Τα μικρά παιδιά που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μελέτη atπου διεξήχθη από ακαδημαϊκούς του University College London, εξέτασε δεδομένα από 9.000 νέους που συμμετείχαν στη Μελέτη Κοόρτης της Χιλιετίας, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2002 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μετρώντας την έκθεσή τους σε διάφορους τύπους ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των μικροσωματιδίων PM2,5, PM10 και NO2.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι που ζούσαν σε μολυσμένες περιοχές κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, σε ηλικία δύο έως τεσσάρων ετών, είχαν έως και ένα τρίτο υψηλότερο κίνδυνο να αναφέρουν χειρότερη υγεία στην ηλικία των 17 ετών.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά από μειονοτικές ομάδες και υποβαθμισμένες γειτονιές τείνουν να εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν χειρότερη υγεία και χρόνιες παθήσεις.
Ο Δρ Gergo Baranyi, κύριος συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα ήταν η διαπίστωση των μεγάλων ανισοτήτων όσον αφορά την έκθεση σε διάφορους ατμοσφαιρικούς ρύπους και ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι ανισότητες μεταξύ διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών ομάδων και εθνοτικών μειονοτήτων παρέμειναν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας».
Πρόσθεσε: «Ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων είναι ότι ζουν κυρίως σε αστικές περιοχές, αλλά και σε πιο υποβαθμισμένες γειτονιές. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία, επειδή τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν στον αναπνευστικό σωλήνα, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και ακόμη και στον εγκέφαλο.
Τα δύο κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι ο προσδιορισμός μιας ευαίσθητης περιόδου για την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ τριών και έξι ετών και οι επίμονες ανισότητες όσον αφορά την έκθεση μεταξύ των εθνοτικών μειονοτικών ομάδων και των μειονεκτούντων ατόμων. Οι μετέπειτα μελέτες θα στοχεύουν στον προσδιορισμό των συγκεκριμένων διαταραχών ή προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με αυτό το παράθυρο έκθεσης».
Η Jenny Bates, από την οργάνωση Friends of the Earth, δήλωσε: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία και μπορεί να επηρεάσει κάθε όργανο του σώματος, καθώς τα θανατηφόρα σωματίδια από τους πνεύμονές μας εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος."