Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν μια οσμή που μπορεί να ανιχνευθεί με αξιοπιστία από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Η έρευνα, σε συνεργασία με την Medical Detection Dogs και τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Μάντσεστερ, δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου στο περιοδικό The Journal of Parkinson's Disease.
Δύο σκύλοι , ο Bumper, ένα Golden Retriever, και ο Peanut, ένα μαύρο Labrador, εκπαιδεύτηκαν από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Medical Detection Dogs να διακρίνουν τα επιχρίσματα σμήγματος από άτομα με και χωρίς νόσο του Πάρκινσον.
Σε μια διπλή τυφλή δοκιμή, έδειξαν ευαισθησία έως και 80% και ακρίβεια έως και 98%. Όχι μόνο αυτό, αλλά το εντόπισαν και σε δείγματα από ασθενείς που είχαν και άλλες παθήσεις.
Τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν για αρκετές εβδομάδες με πάνω από 200 δείγματα οσμών από άτομα που είχαν διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον και δείγματα ελέγχου από άτομα που δεν είχαν τη νόσο. Τα δείγματα παρουσιάζονταν στα σκυλιά σε ένα σύστημα βάσεων και τα σκυλιά ανταμείβονταν όταν έδειχναν σωστά ένα θετικό δείγμα και όταν αγνοούσαν σωστά ένα αρνητικό δείγμα.
Στη διπλή τυφλή δοκιμή, που σημαίνει ότι μόνο ένας υπολογιστής γνώριζε πού βρισκόταν το σωστό δείγμα, κάθε σετ δειγμάτων παρουσιαζόταν επίσης σε αντίστροφη σειρά, έτσι ώστε τα δείγματα για τα οποία δεν είχε ληφθεί απόφαση να παρουσιάζονται εκ νέου. Στη συνέχεια, τα δείγματα που δεν είχαν εξεταστεί συλλέγονταν σε νέες σειρές, μέχρι να ληφθεί απόφαση για όλα τα δείγματα.
Μια οριστική διαγνωστική εξέταση για τη νόσο του Πάρκινσον δεν υπάρχει, οπότε η αναγνώριση πιθανών βιοδεικτών θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση.
Η Claire Guest, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Επιστημονική Διευθύντρια της Medical Detection Dogs, δηλώνει: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που μπορούμε να πούμε για άλλη μια φορά ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια μια ασθένεια.
«Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία έγκαιρη εξέταση για τη νόσο του Πάρκινσον και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και 20 χρόνια πριν γίνουν ορατά και επίμονα, οδηγώντας σε μια επιβεβαιωμένη διάγνωση.
«Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η επακόλουθη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων».
Ο Nicola Rooney, αναπληρωτής καθηγητής στη Βετρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και κύριος συγγραφέας, δηλώνει: «Η αναγνώριση διαγνωστικών βιοδεικτών της νόσου του Πάρκινσον, ιδίως εκείνων που μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη ή να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αποτελεί αντικείμενο πολλών συνεχιζόμενων ερευνών. Τα σκυλιά που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή έδειξαν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα και απέδειξαν ότι υπάρχει μια οσφρητική υπογραφή που διακρίνει τους ασθενείς με τη νόσο. Τα επίπεδα ευαισθησίας 70% και 80% είναι πολύ υψηλότερα από τα τυχαία και πιστεύω ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μια γρήγορη, μη επεμβατική και οικονομικά αποδοτική μέθοδο για την αναγνώριση των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον».
Η Perdita Barran, καθηγήτρια Φασματομετρίας Μάζας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: «Είναι υπέροχο να συμμετέχω σε αυτή την έρευνα που εμπνεύστηκε από την Joy Milne και το πρόγραμμα Nose2Diagnose. Η μελέτη αυτή προστίθεται στο αυξανόμενο σώμα αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι απλά, μη επεμβατικά επιχρίσματα δέρματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, προσφέροντας μια ταχύτερη και πιο προσιτή μέθοδο για την έγκαιρη ανίχνευση».