ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυβέρνηση: Παραδέχτηκε το λάθος με τις μάσκες

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, παραδέχτηκε το λάθος της κυβέρνησης με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στα σχολεία την πρώτη μέρα λειτουργίας τους. Σε ποια θέση βρισκόμαστε παγκοσμίως σε κρούσμα και θανάτους/ 1 εκατ. κατοίκους.
Πέμπτη, 17/09/2020 - 13:38
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο φιάσκο με τις μάσκες που δόθηκαν την πρώτη μερά στα σχολεία ανέφερε το εξής: "Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια ανορθογραφία. Αυτή που αφορούσε το μέγεθος ενός σημαντικού αριθμού από τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα παιδιά μας. Τι ακριβώς έγινε, έχει διευκρινιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Φυσικά, η ευθύνη είναι συλλογική. Και η ανορθογραφία αυτή διορθώθηκε. Πρώτον, σταμάτησε αμέσως η παραγωγή των μασκών μεγάλου μεγέθους. Και, δεύτερον, οι μάσκες που είχαμε πει ότι θα δοθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, θα δοθούν κανονικά χωρίς καμία παραπάνω επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο".

"Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν. Χωρίς τις ακρότητες που ίσως κάποιοι προσδοκούσαν" είπε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε ότι η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά απαιτεί από όλους υπομονή και επιμονή. Αναφερόμενος στο θέμα με τις μάσκες αναγνώρισε το λάθος το οποίο χαρακτήρισε "ανορθογραφία".

Τα στοιχεία της πανδημίας

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στην μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κατάσταση έχει ως εξής: «Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, στις 15 Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν στην 124η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 3.817, ο εθνικός μέσος όρος είναι 1.319. Δηλαδή 3 φορές μικρότερος από τον διεθνή μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, βρισκόμαστε στην 110η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θανάτων ανα εκατομμύριο πληθυσμού είναι 120,6, ο εθνικός μέσος όρος είναι 30. Δηλαδή, 4 φορές μικρότερος».

Ο κ. Πέτσας είπε ότι και ανάμεσά στις περιοχές αυτές βρίσκεται και η Περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η περιφέρεια Αττικής εμφανίζει καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως, και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο.

"Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει - ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών - στη λήψη πρόσθετων μέτρων για της Αττική. Χρειάζεται, όμως, να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Χρειάζεται να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, και εξελίσσεται. Και επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας. Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες" είπε κ. Πέτσας.

Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι "αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η Κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται". Πρόσθεσε πως εάν έχουμε βελτίωση, μπορεί να αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα. Εάν έχουμε επιδείνωση, μπορεί - όπως γίνεται τώρα στην Αττική - να εντείνονται.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ήδη, έχουν προσληφθεί πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές με προσωρινές συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς, θα βρουν μόνιμη θέση στο Σύστημα Υγείας, με επιπλέον μοριοδότηση στους διαγωνισμούς μονίμων θέσεων που θα ξεκινήσουν. "Γιατί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν δίστασαν να μπουν στη μάχη με τον κορονοϊό πρέπει να επιβραβεύονται".

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι συνεχίζεται η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα ανέφερε: "Σήμερα οι κλίνες στις Μ.Ε.Θ. ανέρχονται σε 930. Από αυτές οι 701 διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Από αυτές είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Στα Νοσοκομεία της Αττικής, από το σύνολο των 330 κλινών Μ.Ε.Θ. έχουν διατεθεί 255 για άλλα νοσήματα, και 75 για κορονοϊό. Από αυτές 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Και για να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας, καταρχάς, θα αυξηθεί ο παρονομαστής, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των Μ.Ε.Θ.-Covid.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, προστίθενται, μέσα στις επόμενες 7 μέρες, 40 επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ.-Covid. Πρόκειται για 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών Μ.Ε.Θ. από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες Μ.Ε.Θ. και 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα αρχίσουν να παραδίδονται στο Ε.Σ.Υ. πριν το τέλος του έτους. Εντός του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται και η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται και η παράδοση 8 Μ.Ε.Θ. και 4 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε." κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/09/2020 - 17:57
  • ΠΕΤΣΑΣ
  • ΜΑΣΚΑ
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντίδραση ΕΟΔΥ για το αλαλούμ με θετικό μαθητή στο Κερατσίνι
Αντίδραση ΕΟΔΥ για το αλαλούμ με θετικό μαθητή στο Κερατσίνι 17 Σεπτεμβρίου 2020
ΠΟΥ: «Μην μετατρέπουμε την πανδημία σε κάποιο είδος πολιτικού ποδοσφαίρου» 17 Σεπτεμβρίου 2020
ΠΟΥ: «Μην μετατρέπουμε την πανδημία σε κάποιο είδος πολιτικού ποδοσφαίρου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17

Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού

Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 13:12

Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία

Κλειστά τα σχολεία της Αττικής σήμερα, Τετάρτη, λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 00:08

Κλειστά τα σχολεία της Αττικής σήμερα, Τετάρτη, λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 18:03

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας
Υγεία
13/01/2026 - 10:00

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες: «Ζούμε, Αγωνιζόμαστε, Ελπίζουμε»
Patient Talk
14/02/2026 - 08:26
Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00
Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;
Health Talk
13/02/2026 - 17:00
Μελάνωμα: Εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μειώνει σημαντικά την υποτροπή
Υγεία
13/02/2026 - 16:00
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
ΕΜΑ:Απόσυρση φαρμάκου για παρασιτικές λοιμώξεις λόγω κινδύνου λευκοεγκεφαλοπάθειας
Pharma Policy
13/02/2026 - 15:00
House burping: Όταν το Tik Tok κάνει trend το.....αέρισμα του σπιτιού
Υγεία
13/02/2026 - 14:00
Έρευνα προειδοποιεί για τη συστηματική λήψη δημοφιλούς φαρμάκου για τις καούρες
Υγεία
13/02/2026 - 13:00
Τι συμβαίνει όταν οι γονείς διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους πριν τον ύπνο
Ψυχική Υγεία
13/02/2026 - 12:00
Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65
Health Talk
13/02/2026 - 11:00
Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
Στηθοσκόπιο AI μπορεί να διαγνώσει καρδιακές βαλβιδικές παθήσεις νωρίτερα από τους γενικούς ιατρούς.
Digital Health
13/02/2026 - 09:00
Απίστευτο και ριψοκίνδυνο αεροβατικό trick στο Γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα
Fitness
13/02/2026 - 07:21
Παπαστράτος: 95 χρόνια σε πορεία καινοτομίας και υπευθυνότητας
Επικαιρότητα
13/02/2026 - 03:34
ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02
Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 23:19
Μιχαηλίδου: Πανελλαδική η εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς» με ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 22:46
Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Patient Talk
12/02/2026 - 22:29
Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους
Ψυχική Υγεία
12/02/2026 - 22:02
Ένας χρόνος λειτουργίας για τον HMVO - Το αποτύπωμα του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευση Φαρμάκων
Pharma Policy
12/02/2026 - 20:57
Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε σύνδεση ορόσημο με τον «Δημόκριτο» για την κυβερνοασφάλεια
Digital Health
12/02/2026 - 20:33
Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις της ΕΚΕ για να σωθούν ζωές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Health Talk
12/02/2026 - 20:07
Ξεκίνησε το 35ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 19:29
Εναλλακτική τσικνοπέμπτη: Γευστικές επιλογές για όσους δεν είναι... φανατικοί του κρέατος!
Διατροφή
12/02/2026 - 19:04
ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41
ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23
Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 18:07
Η συνολική εικόνα για την ευλογιά αιγοπροβάτων και ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 17:52
Θεμιστοκλέους: «Έχουμε πετύχει 60% μείωση στην αναμονή με τα απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
12/02/2026 - 17:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταρράκτης: 94 εκατ. οι πάσχοντες παγκοσμίως - Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση (ΠΟΥ)
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 10:00
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου
Διατροφή
11/02/2026 - 11:28
Εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ποιότητας και την προετοιμασία πιστοποίησης κατά ISO
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 16:52
Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 17:32
Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo