Οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να αλλοιώσουν τη δομή του εγκεφάλου, ιδίως τις περιοχές που σχετίζονται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η λειτουργική μνήμη και η επίλυση προβλημάτων.
Ερευνητική ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Yonsei, Chung-Ang και Pusan National University, προχώρησε σε ανάλυση του δομικού όγκου του εγκεφάλου για να συγκρίνει την επίδραση της υπερκόπωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται συστηματικά πολλές ώρες, δηλαδή 52 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα.
Αναφέροντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Occupational & Environmental Medicine («Υπερβολική εργασία και αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου: μια πιλοτική μελέτη»), ο πρώτος συγγραφέας Wonpil Jang, PhD, του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yonsei, μαζί με τον συν-συγγραφέα Wanhyung Lee, PhD, του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Chung-Ang, και τους συναδέλφους τους, αναφέρουν ότι τελικά η υπερβολική εργασία μπορεί να προκαλέσει νευροπροσαρμοστικές αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν τη γνωστική και συναισθηματική υγεία.
Στην εργασία τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης του υπερβολικού φόρτου εργασίας ως ζήτημα επαγγελματικής υγείας και τονίζουν την ανάγκη για πολιτικές στον χώρο εργασίας που να μετριάζουν τις υπερβολικές ώρες εργασίας».
Οι πολλές ώρες εργασίας έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικών διαταραχών και προβλημάτων ψυχικής υγείας. «Η υπερβολική εργασία με μακρά ωράρια εργασίας έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ατομική ευημερία όσο και στην κοινωνική παραγωγικότητα», έγραψε η ομάδα. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά ότι η υπερβολική εργασία σκοτώνει περισσότερους από 800.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, «... υπογραμμίζοντας τον βαθύ αντίκτυπό της στα αποτελέσματα της παγκόσμιας υγείας», επισημάνθηκε περαιτέρω.
Ενώ οι συμπεριφορικές και ψυχολογικές συνέπειες της υπερκόπωσης έχουν τεκμηριωθεί καλά, πρόσθεσαν, λίγα είναι γνωστά για τις άμεσες επιπτώσεις της στη δομή του εγκεφάλου. «Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το χρόνιο άγχος και η ανεπαρκής ξεκούραση μπορεί να αλλοιώσουν τη μορφολογία του εγκεφάλου, αλλά τα εμπειρικά στοιχεία από νευροαπεικονιστικές μεθόδους παραμένουν περιορισμένα».
Από το 2021 έως το 2023, οι συμμετέχοντες στη GROCS κλήθηκαν να υποβληθούν σε μια επιπλέον μαγνητική τομογραφία και 137 εθελοντές συμφώνησαν, με την τελική ανάλυση να περιλαμβάνει 110 άτομα, μετά τον αποκλεισμό όσων είχαν ελλιπή δεδομένα ή κακή ποιότητα εικόνας μαγνητικής τομογραφίας. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν 46 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, 36 νοσηλευτές και 28 γιατρούς. Από τους 110 συμμετέχοντες, 32 (28%) εργάζονταν υπερβολικές ώρες την εβδομάδα — 52 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερες — ενώ 78 συμμετέχοντες εργάζονταν κανονικές ώρες. Τα δεδομένα έδειξαν ότι όσοι εργάζονταν πολλές ώρες κάθε εβδομάδα ήταν κυρίως νεότεροι (κάτω των 45 ετών), είχαν λιγότερη εργασιακή εμπειρία και ήταν πιο μορφωμένοι από όσους εργάζονταν κανονικές ώρες.
Οι διαφορές στον όγκο του εγκεφάλου αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας μορφομετρία ογκοστοιχείων (VBM) — μια τεχνική νευροαπεικόνισης που προσδιορίζει και συγκρίνει τις περιφερειακές διαφορές στα επίπεδα της φαιάς ουσίας.
Συγκριτικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα άτομα που εργάζονταν 52 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα παρουσίαζαν σημαντικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία και τη ρύθμιση των συναισθημάτων, σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες που εργάζονταν κανονικά.
Πηγή: Genetic Engineering & Biotechnology