ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13:27- Η ώρα που αρχίζουμε να κουτουλάμε στο γραφείο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υγεία
Freepik
Σε μια μελέτη με 2.000 υπαλλήλους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το απόγευμα ήταν προοδευτικά χειρότερο για την παραγωγικότητα, με περισσότερους από τους μισούς υπαλλήλους γραφείου να βιώνουν μια πτώση στις 13:27, ακολουθούμενη από μια περαιτέρω πτώση στις 14:06. Ποια είναι η λύση.
Παρασκευή, 19/09/2025 - 13:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Η απογευματινή κόπωση είναι πραγματική. Ανεξάρτητα από το πόσο γεμάτη είναι μια μέρα με μέρα γεμάτη κουραστικές συσκέψεις και βαρετές εργασίες για την έλλειψη ενέργειας, οι ειδικοί λένε ότι το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να ξεκουράζεται το απόγευμα.

Η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και η πολύ γνωστή απογευματινή πτώση ενέργειας θεωρείται ότι επηρεάζονται από τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός μας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αισθάνονται πιο παραγωγικοί το πρωί, γύρω στις 10 π.μ., με σχεδόν το 60% των εργαζομένων να βιώνει πτώση της παραγωγικότητας γύρω στις 1.30 μ.μ.

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αποτέλεσμα της πίεσης ύπνου, της ιδέας ότι η ανάγκη μας για ύπνο αυξάνεται σταδιακά όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι.

Σύμφωνα με τον Δρ Ravia Allada, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αυτές οι δύο αντίθετες δυνάμεις ουσιαστικά «μαλώνουν» μεταξύ τους όλο το απόγευμα, με την πίεση για ύπνο να υπερισχύει όταν νιώθουμε νωθροί.

Η διάρκεια αυτής της πτώσης της ενέργειας μπορεί να ποικίλλει, με τις ακανόνιστες ρουτίνες ύπνου, τη διατροφή και την ποιότητα του ύπνου να έχουν όλες αντίκτυπο.

Και υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν αυτό το φαινόμενο.

Σε μια μελέτη με 2.000 υπαλλήλους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το απόγευμα ήταν προοδευτικά χειρότερο για την παραγωγικότητα, με περισσότερους από τους μισούς υπαλλήλους γραφείου να βιώνουν μια πτώση στις 13:27, ακολουθούμενη από μια περαιτέρω πτώση στις 14:06.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των υπαλλήλων γραφείου απέδωσαν τη μείωση της παραγωγικότητας στο γεγονός ότι περνούν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη, ενώ το 22% απέδωσε την κάμψη στο γεγονός ότι δεν κάνουν αρκετά διαλείμματα από το γραφείο τους.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν από την OnePoll, έδειξαν ότι λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας δεν ήταν απαραίτητα αποτέλεσμα της κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά των συχνών διακοπών από τους συναδέλφους στο γραφείο.

Ωστόσο, τώρα οι ειδικοί έχουν εκφράσει την άποψή τους και λένε ότι ο πραγματικός ένοχος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός, με την κακή διατροφή και τον διακεκομμένο ύπνο να είναι η αιτία των δυσκολιών μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ανεξάρτητα από το τι τρώτε για να διατηρήσετε την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, είναι πιθανό να αισθανθείτε μια απογευματινή κόπωση, λένε οι ειδικοί.

Ο ρόλος της διατροφής

Ωστόσο, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα γεύματα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά ή τα υπερ-επεξεργασμένα δημητριακά, είναι πιο πιθανό να σας κάνουν να νιώθετε ληθαργικοί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sai Krupa Das, ειδικό στον μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο Tufts, αυτά τα τρόφιμα αφομοιώνονται πιο γρήγορα από άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως οι ίνες και οι πρωτεΐνες, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη.

Αυτό οδηγεί σε μια σύντομη αύξηση της ενέργειας, ακολουθούμενη από μια πτώση που προκαλείται από την επιπλέον ινσουλίνη στο αίμα, η οποία θα σας κάνει να νιώθετε νωθροί.

Ο Δρ Das συνιστά να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα του πρωινού, όπως τα muffins, τα δημητριακά πρωινού και τα γιαούρτια -επιδόρπια με πιο υγιεινές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτικές λύσεις.

Ο Δρ Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ, πρότεινε να ξεκινάτε τη μέρα με ένα μπολ χυλό βρώμης — καθώς η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που παρέχουν ενέργεια με αργή απελευθέρωση — ή με απλό γιαούρτι με μούρα και σπόρους τσία.

Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης — αποτρέποντας την απογευματινή πτώση.

Ύπνος ή περίπατος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι να κοιμηθείτε. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν μάθει την τέχνη του 20λεπτου δυναμικού ύπνου για να ενισχύσουν την απογευματινή παραγωγικότητα και να μειώσουν την πίεση του ύπνου.

Όμως, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, οι ειδικοί συνιστούν να βγείτε έξω για μια βόλτα για να καταπολεμήσετε την υπνηλία, καθώς η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με βελτιωμένη εγρήγορση, συγκέντρωση και ακόμη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Στην τρέχουσα μελέτη, το 25% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο περίπατος έξω τους έδωσε ενέργεια για να νιώθουν πιο ξύπνιοι στο χώρο εργασίας.

