ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η πιο πιθανή αιτία θανάτου του Ιησού όπως θα μας εξηγούσε ένας ιατροδικαστής

Υγεία
Αυτή είναι η πιο πιθανή αιτία θανάτου του Ιησού όπως θα μας εξηγούσε ένας ιατροδικαστής
Πώς πέθανε ο Χριστός; Στον Αρχαίο κόσμο η εκτέλεση με σταύρωση ήταν ένας αργός, βασανιστικός θάνατος χωρίς εμφανές βλάβες στα ζωτικά όργανα. Η αιτία του θανάτου του Ιησού ήταν αυτή αλλά σήμερα οι ιατροδικαστές δεν θα έγραφαν κάτι τέτοιο σαν αιτιολογία. Τι θα μπορούσε να εξηγήσει ιατρικά τον θάνατό του;
Παρασκευή, 22/04/2022 - 13:13
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Η φυσιολογική διαδικασία και το αποτέλεσμα που επέφερε τον θάνατό του είναι ασαφής. Υπάρχει ακόμα και σήμερα διχογνωμία ανάμεσα στους γιατρούς τι ήταν αυτό που επέφερε τον θάνατό του. Ανάμεσα στις θεωρίες που υπάρχουν είναι η καρδιακή ανακοπή, η ασφυξία και το σοκ. Κάποιοι θεωρούν βέβαια ότι δεν πέθανε καν και ότι απλά λιποθύμησε. Ποιες από αυτές τις θεωρίες όμως είναι πιο κοντά σε αυτό που ένας ιατροδικαστής σήμερα θα θεωρούσε αιτία θανάτου;

Η θεωρία της λιποθυμίας

Η σταύρωση ήταν το πιο βάρβαρο έθιμο της Ρώμη όσον αφορά τις εκτελέσεις και ήταν η πιο βαριά ποινή. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν την σταύρωση άσεμνη πρακτική και την εφάρμοσαν σε εγκληματίες, πολιτικούς αντάρτες και δραπέτες σκλάβους. Η σταύρωση των Ρωμαίων πολιτών ήταν κάτι πολύ σπάνιο. Οι αρχαιολόγοι σπανίως βρίσκουν θύματα σταύρωσης πάντως καθώς μετά από τον βίαιο θάνατό τους τους έριχναν για «φάγωμα» σε ζώα που κρατούσαν έγκλειστα για αυτό τον σκοπό. Μπορούσε κάποιος να ζητήσει την ταφή ενός νεκρού αλλά οι αρχές ζητούσαν πιστοποιητικό θανάτου προτού τους δώσουν πίσω ότι απέμεινε από τον άνθρωπό τους…Αν τυχόν κάποιος κατάφερνε να επιζήσει αυτό αυτόματα σήμαινε σίγουρο θάνατο για τους στρατιώτες. Έτσι, το πιο πιθανό είναι ότι ο Ιησούς δεν κατάφερε να αποδράσει ζωντανός.

Καρδιακή βλάβη από συναισθηματικό στρες

Από ιατρική σκοπιά το ακραίο συναισθηματικό στρες δεν σημαίνει και αυτόματα καρδιακή βλάβη. Οι παθολόγοι μπορεί να εντοπίσουν βλάβη στην καρδιά μετά από το έμφραγμα αλλά αυτό τυπικά συμβαίνει δύο με τρεις μέρες αργότερα και όχι αμέσως. Σε σπάνιες περιπτώσεις ένα έμφραγμα μπορεί να δημιουργήσει αιμάτωμα στον καρδιακό μυ και ανακοπή στην καρδιά ακαριαία. Παρόλα αυτά, ένα έμφραγμα δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην ψυχική εξουθένωση. Παρόλα αυτά το έμφραγμα ειδικά για έναν νέο άνθρωπο όπως ο Ιησούς δεν είναι αρκετά πιθανό. Έτσι, ούτε και αυτή η αιτία θανάτου είναι και η επικρατέστερη.

Φονική μαχαιριά

Κάποιοι έχουν καταλήξει ότι το αίμα που έτρεχε από τα πλευρά του Ιησού ήταν από τότε που ήταν ακόμα ζωντανός ωστόσο αυτό θα μπορούσε να συμβεί και αργότερα μετά τον θάνατό του. (Κατά Ιωάννη (19:34). Παρόλα αυτά μια ομάδα από στρατιώτες ανακοίνωσαν τον θάνατό του Ιησού προτού τον καρφώσουν με λόγχη στα πλευρά (Κατά Ιωάννη 19:33). Οι στρατιώτες στη Ρώμη όταν πραγματοποιούνταν σταυρώσεις ήταν πλήρως οργανωμένοι. Η ίδια τους η ζωή βασιζόταν σε αυτή τη δουλειά. Με βάση τη λογική ο Ιησούς ήταν ήδη νεκρός πριν η λόγχη τον καρφώσει στο στήθος του.

Ασφυξία

Ένας Τσέχος χειρουργός ο R. W. Hynek και ένας Γάλλος χειρουργός ο A. Le Bec, θεωρούσαν ότι εφόσον τα θύματα είχαν τα χέρια τους πίσω από το κεφάλι και τα πόδια τους δεν είχαν καμία στήριξη το πιο πιθανό είναι να πέθανε από ασφυξία. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε λοιπόν σε αυτή την πιο επικρατέστερη εκδοχή. Η Γάλλος χειρουργός Pierre Barbet επίσης πίστευε σε αυτή τη θεωρία και την υποστηρίζει και σε στο βιβλίο του A Doctor at Calvary (1953). Όπως εξηγεί ο ίδιος η ροή του αίματος στα χέρια του ανάγκαζε τον Ιησού να τραβιέται προς τα πάνω για να αναπνεύσει.

Πίστευε επίσης ότι η πρακτική του σπασίματος των ποδιών (Κατά Ιωάννη 19:31), έπαιζε επίσης τον ρόλο της στην ασφυξία ως μηχανισμό του θανάτου. Ωστόσο, οι υποθέσεις του Δρ. Μπάρμπετ σχετικά με τη ροή του αίματος με βάση το ύφασμα της Σινδόνης του Τορίνο φαίνεται ότι οδηγεί σε ασφαλή συμπερασματα.

Υπάρχουν ελάχιστα εμπειρικά στοιχεία ότι ο Ιησούς έπαθε ασφυξία. Τα βασανιστήρια, όπως περιγράφονται από τους Hynek, Le Bec και Barbet, δεν μοιάζουν με τη σταύρωση από πολλές απόψεις. Τα βασανιστήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν γρήγορο θάνατο, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές εντός τριών ωρών. Η σταύρωση μπορεί να διαρκέσει μέρες. Οι μελέτες αναπαράστασης της σταύρωσης απέτυχαν να καταδείξουν δυσκολία στην αναπνοή ή εξασθενημένη ανταλλαγή αερίων αίματος. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν μπορούσαν επίσης να σηκωθούν με τα χέρια τους ή να σπρώξουν με τα πόδια τους. Επίσης, γνωρίζουμε από τη Γραφή ότι ο Ιησούς συνομιλούσε με τη Μαρία, τον Ιωάννη και τους κακοποιούς που σταυρώθηκαν μαζί του ενώ βρισκόταν στον σταυρό (Κατά Λουκάν 23:39– 43· Κατά Ιωάννη 19:25–27). Η ικανότητα να συνομιλεί ενώ σταυρώνεται κάνει την ασφυξία απίθανη.

Πηκτική παθολογία που προκαλείται από τραύμα

Το τραυματικό αιμορραγικό σοκ φαίνεται να είναι η καλύτερη εξήγηση για τον μηχανισμό θανάτου του Ιησού. Το σοκ είναι η γενικευμένη επίδραση της μειωμένης αιμάτωσης και η επακόλουθη βλάβη των ιστών από τη στέρηση οξυγόνου. Στο τραύμα, το σοκ προκαλείται από τραυματισμό και απώλεια αίματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, σύγχυση, εφίδρωση, αίσθημα εξασθένησης, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αίσθημα παλμών. Οι φυσιολογικές επιδράσεις περιλαμβάνουν συστημική φλεγμονή, ισχαιμία ιστού και όξινη μετατόπιση του pH του αίματος (οξειδαιμία). Ανεξέλεγκτα, τα αποτελέσματα του σοκ μπορεί να είναι προοδευτικά και ανεπανόρθωτα ακόμη και με την καλύτερη θεραπεία.

Παράλλήλα, τα χτυπήματα που δεχόταν ο Ιησούς ήταν πολύ βαριά και δυνατά. Οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν ένα μαστίγιο (μαστίγιο) που είχε δερμάτινες λωρίδες με κομμάτια μολύβδου σε σχήμα αλτήρα δεμένα στα άκρα για να λειτουργήσουν ως εργαλεία κοπής. Το μαστίγωμα προκάλεσε αμβλύ τραύμα και τραύματα από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.

Τέτοιοι ξυλοδαρμοί πιθανότατα καθιστούσαν τον Ιησού ανίκανο να μεταφέρει το οριζόντιο τμήμα του σταυρού, που υπολογίζεται ότι ζύγιζε περίπου 60 κιλά, στον τόπο της εκτέλεσης. Ο Ιησούς φαίνεται να είχε πάθει σοκ πριν φτάσει στον τόπο της σταύρωσης.

Η πηκτική παθολογία που προκαλείται από τραύμα είναι μια πιθανή επιπλοκή του σοκ όπου το αίμα χάνει την ικανότητά του να πήζει. Αυτό μπορεί να έχει ένα προοδευτικό αποτέλεσμα. Η απώλεια αίματος,η μειωμένη θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος (υποθερμία) και μειωμένο pH του αίματος (οξειδαιμία) έπαιξαν τον ρόλο τους. Η σφοδρότητα των χτυπημάτων που δέχτηκε και οι χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος (ΙΚατά Ιωάννη 18:18) ηταν αυτά που τον οδήγησαν στον θάνατο.

Ο ίδιος ο Πιλάτος εξεπλάγη με το πόσο γρήγορα πέθανε ο Ιησούς (Κατά Μάρκον 15:44)—έξι ώρες- , ασυνήθιστα γρήγορα για μια μέθοδο εκτέλεσης που θα μπορούσε να διαρκέσει για μέρες. Η πήξη μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Ιησούς υπέκυψε στο σοκ τόσο γρήγορα. Η πηκτικότητα μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί χύθηκε αίμα από το τραύμα στο στήθος του αφού είχε ήδη πεθάνει.

Με πληροφορίες από το https://reasons.org/explore

Τελευταία τροποποίηση στις 22/04/2022 - 14:46
  • ΣΟΚ
  • ΑΣΦΥΞΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
  • ΤΡΑΥΜΑ
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελονοσία: Πάνω από 1 εκατ. παιδιά στην Αφρική προστατεύονται από το εμβόλιο
Ελονοσία: Πάνω από 1 εκατ. παιδιά στην Αφρική προστατεύονται από το εμβόλιο 21 Απριλίου 2022
Πάνω από 7.000 τα κρούσματα σήμερα, σε πτώση θάνατοι και διασωληνωμένοι 22 Απριλίου 2022
Πάνω από 7.000 τα κρούσματα σήμερα, σε πτώση θάνατοι και διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το λάθος που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ένα τραύμα
Υγεία
27/06/2025 - 14:00

Το λάθος που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ένα τραύμα

Οι συχνοί εφιάλτες τριπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70
Υγεία
23/06/2025 - 12:30

Οι συχνοί εφιάλτες τριπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70

Τα δύο είδη διατροφής που μειώνουν το στρες και ανακουφίζουν από την κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
21/05/2025 - 13:00

Τα δύο είδη διατροφής που μειώνουν το στρες και ανακουφίζουν από την κατάθλιψη

Πώς το άγχος για τα οικονομικά μας επηρεάζει την υγεία μας
Ψυχική Υγεία
25/04/2025 - 18:00

Πώς το άγχος για τα οικονομικά μας επηρεάζει την υγεία μας

Η σημασία του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών
Health Talk
16/04/2025 - 08:24

Η σημασία του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών

Προετοιμασίες για το Πάσχα: Πώς να αποφύγετε τον «Γολγοθά» του στρες
Ψυχική Υγεία
13/04/2025 - 09:04

