Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν μια ήπια αντίδραση στο στρες στα νηματώδη σκουλήκια. Ωστόσο, αντί να τα αρρωσταίνουν, αυτό τα βοηθά να παραμείνουν πιο υγιή καθώς γερνούν, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, στην Ελβετία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης τους έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature Communications.
Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ποτέ, αλλά μια μακρά ζωή δεν σημαίνει απαραίτητα και μια υγιής ζωή. Για πολλούς, το ερώτημα δεν είναι τόσο «Πόσο θέλω να ζήσω;», αλλά μάλλον «Πώς θέλω να γεράσω;». Ενώ η διάρκεια ζωής αναφέρεται στα χρόνια που ζούμε από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, η «διάρκεια υγείας» περιγράφει τον αριθμό των ετών που περνάμε σε καλή υγεία.
Η υγιής γήρανση είναι επίσης θέμα διατροφής. Είναι από καιρό γνωστό ότι όχι μόνο η ποσότητα, αλλά και τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε. Χρησιμοποιώντας το μικροσκοπικό σκουλήκι Caenorhabditis elegans, η ομάδα της Anne Spang απέδειξε ότι ορισμένα μόρια RNA στα τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στη φυσική κατάσταση του σκουληκιού στην τρίτη ηλικία.
«Αυτά τα μόρια εμποδίζουν το σχηματισμό επιβλαβών συσσωματωμάτων πρωτεϊνών που συνήθως συνδέονται με τη γήρανση και τις ασθένειες», λέει η Spang.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τη γήρανση
Με την ηλικία, το σώμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των αλλοιωμένων και κατεστραμμένων πρωτεϊνών. Αυτές μπορούν να συσσωρευτούν και να σχηματίσουν επιβλαβή συσσωματώματα πρωτεϊνών στα κύτταρα. Τέτοια συσσωματώματα πρωτεϊνών θεωρούνται παράγοντες γήρανσης και συνδέονται με πολλαπλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων μυϊκών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ισορροπημένη διατροφή προάγει την υγεία και ότι συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής του νηματώδουςσκουληκιού ασκούν προστατευτική δράση. Τα σκουλήκια τρέφονται κυρίως με βακτήρια που περιέχουν διπλά κλώνους μορίων RNA.
«Αυτά τα διατροφικά RNA απορροφώνται στο έντερο και ενεργοποιούν μηχανισμούς ποιοτικού ελέγχου για την προστασία από το κυτταρικό στρες», εξηγεί ο Εμμανουήλ Κυριακάκης, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό το χαμηλού επιπέδου στρες ουσιαστικά εκπαιδεύει τον οργανισμό να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τη βλάβη των πρωτεϊνών».
Μηχανισμοί που εξαρτώνται από τη διατροφή επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων
Η διατροφή ενεργοποιεί την αυτοφαγία, μια διαδικασία καθαρισμού των κυττάρων που αποικοδομεί και ανακυκλώνει τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες. Αυτός ο μηχανισμός μειώνει την επιβλαβή συσσώρευση πρωτεϊνών και έτσι επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι το έντερο επικοινωνεί με άλλα όργανα», λέει ο Κυριακάκης. «Παρατηρήσαμε προστατευτικά αποτελέσματα όχι μόνο τοπικά, αλλά και στους μυς και σε ολόκληρο τον οργανισμό».
Υγιέστερη γήρανση — ακόμη και στα σκουλήκια
Συνολικά, τα σκουλήκια που εκτέθηκαν σε μια ισορροπημένη διατροφή ήταν πιο ενεργά και υγιέστερα στην τρίτη ηλικία.
«Τα είδη RNA της διατροφής προκαλούν μια συστηματική αντίδραση στρες που προστατεύει τα σκουλήκια από τη συσσώρευση πρωτεϊνών κατά τη γήρανση», λέει ο Κυριακάκης, «επεκτείνοντας έτσι τη διάρκεια της υγείας τους».
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την υγεία στην τρίτη ηλικία.
«Συγκεκριμένα συστατικά των τροφίμων μπορούν να διεγείρουν τους μηχανισμούς προστασίας του οργανισμού», προσθέτει ο Spang. «Έτσι, λίγο στρες μπορεί να είναι καλό για την υγεία».
Το αν μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους —και ενδεχομένως να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία— παραμένει να διερευνηθεί. Αλλά είναι σίγουρα πιθανό. Αυτό που είναι ήδη σαφές: Αυτό που τρώμε μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε.