Η διάρροια δεν είναι μόνο δυσάρεστη, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνει και επικίνδυνη οδηγώντας σε αφυδάτωση και άλλα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορη αποβολή υγρών από το σώμα, επομένως η αναπλήρωσή τους είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της αφυδάτωσης, λέει ο Matthew Sullivan, γαστρεντερολόγος στο Lehigh Valley Health Network, της Πενσυλβάνια. «Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ροφήματα κατάλληλα για να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα», επισημαίνει.
Τσάι από βότανα
Ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν σε στομαχικές διαταραχές, τονίζει η Rucha Shah, MD, γαστρεντερολόγος στο HonorHealth Medical Group της Αριζόνα. Το τζίντζερ αλλά και η μέντα δρουν ανακουφιστικά στη ναυτία και ηρεμούν το στομάχι.
Άφθονα υγρά
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι υγρού κάθε φορά που έχουμε μια κένωση. «Το νερό είναι η απλούστερη και καλύτερη επιλογή», λέει η Δρ Shah. Όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από ό,τι προσλαμβάνει όπως συμβαίνει στη διάρροια, αποβάλλονται επίσης οι απαραίτητοι ηλεκτρολύτες - σημαντικά μέταλλα που βρίσκονται στο αίμα, τα ούρα, τους ιστούς και άλλα σωματικά υγρά.
Ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση ενώ επιπλέον περιέχουν δεξτρόζη και αλάτι που επιβράδυνει την απώλεια υγρών. «Τα αθλητικά ισοτονικα ποτά, οι αραιωμένοι χυμοί φρούτων και ο ζωμός σούπας είναι επίσης καλές επιλογές», προσθέτει ο Δρ Sullivan.
Αραιώστε το νερό σας με χυμό φρούτων
Το νερό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ναυτία, λέει η Lisa Ganjhu, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. Εάν δυσκολεύεστε να το πιείτε σκέτο, συνιστά να το αραιώνετε με καθαρό χυμό φρούτων όπως κράνμπερι ή μήλου. «Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη ενυδάτωση και θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τη διάρροια», εξηγεί.
Τι πρέπει να αποφεύγετε
- Μην πίνετε γάλα: Η λακτόζη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
- Μην καταναλώνετε ποτά σε ακραίες θερμοκρασίες
- Μην πίνετε καφεΐνη, αλκοόλ ή αναψυκτικά: Η καφεΐνη εντείνει την κινητικότητα του εντέρου και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια. Το αλκοόλ έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως και τα αναψυκτικά που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού ή τεχνητά σάκχαρα όπως σορβιτόλη ή λακτουλόζη.
Η σημασία της διατροφής
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της διάρροιας και των συμπτωμάτων που τη συνοδεύουν. Ιδανικά, καταναλώστε μαλακές, «ήπιες» τροφές, όπως μπανάνες, λευκό ρύζι, μήλο, φρυγανιές. Τα παραπάνω τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε άμυλο.
Άλλες κατάλληλες επιλογές για την περίσταση είναι:
- ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
- κράκερ
- χυλός βρώμης
- ροδάκινα κομπόστα
- βραστές πατάτες
Μικρά γεύματα
Η υπερβολική ποσότητα φαγητού θα διεγείρει το γαστρεντερικό σύστημα και πιθανώς θα επιδεινώσει τη διάρροια. Η κατανάλωση πέντε ή έξι μικρών γευμάτων, αντί για τρία μεγάλα, δίνει στο σώμα την ευκαιρία να χωνέψει την τροφή ευκολότερα.
Μην καταναλώνετε τηγανητά φαγητά αυτές τις μέρες καθώς είναι δύσκολο να χωνευτούν, λέει η Lindsay Malone, RD, κλινική διαιτολόγος και εκπαιδεύτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ. Τροφές που προάγουν τα αέρια μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την δυσφορία και τη διάρροια. Επομένως μέχρι να συνέλθετε, μείνετε μακριά από φασόλια και φακές, μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, φυλλώδη λαχανικά.
Πρεβιοτικά και προβιοτικά
Η λοιμώδης διάρροια μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, την κοινότητα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα.
Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων, βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην εντερική χλωρίδα.
Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά είναι το σκόρδο, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες αλλά και η σόγια.
Αντίστοιχα, μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα προβιοτικών που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι τα τουρσιά, το κίμτσι, η κομπούτσα, το ξινολάχανο και βέβαια το γιαούρτι.
Οι γιατροί πάντως συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε αντιδιαρροϊκά φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε επαγγελματία υγείας. Οι κενώσεις είναι η προσπάθεια του σώματος να ξεφορτωθεί κάποιο παθογόνο. Ταυτόχρονα καθώς τα αντιδιαρροϊκά δεν στερούνται συχνών παρενεργειών όπως τυμπανισμός, ζάλη και νωθρότητα, μπορεί να προκαλέσουν τελικά επιπλέον προβλήματα.
Πότε πρέπει να δείτε γιατρό
Η διάρροια συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε μία ή το πολύ δύο ημέρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε σημάδια αφυδάτωσης όπως:
- δίψα
- ζάλη
- κόπωση
- σκούρα ή λιγότερα ούρα από το κανονικό
- ξηροδερμία
Μην παραμένετε χωρίς ιατρική εκτίμηση αν η διάρροια διαρκεί για περισσότερες από δύο ημέρες, αν νιώθετε έντονο πόνο στην κοιλιά ή μεγάλη αδυναμία. Ανησυχητικά συμπτώματα είναι επίσης πυρετός άνω των 38 βαθμών και σκούρα ή με αίμα κόπρανα.
Η έντονη, επίμονη διάρροια μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στα νεφρά και το ουροποιητικό. Μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενης πάθησης, όπως η νόσος του Crohn, το σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή μια σοβαρότερη λοίμωξη.
Πηγή: Everydayhealth.com