Η άρση βαρών μπορεί να σας εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε bodybuilders. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αναπτύξει υπερβολική μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Εν τω μεταξύ, όσοι συμμετείχαν σε τακτικούς διαγωνισμούς bodybuilding, είδαν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου να αυξάνεται πενταπλάσια, σε σύγκριση με τους ερασιτέχνες συναδέλφους τους.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 20.286 bodybuilders που είχαν συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία επίσημη διοργάνωση μεταξύ 2005 και 2020.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων, διαπίστωσαν ότι συνολικά 121 αθλητές είχαν πεθάνει, με μέσο όρο ηλικίας θανάτου τα 45 έτη.
Η ομάδα σχεδιάζει τώρα μια παρόμοια μελέτη για γυναίκες bodybuilders, προκειμένου να εξετάσει εάν και αυτές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι περίπου το 40% των θανάτων μεταξύ όλων των bodybuilders που μελετήθηκαν ήταν ξαφνικοί και σχετίζονταν με την καρδιά. Οι συγγραφείς υποθέτουν δε ότι τα στοιχεία τους ενδέχεται να είναι υποτιμημένα, καθώς πολλοί θάνατοι καταγράφηκαν ως «άγνωστης αιτίας».
Ο Δρ Marco Vecchiato, ειδικός στην αθλητική ιατρική από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η αιτία φαίνεται να βρίσκεται σ' έναν συνδυασμό παραγόντων.
Ουσίες
Το bodybuilding περιλαμβάνει διάφορες πρακτικές που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην υγεία, όπως η υπερβολική ενδυνάμωση, οι στρατηγικές γρήγορης απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών διατροφικών περιορισμών και της αφυδάτωσης. Επιπλέον, επισήμανε τους κινδύνους της «ευρείας χρήσης διαφόρων ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση».
«Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα, να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας και να οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου».
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι έως και τρεις στους τέσσερις bodybuilders έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση, όπως τα στεροειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι επιβαρύνουν επιπλέον την καρδιά.
«Ενώ η προσπάθεια για σωματική τελειότητα είναι αξιοθαύμαστη, η επιδίωξη της ακραίας μεταμόρφωσης του σώματος με κάθε κόστος μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, ιδίως για την καρδιά», δήλωσε ο Δρ Vecchiato. «Η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους θα πρέπει να ενθαρρύνει ασφαλέστερες πρακτικές προπόνησης, βελτιωμένη ιατρική παρακολούθηση και μια διαφορετική πολιτιστική προσέγγιση που απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση».
Επίσης, ενθάρρυνε την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων κατά του ντόπινγκ στους αγώνες, καθώς και την πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης της αθλητικής κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση.
Ο Δρ Vecchiato πρόσθεσε ότι η έρευνα υπενθυμίζει ότι, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής φαίνεται κάποιος, μπορεί να έχει συμπεριφορές που τον εκθέτουν σε κίνδυνο.
«Η έρευνα αμφισβητεί την ιδέα ότι η εμφάνιση από μόνη της αποτελεί δείκτη υγείας και επισημαίνει τους κρυμμένους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται ακόμη και πίσω από τα πιο γυμνασμένα σώματα», δήλωσε.