ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Που οφείλεται η διστακτικότητα στα κινέζικα εμβόλια

Pharma News
PEXELS
Μέχρι σήμερα 4 κινέζικα εμβόλια COVID έχουν εγκριθεί με τα ερωτηματικά να παραμένουν σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.
Τρίτη, 09/03/2021 - 12:04
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυκλοφορούν μέχρι σήμερα 3 εμβόλια COVID (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο EMA να αποφασίσει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις παραδόσεων των συμφωνηθέντων δόσεων έχει κάνει ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες για την αγορά εμβολίων. Το εμβόλιο που έχει μεγάλη ζήτηση είναι το κινέζικο.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει από τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping για δόσεις. Επίσης, η Τσεχία μόλις υπέβαλε μια παραγγελία · και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έδωσε στα εμβόλια της Κίνας τη μεγαλύτερη διαφήμιση, καθώς εμβολιάστηκε ο ίδιος με αυτό.

Τα κινεζικά εμβόλια αποτελούν ήδη το 32% της συνολικής προσφοράς εμβολίων της Ουγγαρίας - πολύ περισσότερο από το ρωσικό Sputnik V, το οποίο αντιπροσωπεύει λιγότερο από 3 τοις εκατό. Και η Ουγγαρία είναι μία από τις τουλάχιστον 25 χώρες σε όλο τον κόσμο - σε μεγάλο βαθμό στην Ασία και τη Μέση Ανατολή - που χρησιμοποιεί κινέζικα εμβόλια. Το Πεκίνο υποσχέθηκε δόσεις μισού δισεκατομμυρίου σε 45 χώρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Associated Press .

Η Κίνα έχει πλέον εγκρίνει τη χρήση 4 εγχώριων εμβολίων. Τρία από αυτά χρησιμοποιούν μια παλαιότερη, δοκιμασμένη μέθοδο. Ωστόσο, γύρω από τα κινέζικα εμβόλια πλανάται ένα σκοτάδι. Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που υποστηρίζουν τα εμβόλια δεν είναι ούτε δημόσια ούτε αξιολογημένα από ομοτίμους, και πολλοί ανησυχούν ότι μερικά από αυτά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα αντίστοιχα των Δυτικών. Οι χώρες της ΕΕ που έχουν ή θα χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια το κάνουν χωρίς την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουν ευθύνη εάν προκύψει κάποιο ζήτημα αργότερα.

Ποια εμβόλια έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα η Κίνα;

Μαζί με τα τέσσερα εγκεκριμένα, τουλάχιστον άλλα οκτώ βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμές σε ανθρώπους και πολύ περισσότερα βρίσκονται σε προ-κλινική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Τα τέσσερα πιο προηγμένα περιλαμβάνουν τρία αδρανοποιημένα εμβόλια κορονοϊού: Το ένα είναι το CoronaVac, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Sinovac. Δύο ακόμη προέρχονται από το κρατικό Sinopharm, με το ένα να αναπτύσσεται στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου και το άλλο στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Wuhan.

Η CanSino, εν τω μεταξύ, έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο ιού φορέα μίας δόσης. Χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τους Johnson & Johnson, AstraZeneca και Sputnik - με τον κινέζικο στρατό.

vaccine 2 PEXELS

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των απενεργοποιημένων εμβολίων ιών

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια ιών, που αναπτύχθηκαν αρχικά από τον Louis Pasteur το 1904 για τον άνθρακα, υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Λειτουργούν παίρνοντας ολόκληρο τον ιό και στη συνέχεια σκοτώνοντας το- είτε θερμαίνοντάς το σε υψηλές θερμοκρασίες είτε χρησιμοποιώντας ακτινοβολία ή χημικά - έτσι ώστε να μην έχει πλέον καμία λειτουργία. Αυτός ο νεκρός ιός εγχέεται για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Σήμερα, η διαδικασία χρησιμοποιείται για πολλά εμβόλια που προστατεύουν από την πολιομυελίτιδα και τη γρίπη. Υπάρχει πληθώρα δεδομένων που υποστηρίζουν την ασφάλεια αυτής της προσέγγισης και γενικά αποδεικνύεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, αν και κάθε εμβόλιο κορονοϊού που χρησιμοποιεί αυτήν την προσέγγιση διαθέτει διαφορετικό ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι του COVID-19.

Συνολικά, η τεχνολογία φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν μια έκδοση ολόκληρου του ιού κορονοϊού μπορεί να δημιουργήσουν μια ευρύτερη ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντισωμάτων στη βλεννογόνο μεμβράνη στη μύτη και στο λαιμό. Αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόληψη της μετάδοσης.

Η παγίδα με αυτά τα εμβόλια είναι ότι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών που μοιάζουν με ασθένειες - και τα δεδομένα από την Κίνα σχετικά με αυτήν την πτυχή ήταν πολύ περιορισμένα. Από την άλλη πλευρά, τα εμβόλια που προκαλούν μια ευρύτερη ανοσοαπόκριση μπορεί επίσης να είναι πιο αποτελεσματικά κατά των νέων στελεχών του ιού.

Η μυστικοπάθεια γύρω από τα δεδομένα και οι αντιφάσεις

Η Κίνα έγινε σημείο συζήτησης το περασμένο καλοκαίρι όταν άρχισε να χρησιμοποιεί δύο από τα εμβόλια της σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στον στρατό πριν πραγματοποιήσει δοκιμές αποτελεσματικότητας Φάσης 3 μεγάλης κλίμακας. Από τότε, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πριν από την έγκρισή τους από τις ρυθμιστικές αρχές.

Μια ευρεία ανησυχία είναι ότι τα δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν συχνά ασαφή και δεν εναρμονίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πολλές χώρες που φιλοξένησαν δοκιμές των εμβολίων αναφέρουν τα δικά τους αποτελέσματα.

Οι παραγωγοί εμβολίων έχουν επίσης επικριθεί για την έλλειψη διαφάνειας των δεδομένων, καθώς κανένας δεν έχει δημοσιοποιήσει τα δεδομένα της Φάσης 3 ή έχει υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους. Αυτό το σφάλμα ώθησε τον Bi Jingquan, τον πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της Κίνας φαρμάκων, να καλέσει τις εταιρείες να «δημοσιεύσουν όλα τα δεδομένα τους για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης», ανέφερε η South China Morning Post . Επιπλέον, το Ινστιτούτο Butantan στη Βραζιλία πιέστηκε τον Δεκέμβριο να μην αποκαλύψει τα πλήρη αποτελέσματα αποτελεσματικότητας για το εμβόλιο Sinovac, σύμφωνα με την ίδια έκθεση SCMP.

1. CoronaVac/ Sinovac

Ωστόσο, οι εταιρείες άρχισαν να δημοσιεύουν γενικά δεδομένα αποτελεσματικότητας από τα τέλη του 2020. Στην περίπτωση του CoronaVac της Sinovac, η Κίνα ξεκίνησε την επείγουσα χρήση του εμβολίου τον Αύγουστο του 2020 για να προστατεύσει ομάδες υψηλού κινδύνου όπως το ιατρικό προσωπικό πριν από τη διεξαγωγή μεγάλων δοκιμών σε ανθρώπους. Έκτοτε, οι δοκιμές Φάσης 3 στην Τουρκία και τη Βραζιλία έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν σχεδόν 51% αποτελεσματικό στην πρόληψη όλων των περιπτώσεων COVID-19 μεταξύ περισσότερων από 12.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με κορονοϊό.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν την ανησυχία ότι είναι αναποτελεσματικό σε σύγκριση με άλλα στην αγορά. Όταν οι Φιλιππίνες ενέκριναν το εμβόλιο για επείγουσα χρήση, η υπηρεσία φαρμάκων της είπε ότι δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικό για χρήση σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, η Κίνα χορήγησε υπό όρους έγκριση στο CoronaVac τον Φεβρουάριο. Στις αρχές Μαρτίου, Τούρκοι ερευνητές ανέφεραν ότι το εμβόλιο είναι 83,5% αποτελεσματικό, με βάση την τελική ανάλυση λιγότερων από 7.000 συμμετεχόντων κάτω των 59 ετών.

Επιπλέον, οι νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία: Μια μικρή εργαστηριακή μελέτη, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιο Sinovac μπορεί να μην προκαλέσει επαρκείς ανοσολογικές αντιδράσεις έναντι του βραζιλιάνικου στελέχους, σύμφωνα με το Reuters .

2. Beijing / Sinopharm

Έπειτα υπάρχει το εμβόλιο Beijing / Sinopharm, το οποίο η Κίνα ενέκρινε για χρήση στα τέλη Δεκεμβρίου. Η κρατική εταιρεία δήλωσε ότι είχε δείξει ποσοστό αποτελεσματικότητας 86% από μια δοκιμή Φάσης 3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 79% σε μια κινεζική μελέτη. Και οι δύο τιμές ήταν «πραγματικές και έγκυρες» και αντικατοπτρίζουν απλώς το γεγονός ότι οι δοκιμές χρησιμοποίησαν διαφορετικά πρότυπα για τη διάγνωση λοίμωξης και τον έλεγχο περιπτώσεων, σύμφωνα με την εταιρεία.

3. Wuhan / Sinopharm

Το εμβόλιο Wuhan / Sinopharm, από την άλλη πλευρά, ανέφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας 72,5%, αναφέροντας μια ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων κλινικών δοκιμών στη φάση 3 που χρησιμοποίησε για την έγκριση από κινέζους ρυθμιστές, η οποία χορηγήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου .

4. CanSino

Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο του ιικού φορέα του CanSino εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση σε μέλη του στρατού τον Ιούνιο του 2020, καθώς πρώιμα κλινικά δεδομένα «έδειξαν κάποια αποτελεσματικότητα», σύμφωνα με το Reuters. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, τα προσωρινά αποτελέσματα από περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες έδειξαν ότι η συνολική αποτελεσματικότητά της ήταν 68%, σύμφωνα με την εταιρεία.

H παραγωγική ικανότητα των κινέζικων εμβολίων

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι διαθέτει εντυπωσιακή ικανότητα παραγωγής εμβολίων αλλά δεν είναι σαφές πόσο. Το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη καθιερωμένες αλυσίδες εφοδιασμού για εμβόλια που χρησιμοποιούν τόσο αδρανοποιημένους ιούς όσο και τεχνολογίες ιικών φορέων θα μετρήσει υπέρ της Κίνας. Αλλά μακροπρόθεσμα, τα εμβόλια mRNA αναμένεται να παρασκευαστούν ταχύτερα.

Η Κίνα άρχισε να παράγει μαζικά τα τέσσερα κορυφαία εμβόλια το καλοκαίρι του 2020. Πλεονέκτημα της Κίνας είναι ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φαρμάκων στον κόσμο - και ότι η ιατρική παραγωγή ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, ειδικά στην περίπτωση της Sinopharm.

Αλλά πόσο επιτυχημένη θα είναι η Κίνα. Τον Ιανουάριο, τέσσερις από τους πολλούς κατασκευαστές εμβολίων της Κίνας δήλωσαν ότι θα παράγουν τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος, σύμφωνα με το AP. Μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανιών Εμβολίων της Κίνας στους Global Times υπολόγισε ότι το σύνολο θα ήταν λίγο χαμηλότερο, περίπου 2 δισεκατομμύρια, μέχρι το τέλος του 2021.

Οι προβλέψεις της Sinovac επίσης ποικίλλουν. Στο τέλος του 2020, η εταιρεία είπε ότι θα μπορούσε να παράγει περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, αλλά αυτό αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο σε 500 εκατομμύρια. Ο πρόεδρος της Sinovac Yin Weidong είπε τότε ότι η εταιρεία μπόρεσε να διπλασιάσει τις προβλέψεις της σε 1 δισεκατομμύριο ετησίως χάρη στην επέκταση του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την Sinopharm, ο πρόεδρος της, Liu Jingzhen, δήλωσε στα τέλη του 2020 ότι η εταιρεία του θα μπορούσε επίσης να παράγει 1 δισεκατομμύριο δόσεις μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό το μήνα , η εταιρεία είπε ότι θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή για να κάνει 3 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εμβολίων στον κόσμο. Αλλά δεν ήταν σαφές πότε θα μπορούσε να παράγει σε αυτήν την κλίμακα ή πόσο από κάθε τύπο εμβολίου θα έκανε.

Εν τω μεταξύ, η CanSino είπε ότι μπορεί να κάνει περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, σύμφωνα με το Reuters .

Ποιες χώρες χρησιμοποιούν τα κινέζικα εμβόλια;

Το Πεκίνο έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξαγωγή των διαφόρων εμβολίων - δωρεάν .

Χωρίς την ηπειρωτική Κίνα, τουλάχιστον 25 χώρες και εδάφη χρησιμοποιούν τα εμβόλια, σύμφωνα με το Our World in Data. 14 - συμπεριλαμβανομένων του Μπαχρέιν, της Καμπότζης, της Αιγύπτου, της Ουγγαρίας, της Ιορδανίας, του Μακάο, του Μαρόκου, του Πακιστάν, του Περού, της Σενεγάλης, της Σερβίας, των Σεϋχελλών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ζιμπάμπουε - χρησιμοποιούν το εμβόλιο Πεκίνο / Sinopharm.

11 - συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, Χιλής, Γουατεμάλα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησίας, Μαλαισίας, Βόρεια Κύπρου, Φιλιππίνων, Ταϊλάνδης, Τουρκίας και Ουρουγουάης - χρησιμοποιούν το Sinovac.

Μέχρι στιγμής, μόνο η ηπειρωτική Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν το εμβόλιο Wuhan / Sinopharm και μόνο η ηπειρωτική Κίνα χρησιμοποιεί το CanSino. Οι χώρες που τα χρησιμοποιούν αναμένεται να αυξηθούν. Το Μεξικό, για παράδειγμα, ενέκρινε το εμβόλιο της Sinovac και της CanSino. Το τελευταίο παράγεται στη χώρα και οι πρώτες δόσεις αναμένονται τον Μάρτιο.

ΠΗΓΗ: Politico.eu

Τελευταία τροποποίηση στις 09/03/2021 - 13:06
  • CANSINO BIOLOGICS
  • SINOVAC
  • SINOPHARM
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΙΝΑ
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ
  • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εγκρίθηκε διαγνωστικό τεστ που ξεχωρίζει την COVID-19 από 3 άλλες αναπνευστικές ασθένειες
Εγκρίθηκε διαγνωστικό τεστ που ξεχωρίζει την COVID-19 από 3 άλλες αναπνευστικές ασθένειες 08 Μαρτίου 2021
Προειδοποίηση FDA κατά της χρήσης αντιπαρασιτικού φαρμάκου για τη θεραπεία της COVID-19 09 Μαρτίου 2021
Προειδοποίηση FDA κατά της χρήσης αντιπαρασιτικού φαρμάκου για τη θεραπεία της COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέοι θανατηφόροι ιοί ανακαλύφθηκαν σε νεφρά νυχτερίδων στη Γιουνάν - Τι προκαλούν
Υγεία
25/06/2025 - 15:54

Νέοι θανατηφόροι ιοί ανακαλύφθηκαν σε νεφρά νυχτερίδων στη Γιουνάν - Τι προκαλούν

Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
20/06/2025 - 03:27

Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

ΠΟΥ: Ενέκρινε τον μειωμένο του προϋπολογισμό - Συνεχίζουν τον πόλεμο οι ΗΠΑ, στηρίζει η Κίνα
Πολιτική Υγείας
21/05/2025 - 08:05

ΠΟΥ: Ενέκρινε τον μειωμένο του προϋπολογισμό - Συνεχίζουν τον πόλεμο οι ΗΠΑ, στηρίζει η Κίνα

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;
Pharma News
13/05/2025 - 09:06

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo