ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταμείο Καινοτομίας: Ευκαιρίες και Προκλήσεις

Pharma Policy
Μ. Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
Γράφει ο Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Παρασκευή, 20/09/2024 - 18:46
— Photo: Μ. Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
News4Health Team News4Health Team

Η δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας το οποίο θα επιτρέπει την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες αποτελεσματικές θεραπείες που αφορούν σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, αποτελεί πάγια θέση της φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου με την Πολιτεία.

Είναι δεδομένο ότι η δημόσια χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας υπολείπεται των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των ασθενών, καθώς η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών αυξάνεται διαρκώς χρόνο με το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 οι φαρμακευτικές ανάγκες στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία καλύφθηκαν με 2,8 δις ευρώ από το Κράτος, οι ασθενείς μέσω των συμμετοχών επιβαρύνθηκαν με 735 εκατ. ευρώ, ενώ η βιομηχανία συνεισέφερε με συνολικές επιστροφές που έφθασαν το δυσθεώρητο ποσό των 3,2 δις. ευρώ, υπερβαίνοντας δηλαδή τη συμβολή του Κράτους.

Παρά το γεγονός της τεράστιας υποχρηματοδότησης, το δημόσιο σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας της χώρας μας εξασφαλίζει ικανοποιητική πρόσβαση στις νέες θεραπείες, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις στην πρόσβαση των ασθενών από συστήματα άλλων πλουσιότερων χωρών. Όμως αυτό επιτυγχάνεται με παράπλευρες διαδικασίες, καθώς οι νέες θεραπείες εισάγονται εκτάκτως από τον ΙΦΕΤ, συχνά σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, ενώ δεν ακολουθεί κανένας έλεγχος ή καταγραφή της αποτελεσματικότητας τους.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη για εισαγωγές φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ βαίνει διαρκώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την κανονική οδό της κυκλοφορίας, τιμολόγησης και αποζημίωσης καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο και το υπερβολικό ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας ενός προϊόντος είναι συχνά απαγορευτικό για τη διάθεση των θεραπειών αυτών στην ελληνική αγορά. Είναι δεδομένο ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη καθώς δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες τιμολόγησης, αποζημίωσης και υποχρεωτικών επιστροφών για φάρμακα των πέντε και δέκα ευρώ που απευθύνονται σε εκατομμύρια ασθενείς και για πανάκριβες θεραπείες δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που αφορούν σε μεμονωμένες – μετρημένες στα δάκτυλα-περιπτώσεις ασθενών.

Η δημιουργία ξεχωριστού Ταμείου Καινοτομίας αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση που διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες αυτές, χωρίς να διαχέει το κόστος στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες που λόγω του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών clawback υποχρεώνονται να χρηματοδοτήσουν τις όποιες υπερβάσεις των ήδη πενιχρών δημόσιων φαρμακευτικών προϋπολογισμών. Όμως όπως συμβαίνει παντού, η αποτελεσματικότητα της πρότασης αυτής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο και τις λεπτομέρειες της υλοποίησης της. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:

  • Είναι σημαντικό να αποφασιστεί το ποιες θεραπείες θα καλύπτονται από το νέο Ταμείο, γεγονός που θα καθορίσει και το ύψος της χρηματοδότησής του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τον κατάλογο των 78 θεραπειών που χαρακτηρίζονται σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φάρμακα προτεραιότητας (PRIority MEdicines – PRIME), οι 36 αφορούν σε προηγμένες κυτταρικές/γονιδιακές θεραπείες ATMPs (Advanced Therapeutic Medicinal Products).
  • Το νέο ταμείο θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, διακριτά σε σχέση με τους υφιστάμενους προϋπολογισμούς της φαρμακευτικής δαπάνης, με επιπρόσθετους πόρους που θα μπορούσαν να προέλθουν από την επιβολή φόρων αμαρτίας (earmarked taxation) σε προϊόντα με βλαπτικές συνέπειες για την υγεία, ή από την ανακατεύθυνση του πόρου που προκύπτει από την επιβάρυνση των ασθενών με ένα ευρώ ανά συνταγή ο οποίος ήδη εισπράττεται αλλά δεν χρησιμοποιείται για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών καθώς καταλήγει στα γενικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ.
  • Επίσης ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στο θέμα της καταγραφής και συλλογής των, κλινικών και μη, δεδομένων που αφορούν στους ασθενείς που θα λαμβάνουν τις συγκεκριμένες θεραπείες καθώς είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη μητρώων για τους ασθενείς αποτελεί προϋπόθεση για το όλο εγχείρημα. Σημειώνεται ότι ένας βασικός στόχος της πρωτοβουλίας PRIME για την πρώιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες έγκειται στην συλλογή δεδομένων πραγματικού κόσμου από τη χρήση των νέων θεραπειών, προκειμένου να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα τους και στη συνέχεια να ενταχθούν σε καθεστώς κανονικής αποζημίωσης. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την ανάπτυξη και συντήρηση μητρώων ασθενών, οι καθυστερήσεις στην πλήρη υλοποίηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και στην ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την επιτυχή διαχείριση του όλου εγχειρήματος.