Προετοιμασίες για το Πάσχα: Πώς να αποφύγετε τον «Γολγοθά» του στρες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σακχαρώδης διαβήτης και πρώιμη εμμηνόπαυση: Ποια η σύνδεση μεταξύ τους
Health Talk
22/07/2025 - 17:52
Θεμιστοκλέους: «Δεν παρατηρείται αύξηση περιστατικών λόγω καύσωνα - Το ΕΣΥ είναι έτοιμο»
Πολιτική Υγείας
22/07/2025 - 17:26
Καύσωνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ: Σκοτώνουν πολύ περισσότερους απ' όσους γνωρίζουμε
Υγεία
22/07/2025 - 17:04
Κολύμβηση στη πισίνα: Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
22/07/2025 - 16:42
ΠΟΕΔΗΝ: «Νέες βιαιοπραγίες εις βάρος υγειονομικών στο νοσοκομείο της Καλαμάτας»
Επικαιρότητα
22/07/2025 - 16:17
Φλεβική ανεπάρκεια και κιρσοί: Ενοχοποιητικοί παράγοντες και σύγχρονη θεραπεία
Health Talk
22/07/2025 - 16:02
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Δωρεάν πανεπιστημιακά σεμινάρια για φαρμακοποιούς σε όλη την Ελλάδα
Digital Health
22/07/2025 - 15:44
Θερμοπληξία λόγω άσκησης: Πρώτα ψύξη, μετά μεταφορά
Υγεία
22/07/2025 - 15:00
Στη Generali Hellas πέρασε η Ευρωκλινική
Υπηρεσίες Υγείας
22/07/2025 - 14:12
Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα
Διατροφή
22/07/2025 - 14:01
Τρεις λόγοι για τους οποίους οι μπουφέδες με φαγητό μπορούν να αποτελέσουν συνταγή καταστροφής για την υγεία
Διατροφή
22/07/2025 - 13:06
Θεσσαλονίκη: Δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο νερό από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Health Talk
22/07/2025 - 12:30
AstraZeneca: Ανακοίνωσε επένδυση 50 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ εν όψει επιβολής δασμών
Pharma News
22/07/2025 - 11:21
Τρομακτικές παρατυπίες στο σύστημα μεταμοσχεύσεων στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
22/07/2025 - 10:30
Η τετραήμερη εργασία κάνει καλό στην ψυχική υγεία χωρίς να μειώνει την παραγωγικότητα
Ψυχική Υγεία
22/07/2025 - 09:28
Τα γυάλινα μπουκάλια περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά από τα πλαστικά!
Διατροφή
22/07/2025 - 08:10
ΠΣΕΥ: Κίνδυνος για την υγεία των μαθητών
Πολιτική Υγείας
22/07/2025 - 06:47
Φυσικοθεραπευτής Εργασιακής Υγείας και Εργονομίας: Ο ρόλος και η συμβολή του στην Υγεία και στην εργασία
Υγεία
22/07/2025 - 03:23
Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
22/07/2025 - 00:02
Μικρά παιδιά στην παραλία: Πώς θα μείνουν ασφαλή στον ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα
Υγεία
21/07/2025 - 18:58
Ανοικτές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΑΕ λόγω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:42
Έσβησε η φωτιά σε χώρο κτιρίου του «Metropolitan General», στον Χολαργό
Επικαιρότητα
21/07/2025 - 18:18
Θεμιστοκλέους: «Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον επικείμενο καύσωνα - Οι πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες προστασίας»
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:01
Επιστήμονες εκτιμούν ότι το γάλα ενυδατώνει καλύτερα από το νερό - Ποιο είναι το μυστικό
Διατροφή
21/07/2025 - 16:58
H μάστιγα της κατάθλιψης στην πρόωρη εμμηνόπαυση
Ψυχική Υγεία
21/07/2025 - 16:00
Υπ. Υγείας: Μέτρα και συστάσεις για προστασία από τον καύσωνα
Υγεία
21/07/2025 - 15:21
Χαλκός: το συστατικό που μπορεί να μειώσει τα γνωστικά προβλήματα στην τρίτη ηλικία - Σε ποιες τροφές θα το βρείτε
Διατροφή
21/07/2025 - 15:00
Τετραπλή βράβευση για τη Pfizer στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025
Pharma News
21/07/2025 - 14:42
Εντοπίστηκε γονίδιο που ενισχύει τη βιταμίνη D και σταματά την ανάπτυξη των όγκων
Υγεία
21/07/2025 - 14:13
Γεωργιάδης: 35.000 ασθενείς έλαβαν φάρμακα κατ’οίκον
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 14:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπερανθεκτικά βακτήρια: προβλέψεις σοκ για εκατομμύρια θανάτους και επιβάρυνση στην οικονομία 2 τρισ.δολάρια ετησίως έως το 2050
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 09:00
Τετραπλή βράβευση για τη Pfizer στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025
Pharma News
21/07/2025 - 14:42
Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Διατροφή
21/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: 35.000 ασθενείς έλαβαν φάρμακα κατ’οίκον
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 14:07
Επιστήμονες εκτιμούν ότι το γάλα ενυδατώνει καλύτερα από το νερό - Ποιο είναι το μυστικό
Διατροφή
21/07/2025 - 16:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo