Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού γύρω μας – στον αέρα που αναπνέουμε, στις θάλασσες και στα ποτάμια, στο πεπτικό σύστημα των καρχαριών ακόμα και στα φυτά που μεγαλώνουν. Βρίσκονται επίσης και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό: κυκλοφορούν στο αίμα και συσσωρεύονται στον εγκέφαλό, ακόμη και στους όρχεις .
Επομένως, δεν είναι ίσως έκπληξη το γεγονός ότι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους εισέρχονται στον οργανισμό είναι μέσω των υγρών που πίνουμε. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα μικροπλαστικά υπάρχουν τόσο στο νερό της βρύσης όσο και στο εμφιαλωμένο νερό, αλλά νέα έρευνα έχει αποκαλύψει ότι τα ζεστά ροφήματα μπορεί να αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη πηγή μικροπλαστικών από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.
Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ εξέτασε 155 κοινά αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένων ζεστών και κρύων ροφημάτων, για μικροπλαστικά, προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα της μέσης έκθεσης του ανθρώπου μέσω ενός ρεαλιστικού φάσματος καθημερινών ροφημάτων που διατίθενται σε μια χώρα. Η μελέτη, που θεωρείται η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών βρέθηκαν στο ζεστό τσάι και τον ζεστό καφέ.
Η μελέτη εξέτασε επίσης το παγωμένο τσάι και τον κρύο καφέ για μικροπλαστικά, αλλά βρήκε σημαντικά λιγότερα, πράγμα που δείχνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζεστών ροφημάτων συμβάλλουν στα επίπεδα μικροπλαστικών που καταλήγουν στο προϊόν.
Η ομάδα αξιολόγησε συνολικά 31 διαφορετικούς τύπους ποτών από δημοφιλείς μάρκες στη Βρετανία, τα οποία αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ και καφετέριες το 2024. Αυτά περιλάμβαναν ζεστό και παγωμένο καφέ, ζεστό και παγωμένο τσάι, χυμούς, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά.
Τα δείγματα φιλτράρονται και στη συνέχεια προσδιορίστηκε ο αριθμός των μικροπλαστικών μέσω μικροσκοπικής απεικόνισης. Τα κρύα ποτά φιλτράρονται αμέσως, ενώ τα ζεστά ποτά αφήνονται να κρυώσουν για 30 λεπτά πριν από την ανάλυση.
Το ζεστό τσάι σε ποτήρια μίας χρήσης περιείχε το υψηλότερο επίπεδο μικροπλαστικών (MP), με μέσο όρο 22 MP ανά ποτήρι, σε σύγκριση με 14 MP ανά ποτήρι για τα γυάλινα ποτήρια. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πιο ακριβά φακελάκια τσαγιού απελευθέρωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού, με μέσο όρο 24 έως 30 MP ανά ποτήρι.
Ομοίως, η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι για τον ζεστό καφέ, τα ευρήματά τους «δείχνουν έντονα ότι το υλικό των ποτηριών μίας χρήσης είναι η κύρια πηγή [μικροπλαστικών] στα δείγματα ζεστού καφέ».
Δεδομένου ότι δεν ήταν όλα τα δείγματα σε μέγεθος φλιτζανιού, η ομάδα κατέγραψε τα συνολικά ευρήματά της σε μικροπλαστικά ανά λίτρο.
Ζεστό τσάι: 49 έως 81 MPs ανά λίτρο
Ζεστός καφές: 29 έως 57 MPs ανά λίτρο
Παγωμένο τσάι: 24 έως 38 MPs ανά λίτρο
Παγωμένος καφές: 31 έως 43 MPs ανά λίτρο
Χυμός φρούτων: 19 έως 41 MPs ανά λίτρο
Ενεργειακά ποτά: 14 έως 36 MPs ανά λίτρο
Αναψυκτικά: 13 έως 21 MPs ανά λίτρο
Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η μελέτη τους «αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η εκτίμηση της έκθεσης στα μικροπλαστικά μόνο μέσω του πόσιμου νερού μπορεί να υποτιμά σημαντικά τον κίνδυνο» που ενέχει για τον άνθρωπο η υψηλότερη επικράτηση μικροπλαστικών σε άλλα ποτά.
Η ίδια ομάδα δημοσίευσε έρευνα το 2024, αποκαλύπτοντας ότι η μέση συγκέντρωση μικροπλαστικών στο νερό της βρύσης (24 έως 56 MP ανά λίτρο) ήταν «στατιστικά μη σημαντική » σε σύγκριση με εκείνη στο εμφιαλωμένο νερό (26 έως 48 MP ανά λίτρο).
Ο καθηγητής Mohamed Abdallah από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους συγγραφείς της νέας έρευνας, δήλωσε στην εφημερίδα The Independent: «Παρατηρήσαμε ότι πολλές έρευνες στον τομέα των μικροπλαστικών επικεντρώνονται στο πόσιμο νερό – νερό της βρύσης, εμφιαλωμένο νερό – και έχουμε επίσης δημοσιεύσει μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το νερό. Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι οι άνθρωποι δεν πίνουν μόνο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πίνουν τσάι, καφέ, χυμούς...
Διαπιστώσαμε μια πανταχού παρούσα παρουσία μικροπλαστικών σε όλα τα κρύα και ζεστά ροφήματα που εξετάσαμε. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό και, από επιστημονική άποψη, υποδηλώνει ότι δεν πρέπει να εξετάζουμε μόνο το νερό, αλλά πρέπει να είμαστε πιο περιεκτικοί στην έρευνά μας, επειδή και άλλες πηγές είναι σημαντικές».
Πρόσθεσε: «Καταναλώνουμε εκατομμύρια τσάγια και καφέδες κάθε πρωί, οπότε είναι κάτι που πρέπει σίγουρα να εξετάσουμε. Πρέπει σίγουρα να ληφθούν νομοθετικά μέτρα από την κυβέρνηση, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, για τον περιορισμό της έκθεσης του ανθρώπου στα μικροπλαστικά... είναι παντού».
Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η νέα έρευνα «αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του βαθμού έκθεσης των ανθρώπων σε μικροπλαστικά σε πραγματικές συνθήκες και υποστηρίζει την πραγματοποίηση πιο ολοκληρωμένων μελετών για την ακριβή εκτίμηση του κινδύνου από την πρόσληψη μικροπλαστικών μέσω της διατροφής, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη ευρύτερων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».
Πηγή: Independent