η εμβάπτιση ολόκληρου του σώματος σε κρύο νερό είναι η θεραπεία αναφοράς, και η αρχή «πρώτα ψύξη, μετά μεταφορά» είναι καθοριστική για τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης.
Η ενδονοσοκομειακή φροντίδα επικεντρώνεται στη συνεχή ψύξη, όταν είναι απαραίτητο, και στη διαχείριση επιπλοκών, όπως οξεία νεφρική βλάβη, διαταραχή της πήξης, ηπατική δυσλειτουργία και νευρολογική βλάβη. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία η διαχείριση του χρόνου είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου αφού μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε σύνδρομο πολυοργανικής δυσλειτουργίας, με ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν έως και 26,5% εάν δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Γιατί είναι κρίσιμο το «ψύξτε πρώτα, μεταφέρετε μετά»
Η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στα κύτταρα εάν η θερμοκρασία του σώματος δεν μειωθεί γρήγορα, ιδανικά κάτω από 38,9 °C εντός 30 λεπτών από την κατάρρευση. Η ψύξη επί τόπου επιτρέπει την άμεση παρέμβαση, αποτρέποντας ή μειώνοντας ενδεχομένως τη βλάβη στα όργανα που μπορεί να προκύψει κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο.
Αποτελεσματική ψύξη
Μέθοδοι όπως η εμβάπτιση σε κρύο νερό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για γρήγορη ψύξη, αλλά μπορούν να επιστρατευτούνκαι άλλες επιλογές, όπως παγοκύστες και εφαρμογή κρύου νερού, έως ότου είναι διαθέσιμη η εμβάπτιση. Μια μελέτη έδειξε ότι η ψύξη ενός ασθενούς σε θερμοκρασία κάτω των 40°C εντός 30 λεπτών από την κατάρρευση είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν μηδενικά ποσοστά θνησιμότητας.
Τι πρέπει να κάνετε:
1. Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας: Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία σώματος, περίεργη διάθεση και ζεστό, ξηρό δέρμα.
2. Ξεκινήστε αμέσως την ψύξη: Εάν υπάρχει υποψία θερμοπληξίας, ξεκινήστε την ψύξη του ατόμου χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες μεθόδους.
3. Δώστε προτεραιότητα στην ψύξη επί τόπου: Ενώ περιμένετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συνεχίστε τις προσπάθειες ψύξης.
4. Μεταφέρετε τον ασθενή μόλις σταθεροποιηθεί: Μόλις η θερμοκρασία του ασθενούς μειωθεί και σταθεροποιηθεί, μεταφέρετέ τον σε νοσοκομείο για περαιτέρω περίθαλψη.
Πηγές: Medscape, Science Direct