Ασφαλώς η δυνατότητα πρόσβασης στις προηγμένες θεραπείες αποτελεί ένα σημείο που ενδεικτικό για την ποιότητα και την ανταποκρισιμότητα του συστήματος υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας. Όμως η μεγάλη εικόνα αφορά στους εκατομμύρια ασθενείς που για διάφορους λόγους σήμερα είτε υποθεραπεύονται αδυνατώντας να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους είτε υπερθεραπεύονται λόγω της αδόκιμης χρήσης των φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι η Πολιτεία, μαζί με την μέριμνα για την πρόσβαση των μεμονωμένων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, οφείλει να ασχοληθεί με την μεγάλη μάζα των χρονίων ασθενών ώστε να παραμένουν ρυθμισμένοι με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ίδιους και το σύστημα υγείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/10/2024 - 09:47
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • ΣΧΗΜΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
  • ΠΕΦ
  • ΜΑΡΚΟΣ ΟΛΛΑΝΔΕΖΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλινικές μελέτες: Σχέδιο προς διαβούλευση ετοιμάζει το Υπ. Υγείας
Κλινικές μελέτες: Σχέδιο προς διαβούλευση ετοιμάζει το Υπ. Υγείας 20 Σεπτεμβρίου 2024
Φαρμακοποιοί εναντίον φαρμακοποθηκάριων για τις ελλείψεις σε σκευάσματα 23 Σεπτεμβρίου 2024
Φαρμακοποιοί εναντίον φαρμακοποθηκάριων για τις ελλείψεις σε σκευάσματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24

Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»

Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17

Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»

Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13

Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»
Patient Talk
04/05/2026 - 15:29

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια στα οποία δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ
Pharma Policy
29/05/2026 - 10:00
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53
Κοινά μέτρα προστασίας από τον Έμπολα λαμβάνουν οι τρεις συνδιοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 23:11
Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Υγεία
28/05/2026 - 22:17
Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντική δράση της ΧΑΝΘ και της ΤΙΤΑΝ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 21:34
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «τα μονοπάτια διαχείρισης της νόσου (VHL) και του καρκίνου του νεφρού»
Patient Talk
28/05/2026 - 21:11
H Gnomon Informatics στο HIMSS Europe, την κορυφαία εκδήλωση για την ψηφιακή υγεία
Digital Health
28/05/2026 - 20:42
Φαρμακοποιοί Λάρισας: «Όχι στην εμπορευματοποίηση του φαρμάκου»
Pharma Policy
28/05/2026 - 20:17
Δράση υποστήριξης 82 άστεγων συνανθρώπων μας στο κέντρο της Αθήνας από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:52
Συγκίνηση και προσφορά στο πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του «Ιπποκράτειου Ίδρυματος Έρευνας για τον Καρκίνο»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:27
ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
28/05/2026 - 19:09
Απλές συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τον ήλιο και αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
28/05/2026 - 18:34
Μιχαηλίδου: «Συνεργασία με την Κύπρο για το παιδί, την αναπηρία και την κοινωνική προστασία»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 17:52
Αγαπηδάκη: «Παγιδευμένοι» στην οθόνη τρεις στους τέσσερις νέους κάνουν doomscrolling»
Ψυχική Υγεία
28/05/2026 - 17:28
Allwyn Hellas: Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε εθελοντική δράση για την αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 17:02
Ερυθρό δέρμα: Ευαισθησία ή ροδόχρους ακμή; Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
28/05/2026 - 16:44
Πανελλήνιες: Πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για να στηρίξουν τα παιδιά τους
Health Talk
28/05/2026 - 16:04
Γεωργιάδης: «Τα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Μεταξά" θα παρέχουν αξιοπρέπεια στους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 15:32
Έρευνα της ActionAid: Κάτοικοι του Ιτούρι, στο Κονγκό, πιστεύουν ότι ο Έμπολα δεν υπάρχει
Υγεία
28/05/2026 - 15:14
FDA: Έγκριση νέου φαρμάκου για σπάνιο και επιθετικό καρκίνο του αίματος
Pharma News
28/05/2026 - 15:00
ΕΚΕ: Ενημερωτικός οδηγός με πρακτικές συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
28/05/2026 - 14:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ActionAid για Έμπολα: Η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού σε σχολεία και κοινότητες αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα»
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 15:51
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα για τις καινοτόμες θεραπείες στην Ουρολογία
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 17:21
Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Ρεθύμνου ενισχύονται με επτά νέους αγροτικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 18:36
Medifirst Περιστερίου: Έλεγχος των σπίλων και πρόληψη για την υγεία του δέρματος
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 18:53
Η Eli Lilly εξαγόρασε με 3,8 δισ δολάρια τρεις παρασκευάστριες εμβολίων
Pharma News
26/05/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo