ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Health Talk
Αρχείου FREEPIK
Ένα νέο ερευνητικό φάρμακο μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξη της πιο συχνής επιπλοκής του διαβήτη στην όραση, τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία αποτελεί την συχνότερη αιτία σοβαρής διαταραχής της όρασης στους ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας.
Τετάρτη, 15/04/2026 - 19:11
— Photo: Αρχείου FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Μελέτες έχουν δείξει ότι μέσα στις δύο πρώτες δεκαετίες από τη διάγνωση του διαβήτη, σχεδόν όλοι οι πάσχοντες από την τύπου 1 μορφή και το 60% όσων πάσχουν από τύπου 2 διαβήτη θα έχουν κάποιου βαθμού αμφιβληστροειδοπάθεια. Παγκοσμίως, ο ένας στους τρεις διαβητικούς ασθενείς εμφανίζει ήδη την οφθαλμοπάθεια, με τον έναν στους 15 να έχουν τις πιο σοβαρές μορφές της, που είναι η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς.

Συχνή αλλά υποτιμημένη

«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη, αλλά ενδεχομένως και πιο υποτιμημένη, επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη. Την εκδηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη που έχουν. Το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι οι βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού.
Τα προσβεβλημένα αγγεία μπορεί να διογκωθούν και να παρουσιάσουν διαφυγή αίματος ή να αποφραχθούν εντελώς. Αυτό έχει ως συνέπεια μειωμένη αιμάτωση (ισχαιμία) του αμφιβληστροειδή, ο οποίος φέρει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την όραση», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Σταδιακή η εκδήλωσή της

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται σταδιακά, επομένως όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αρχίσει η ενδεδειγμένη διαχείριση, τόσο μικρότερη θα είναι η βλάβη της όρασης.

«Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπισή της, που συμπεριλαμβάνει από ενδοϋαλοειδική φαρμακοθεραπεία (ενέσεις στο μάτι) έως θεραπείες με λέιζερ. Οι ενδοϋαλοειδικές θεραπείες συνίστανται, μεταξύ άλλων, στην έγχυση φαρμάκων που αναστέλλουν τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF). Ο VEGF είναι μία πρωτεΐνη που προάγει τη δημιουργία νέων αγγείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η ισχαιμία στον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο αυτά τα νεοαγγεία είναι παθολογικά, με αδύναμα τοιχώματα που είναι ασταθή και αιμορραγούν εύκολα», εξηγεί ο καθηγητής.

Η δέσμευση της πρωτεΐνης VEGF

Τα anti-VEGF φάρμακα δεσμεύουν την πρωτεΐνη αυτή και έτσι εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθολογικών νεοαγγείων.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (AAO), τα anti-VEGF φάρμακα αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς. Ωστόσο έως και 35% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται σε αυτά, ενώ η δραστηριότητα της νόσου επιμένει σε περισσότερο από το 60% των ματιών στα οποία γίνεται θεραπεία.

Γι' αυτό τον λόγο «είναι σημαντική η ανάγκη για ανάπτυξη πιο εξελιγμένων anti-VEGF θεραπειών», συμπληρώνει ο κ. Κανελλόπουλος.
Αυτός είναι ο στόχος του νέου, ερευνητικού φαρμάκου που λέγεται tarcocimab tedromer και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής του. Το φάρμακο είχε ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του εναντίον της μη-παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (είναι πιο αρχικό στάδιο της οφθαλμοπάθειας).

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 255 ασθενείς με μετρίως σοβαρή έως σοβαρή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμπεριλαμβανομένων πασχόντων από την παραγωγική μορφή και ήπιο διαβητικό οίδημα της ωχράς.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, χορηγώντας σε άλλους το tarcocimab tedromer και σε άλλους ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Όλοι οι ασθενείς έκαναν πέντε εγχύσεις στο μάτι σε διάστημα ενός έτους. Οι τρεις πρώτες εγχύσεις έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και τέσσερις και οκτώ εβδομάδες αργότερα. Στη συνέχεια έγινε διακοπή της θεραπείας για λίγους μήνες και νέες εγχύσεις την 20η και την 44η εβδομάδα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, έως την 48η εβδομάδα το 62,5% όσων έλαβαν το αληθινό φάρμακο παρουσίασαν βελτίωση τουλάχιστον κατά δύο βαθμούς σε μία ειδική κλίμακα που αξιολογεί τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (κλίμακα DRSS). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 3,3%. Μάλιστα το 13,7% των ασθενών που πήραν το tarcocimab tedromer είχαν βελτίωση της όρασής τους κατά τουλάχιστον τρεις βαθμούς.

Επιπλέον, οι διαβητικοί ασθενείς που πήραν το αληθινό φάρμακο είχαν κατά 85% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν απειλητική για την όραση εξέλιξη της αμφιβληστροειδοπάθειάς τους.

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το tarcocimab tedromer ήταν αποτελεσματικό ανεξάρτητα από την αντιδιαβητική θεραπεία που ακολουθούσαν οι ασθενείς. Ήταν δηλαδή αποτελεσματικό και σε όσους λάμβαναν τα νέα ενέσιμα φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων του GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, και τα οποία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς με τις παλαιότερες anti-VEGF θεραπείες.
Τέλος το φάρμακο φάνηκε να είναι καλά ανεκτό, καθώς κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε απειλητικές για την όραση παρενέργειες, όπως φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία ή στο μάτι.

«Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά, κυρίως γιατί αφορούν και ασθενείς με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και διαβητικό οίδημα της ωχράς. Η χρήση των anti-VEGF θεραπειών στους ασθενείς με τόσο προχωρημένη αμφιβληστροειδοπάθεια είναι περιορισμένη, εν μέρει λόγω του μεγάλου φορτίου της νόσου.
Η νέα μελέτη όμως έδειξε ότι μετά από τις τρεις πρώτες, μηνιαίες εγχύσεις του tarcocimab tedromer, αυτές μπορούν να επαναλαμβάνονται ανά τρίμηνο, όπως γίνεται π.χ. με τις αντίστοιχες εγχύσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», σχολιάζει ο κ. Κανελλόπουλος.

«Οι ασθενείς με προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν την όρασή τους. Η ανάπτυξη μιας θεραπείας γι' αυτούς που θα έχει τη δυνατότητα να χορηγείται κατά διαστήματα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην έκβαση και στην ποιότητα ζωής τους», προσθέτει ο καθηγητής.

Το tarcocimab tedromer είναι ακόμα ερευνητικό και δεν έχει εγκριθεί για ευρεία χορήγηση στους ασθενείς. Ωστόσο η παρασκευάστρια εταιρεία του σχεδιάζει να υποβάλλει άμεσα σχετικό αίτημα προς τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA).

  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΠΡΩΤΕΙΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία 14 Απριλίου 2026
Αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα 16 Απριλίου 2026
Αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις

Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος
Υγεία
13/07/2026 - 11:00

Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος

Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00

Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών

Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος
Υγεία
10/07/2026 - 16:52

Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος

ΕΟΕ: Ιατρική πράξη και σύνθετη διαδικασία η διάγνωση των προβλημάτων όρασης
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 21:38

ΕΟΕ: Ιατρική πράξη και σύνθετη διαδικασία η διάγνωση των προβλημάτων όρασης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες
Υγεία
14/07/2026 - 17:47
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι οκτώ κατηγορούμενοι για τους τραυματισμούς 21χρονου σε δομή ΑΜΕΑ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 17:12
Η Αθήνα αποκτά το πρώτο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 60 ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 16:41
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για το μέγεθος της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό: «Ξεπερνά κατά πολύ τις επίσημες εκτιμήσεις
Υγεία
14/07/2026 - 16:14
Καμπανάκι ειδικού εντομολόγου: «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα κουνούπια»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 15:58
Ο ΕΕΣ απέστειλε επτά νοσηλευτές στις σεισμόπληκτες περιοχές της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 15:36
Ποια ρούχα μάς κρατούν πραγματικά δροσερούς – Τι λένε οι ειδικοί για χρώμα, ύφασμα και εφαρμογή
Υγεία
14/07/2026 - 15:13
Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51
Θεμιστοκλέους: «Οι γιατροί που μετακινούνται σε νησιά και τουριστικές περιοχές λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 14:24
«Τυφλότητα χρόνου»: Όταν ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να συγχρονιστεί με το ρολόι
Ψυχική Υγεία
14/07/2026 - 14:00
Τα «likes» στα social media φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε άτομα με κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/07/2026 - 13:00
Η παρουσία νιτρικού άλατος στο πόσιμο νερό φαίνεται να ευθύνεται για τις πρόωρες γεννήσεις
Υγεία
14/07/2026 - 12:15
Ισπανική πρόταση ευρωπαϊκής προχρηματοδότησης για ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα
Pharma Policy
14/07/2026 - 12:13
Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα αυτιά
Υγεία
14/07/2026 - 12:00
Μίσιγκαν: Πάνω από 2.600 κρούσματα εντερικής λοίμωξης – Στο μικροσκόπιο τα φυλλώδη λαχανικά
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 11:00
Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00
Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας στη Λαμία- Βασιλακόπουλος: "Μην τρώτε κοτόπουλο για δυο μέρες"
Υγεία
14/07/2026 - 08:50
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Kaizen Gaming μαζί για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 07:26
ΚΚΕ: Ερώτηση στην ευρωβουλή για τις απολύσεις εργαζομένων που έληξαν οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΔΥ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 03:38
Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση
Patient Talk
14/07/2026 - 00:07
Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής συμμετέχει στην ανακαίνιση του Κέντρου Υποστήριξης Ανοϊκών Ασθενών Alzheimer Χανίων
Επικαιρότητα
13/07/2026 - 22:47
Σύλλογος ασθενών καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα
Patient Talk
13/07/2026 - 21:53
Τι κρύβει η βραχνάδα στη φωνή και πότε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο
Health Talk
13/07/2026 - 21:09
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:22
ΣΕΑΑΝ: Οργισμένη ανακοίνωση καταδίκης για τον θάνατο 20χρονου με αυτισμό στο Άργος
Patient Talk
13/07/2026 - 18:49
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11
Καστοριά: Γιατροί και νοσηλευτές έσωσαν από τον θάνατο τετράχρονο παιδί που είχε υποστεί ανακοπή
Επικαιρότητα
13/07/2026 - 17:23
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo