Η ψιλοκυβίνη εντοπίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία μανιταριών και είναι γνωστή για τις ευφορικές και παραισθησιογόνες επιδράσεις της.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες διερευνούν την δυνατότητα χρήσης της για τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) καθώς και ιατρικές παθήσεις όπως η ημικρανία, το Αλτσχάιμερ, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και το Πάρκινσον.
«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που γνωρίζουμε για την ψιλοκυβίνη προέρχεται από κλινικά αποτελέσματα δοκιμών και επιπτώσεων στον εγκέφαλο», εξηγεί η Louise Hecker, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine και προσθέτει: «Η ψιλοκυβίνη είναι γνωστή για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της. Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ λίγα για την συστηματική της επίδραση στο υπόλοιπο σώμα».
Η Hecker είναι η κύρια συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό npj Aging και σύμφωνα με την οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να παρατείνει την ζωή των ανθρώπινων κυττάρων του δέρματος και των πνευμόνων κατά περισσότερο από 50%.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι επιπλέον εντόπισαν ενδείξεις ότι η ουσία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νευροεκφύλιση, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Ανάσα ζωής στα κύτταρα
Στη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρώτα ένα μοντέλο κυτταρικής γήρανσης ανθρώπινων πνευμονικών κυττάρων για να δουν πώς θα τα επηρέαζε η ψιλοκυβίνη.
«Το σημαντικό είναι ότι αν και τα κύτταρα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με ψιλοκυβίνη γερνούν ωστόσο το κάνουν με βραδύτερο ρυθμό, διατηρώντας παράλληλα τις ιδιότητες των «νεαρών» κυττάρων για περισσότερο διάστημα», τονίζει η Δρ Hecker.
Χρησιμοποιώντας και ποντίκια, η Hecker και η ομάδα της ανακάλυψαν επίσης ότι σε όσα από αυτά -τα οποία βρίσκονταν σε ηλικία ισοδύναμη των 60-65 ανθρώπινων ετών- χορηγήθηκε ψιλοκυβίνη, έζησαν περισσότερο και μάλιστα γέρασαν... καλύτερα έχοντας λιγότερες λευκές τρίχες!
Τα σημαντικά τελομερή
Σύμφωνα με τους ερευνητές το μυστικό της ψιλοκυβίνης έγκειται στο ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας τις αποκρίσεις επιδιόρθωσης του DNA και διατηρώντας το μήκος των τελομερών, των «καλύμματων» των χρωμοσωμάτων.
Η διατήρηση του μήκους τους πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η νευροεκφύλιση και ο καρκίνος.
«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτούς τους μηχανισμούς δράσης, ιδίως πώς λειτουργούν εκτός του εγκεφάλου για να επηρεάσουν τη συστηματική γήρανση και άλλες διεργασίες», επισημαίνει η Hecker. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη βελτιστοποίηση των πρωτοκόλλων δοσολογίας/συχνότητας, καθώς και για την παρακολούθηση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών πριν η ουσία να είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί κλινικά ως αντιγηραντικός παράγοντας», καταλήγει.
Απαραίτητες περισσότερες μελέτες
«Η γήρανση των κυττάρων είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της συνολικής υγείας», αναφέρει ο Jack Jacoub, MD, ογκολόγος και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Cancer Institute. «Έτσι πλέον υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εξετάζουν θέματα όπως η γήρανση, πώς να την επιβραδύνουμε και πώς να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που συμβαίνει. Επιπλέον, μερικές φορές προβλήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο οφείλονται στην αδυναμία αποκατάστασης αυτής της βλάβης», επισημαίνει.
Πηγές: Medicalnewstoday & Nature