Ιταλοί επιστήμονες έδειξαν πρόσφατα ότι «η διακοπή της καθιστικής ζωής με σύντομους περιπάτους» μπορεί να «αυξήσει σημαντικά την ενέργεια που καταναλώνεται καθημερινά και να βελτιώσει την υγεία».

Ο Francesco Luciano, ειδικός στη φυσιολογία και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: « Το μήνυμα αφορά την καθημερινή μας ζωή: όποτε είναι δυνατόν, πρέπει να διακόπτουμε τις περιόδους καθιστικής ζωής με μερικά βήματα».

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ένδειξη μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης.

Εάν εξακολουθείτε να νιώθετε «τόσο νυσταγμένοι που αποκοιμιέστε χωρίς να το θέλετε», μετά την προσαρμογή του προγράμματος ύπνου σας και την εστίαση στη διατροφή και την άσκηση, «μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα», δήλωσε ο Δρ Avidan στη New York Times.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η πτώση των επιπέδων ενέργειας και της παραγωγικότητας συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Πηγή: Daily Mail

  • ΥΠΝΗΛΙΑ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου 19 Σεπτεμβρίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ανάγκες πρωτεΐνης στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους
Διατροφή
19/09/2025 - 13:58

Οι ανάγκες πρωτεΐνης στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
Υγεία
19/09/2025 - 09:00

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:09

Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Ναρκοληψία: Η άγνωστη πάθηση - Τα συμπτώματα, οι επιπτώσεις της και οι προτεινόμενες θεραπείες
Patient Talk
18/09/2025 - 15:22

Ναρκοληψία: Η άγνωστη πάθηση - Τα συμπτώματα, οι επιπτώσεις της και οι προτεινόμενες θεραπείες

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες

«Φυσιολογικός και Παθολογικός Ύπνος»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από το ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
08/09/2025 - 21:00

«Φυσιολογικός και Παθολογικός Ύπνος»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από το ΕΚΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρεία σύσκεψη στη Λάρισα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 14:41
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ στην πρώτη θεραπεία για σπάνιο αυτοάνοσο που σχετίζεται με την ανοσοσφαιρίνη
Pharma Policy
19/09/2025 - 14:14
Οι ανάγκες πρωτεΐνης στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους
Διατροφή
19/09/2025 - 13:58
Μπαρμπετάκη: «Διαμορφώνουμε πολιτικές που είναι καταλύτες της καινοτομίας, με επίκεντρο τον ασθενή»
Pharma News
19/09/2025 - 13:36
13:27- Η ώρα που αρχίζουμε να κουτουλάμε στο γραφείο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υγεία
19/09/2025 - 13:00
Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 12:00
Η κεταμίνη στη μάχη κατά της κατάθλιψης - Τι υπογραμμίζουν οι ειδικοί
Ψυχική Υγεία
19/09/2025 - 11:00
Κρούσμα φυματίωσης στην Καστοριά
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 10:41
Η επιτροπή εμβολιασμού των ΗΠΑ προτείνει ξεχωριστούς εμβολιασμούς για ιλαρά,παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά
Πολιτική Υγείας
19/09/2025 - 10:00
Γεωργιάδης: Πραγματοποιεί σήμερα την επίσκεψη που ακύρωσε στο Νοσοκομείο Δράμας λόγω επεισοδίων
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 09:36
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
Υγεία
19/09/2025 - 09:00
Φάμελλος: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 06:54
Δωρεάν εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ από την Affidea έως το τέλος του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
19/09/2025 - 03:27
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 00:08
ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική φτώχεια»
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 00:07
Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Μεταξά «Metaxact» στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:53
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG, Bill Anderson
Pharma News
18/09/2025 - 22:32
Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:09
Ο ασταθής και ακραίος κύκλος του νερού απειλεί να φέρει παγκόσμια κρίση στους υδάτινους πόρους
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 21:47
Νευροψυχολογική εκτίμηση για την άνοια στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/09/2025 - 21:12
ΕΣΗΕΑ και Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας - Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΚΑΡΠΑ
Υγεία
18/09/2025 - 20:49
Διαβήτης τύπου 2: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους καπνίζουν ή ατμίζουν
Υγεία
18/09/2025 - 20:33
Προειδοποίηση από τη Novo Nordisk για ιστοσελίδες που πωλούν παράνομα σκευάσματα σεμαγλουτίδης
Pharma News
18/09/2025 - 20:07
Premium ενδοφακοί: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά μετά τον καταρράκτη
Health Talk
18/09/2025 - 19:41
Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
Κορονοϊός: Δύο θάνατοι και 226 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
18/09/2025 - 18:44
Ο ΠΟΥ προτείνει εφικτές οικονομικές λύσεις για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα και την ψυχική υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 18:24
Ποια είναι τα οφέλη της προληπτικής κολονοσκόπησης;
Health Talk
18/09/2025 - 17:56
Οι κοινωνικές ανισότητες και οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 17:19
Η Roche εξαγοράζει την εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για το ήπαρ 89bio έναντι 3,5 δισ. δολαρίων
Pharma News
18/09/2025 - 17:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
ΠΣΦ: Σεμινάριο στο 401 ΓΣΝ, για ασθενείς και νοσηλευτές
Υγεία
18/09/2025 - 16:53
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
Στο φως η άγνωστη πρωτεΐνη που μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση
Υγεία
16/09/2025 - 17:43
Νέο εργαλείο ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο προσβολής από 1.000 ασθένειες και το πότε!
Digital Health
18/09/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo