ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρπάξατε ίωση; Για πόσο καιρό μπορεί να μεταδίδετε τον ιό στους άλλους

Υγεία
PIXABAY
Με τις εποχικές ιώσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει την κυκλοφορία του στην κοινότητα, όλο και κάποιος από το γραφείο ή το σπίτι φτερνίζεται και βήχει γύρω μας. Ακόμα κι αν η συμπτωματολογία μιας ίωσης είναι ελαφριά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταδίδουμε το ιό, λένε οι επιστήμονες.
Παρασκευή, 27/10/2023 - 11:36
— Photo: PIXABAY
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Βραχνάδα, «μπούκωμα» ή καταρροή, μυικοί πόνοι, βήχας και συχνά πυρετός. Οι φθινοπωρινές ιώσεις συνήθως πλήττουν το άνω αναπνευστικό, διαρκούν λίγες μέρες και δεν δημιουργούν επιπλοκές σε υγιείς οργανισμούς. Ο κύκλος μετάδοσης του ιού ωστόσο δεν ταυτίζεται πάντα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε ή την ένταση τους, με τους επιστήμονες να δίνουν μια σειρά οδηγιών για το πότε είναι ασφαλές να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες χωρίς τον κίνδυνο να διασπείρουμε τα μικρόβια μας παντού!

Ηπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Οι ιοί που προκαλούν αυτό που άτυπα λέμε κοινό κρυολόγημα, είναι πολλοί, εξηγούν οι γιατροί. Συνήθως η εισβολή τους στο σώμα εκδηλώνεται με σχετικά ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που ωστόσο είναι σχετικά μεταδοτικές, σύμφωνα με τον Δρ. Dean Winslow, Καθηγητής Ιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια.

«Στα κρυολογήματα η πλέον κοινή αιτία είναι ο ρινοϊός, επισημαίνει, ενώ επίσης συχνά οι λοιμώξεις οφείλονται σε αδενοϊούς και κορονοϊούς».

Αυτός είναι και ο λόγος που κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορεί να «κρυολογήσουμε» πολλές φορές, αφού η ασθένεια μπορεί να εκδηλώνεται με τα ίδια συμπτώματα, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς ή στελέχη τους, εξηγεί ο Δρ. Winslow.

Οι ιοί του κρυολογήματος, μεταδίδονται μέσω του αέρα και χρειάζονται στενή επαφή με τον πάσχοντα. Τα πιο κοινά συμπτώματα τους είναι το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση, ο πονόλαιμος, ο βήχας και (σπάνια) ο πυρετός. Κατά κανόνα, ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και για περίπου 24-48 ώρες μετά την έναρξη τους.

Οι ειδικοί συστήνουν την χρήση μάσκας για διάστημα 5-6 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ώστε να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

Τι ισχύει για τον ιό της γρίπης

Οι πιο κοινοί τύποι γρίπης είναι οι τύπου Α και Β, και προσβάλουν συνήθως ρινοφάρυγγα και σπανιότερα τους πνεύμονες. Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Κρυάδα
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Μυϊκούς πόνους
  • Πονοκέφαλο
  • Κούραση
  • Έμετος και διάρροια (αν και τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι πιο συχνά στα παιδιά)

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως αερογενώς από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν τα μολυσμένα άτομα βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την επαφή, μέσω επιφανειών που έχουν μολυνθεί.

Όπως και με το κρυολόγημα, ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί έως και 24 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και ο φορέας γίνεται πιο μεταδοτικός τις 2 πρώτες ημέρες από την εκδήλωση της λοίμωξης.

Την τρίτη ή τέταρτη ημέρα, μπορεί τα συμπτώματα να είναι ακόμα έντονα ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού, αλλά η ποσότητα του ιού που αποβάλλεται είναι μικρότερη, επισημαίνουν οι γιατροί.
«Αν και είναι λιγότερο πιθανό να “κολλήσετε” κάποιον εκείνο το διάστημα εξακολουθείτε να είστε δυνητικά μεταδοτικοί. Θα συνιστούσα σε όσους νόσησαν να φορούν μάσκα όλο το διάστημα στο οποίο έχουν ακόμα συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό», λέει ο Δρ. Winslow.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσουμε και να εκδηλώσουμε σοβαρή νόσο. Ωστόσο είναι άγνωστο αν επηρεάζει και το πόσο μεταδοτικοί είμαστε όταν προσβληθούμε από τον ιό.

Αντιικά φάρμακα που λαμβάνονται εντός των πρώτων 48 ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων πιθανότατα μας καθιστούν λιγότερο μεταδοτικούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων αλλά και την ποσότητα ιικού φορτίου στον οργανισμό.

Η μεταδοτικότητα του συγκυτιακού ιού RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Προκαλεί φλεγμονή της αναπνευστικής οδού και έχει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, σύμφωνα με το Yale Medicine.
Η διάκριση του σε σχέση με τους ιούς του απλού κρυολογήματος μπορεί να είναι δύσκολη, αν και ο ιός RSV συνήθως περιλαμβάνει περισσότερη παραγωγή βλέννας.
Όσοι έχουν μολυνθεί εμφανίζουν συμπτώματα εντός τεσσάρων έως έξι ημερών μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με το CDC και η λοίμωξη εκδηλώνεται με καταρροή, μείωση της όρεξης, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό.

Ο RSV μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, από την άμεση επαφή ή από το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας (όπως ένα πόμολο πόρτας), επισημαίνουν επιστήμονες του Yale Medicine.

Το χρονικό «παράθυρο» στο οποίο ο ασθενής μπορεί να «κολλήσει» άλλους είναι 1-2 μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά και στη συνέχεια συνήθως 3-8 ημέρες μετά την έκθεση στον παθογόνο παράγοντα.

Η ποσότητα του ιού που αποβάλλεται από το σώμα μειώνεται δραματικά μετά τις πρώτες μέρες, λένε οι γιατροί, εκτός αν ο ασθενής έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι νοσούντες μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικοί για διάστημα που φτάνει ακόμα και τις τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με το CDC.

Μην ξεχνάμε τον κορονοιό

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε ο ιός της COVID-19 τον κάνει περισσότερο μεταδοτικό αλλά λιγότερο νοσογόνο, εξηγούν οι ειδικοί. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Κρυάδα
  • Βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κούραση
  • Πόνο στους μύες ή στο σώμα
  • Πονοκέφαλο
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • Πονόλαιμο
  • Συμφόρηση ή καταρροή
  • Ναυτία
  • έμετο και διάρροια

«Η έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι μπορεί να είστε μεταδοτικοί έως και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων» λέει ο Δρ. Winslow και προσθέτει πως «η σοβαρότητα με την οποία θα εκδηλωθεί η νόσος καθορίζει και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό στους άλλους».

Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν εντελώς, χρειάζεται προσοχή μέχρι την 5η μέρα μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης. Το αμερικανικό CDC, συνιστά την χρήση μάσκας μέχρι την 10η μέρα ή μέχρις ότου βγει αρνητικό το τεστ ελέγχου.
Άτομα με μέτρια ή σοβαρή COVID-19 θα πρέπει να απομονώνονται τουλάχιστον μέχρι την 10η ημέρα ενώ μπορεί να παραμείνουν μολυσματικά για έως και 20 ημέρες.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα σύμφωνα με σχετική μελέτη του Χάρβαρντ.

Πηγή: Everydayhealth.com

  • ΙΩΣΗ
  • ΙΟΣ
  • ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόσβαση για όλους το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης
Πρόσβαση για όλους το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης 26 Οκτωβρίου 2023
Ψωρίαση: Οι επιπτώσεις της νόσου και ο αποστιγματισμός των ασθενών 27 Οκτωβρίου 2023
Ψωρίαση: Οι επιπτώσεις της νόσου και ο αποστιγματισμός των ασθενών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Υγεία
03/04/2026 - 10:00

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ευλογιά των πιθήκων: Συρροή τοπικά μεταδιδόμενων κρουσμάτων επικίνδυνου στελέχους στο Βερολίνο
Υγεία
02/04/2026 - 12:00

Ευλογιά των πιθήκων: Συρροή τοπικά μεταδιδόμενων κρουσμάτων επικίνδυνου στελέχους στο Βερολίνο

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV

Το πείραμα της Βαλτιμόρης: Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση της γρίπης
Υγεία
19/01/2026 - 20:08

Το πείραμα της Βαλτιμόρης: Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση της γρίπης

Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας
Υγεία
09/01/2026 - 11:00

Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Προϊόν της Χρονιάς 2026» οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST
Υπηρεσίες Υγείας
28/04/2026 - 22:52
Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo