Η υγιεινή στην κουζίνα είναι το Α και το Ω. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που δεν πρέπει να πλένουμε κάποια τρόφιμα γιατί τελικά το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουμε. Τυπική περίπτωση το πλύσιμο του κοτόπουλου και άλλων πουλερικών που μπορεί να διαδώσει θανατηφόρα βακτήρια σε όλη την κουζίνα σας.
Η συνήθεια αυτή αν και είναι επικίνδυνη φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας εξέδωσαν προειδοποίηση κατά του πλυσίματος του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα. Ο οργανισμός δήλωσε ότι η ιδέα ότι τα πουλερικά πρέπει να πλένονται πριν το μαγείρεμα είναι ένας μύθος και στην πραγματικότητα προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων.
Πρόσφατη έρευνα του οργανισμού εκτιμά ότι λίγο περισσότερο από το ήμισυ των ενηλίκων που μαγειρεύουν ολόκληρο ωμό κοτόπουλο το πλένουν πριν το βάλουν στο φούρνο.
Το ...πιτσίλισμα του τρόμου
Στις ΗΠΑ, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι έως και το 70% των Αμερικανών παραδέχονται ότι πλένουν το κοτόπουλο τους, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από υγειονομικούς οργανισμούς όπως το CDC.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική προκαλεί την εκτόξευση βακτηρίων και άλλων ρύπων από το κοτόπουλο σε επιφάνειες και άλλα τρόφιμα, από το πιτσίλισμα του γεμάτου βακτηρίων νερού.
Περίπου μία στις 25 συσκευασίες ωμού κοτόπουλου που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχει σαλμονέλα, ένα δυνητικά θανατηφόρο είδος βακτηρίου που προκαλεί αιματηρή διάρροια, κράμπες και εμετό.
Με 1 εκατομμύριο Αμερικανούς να αρρωσταίνουν, 26.500 να νοσηλεύονται και 420 να πεθαίνουν κάθε χρόνο, η σαλμονέλα είναι μία από τις πιο κοινές τροφικές ασθένειες στις ΗΠΑ.
Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές ή ήπιες, οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, είναι πιο επιρρεπείς σε αφυδάτωση από διάρροια, λοιμώξεις των οστών που ονομάζονται οστεομυελίτιδα και σήψη, η ακραία αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε υγιή όργανα και ιστούς.
Το ωμό κοτόπουλο μπορεί επίσης να φιλοξενεί E. coli, λιστέρια και καμπυλοβακτήριο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Η E. coli έχει συνδεθεί με 265.000 περιπτώσεις ασθένειας στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, ενώ η λιστέρια μολύνει 1.600 άτομα και προσβάλλει 1,5 εκατομμύρια.
Το CDC εκτιμά ότι ένας στους έξι Αμερικανούς, 48 εκατομμύρια, πάσχει από τροφική δηλητηρίαση κάθε χρόνο. Υπάρχουν επίσης περίπου 128.000 νοσηλείες και 3.000 θάνατοι ετησίως.
Επικίνδυνα βακτήρια που φτάνουν μέχρι τη σαλάτα!
Σε μια μελέτη του 2019 από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τα άτομα που πλένουν κοτόπουλο, το 60% είχε βακτήρια στο νεροχύτη τους μετά το πλύσιμο.
Επιπλέον, το 14% είχε ακόμα αυτά τα βακτήρια στον νεροχύτη τους ακόμα και μετά τον καθαρισμό.
Τα βακτήρια μπορούν να παραμείνουν στις επιφάνειες για ώρες έως και εβδομάδες, αν δεν εξοντωθούν με καθαριστικά με βάση το χλωρίνη ή το αλκοόλ.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το 26% των συμμετεχόντων που πλένουν το κοτόπουλο μεταφέρουν βακτήρια από το ωμό πουλερικό στο μαρούλι της σαλάτας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να προσλάβουν τα βακτήρια οι άνθρωποι.
Ακόμη και το 31% των ατόμων που δεν πλύνανε το κοτόπουλο τους μετέφεραν τα βακτήρια στο μαρούλι, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε κακό πλύσιμο των χεριών και μόλυνση του νεροχύτη και των σκευών.
Το USDA συνιστά την προετοιμασία μη μαγειρεμένων τροφίμων, όπως λαχανικά και σαλάτες, πριν από το χειρισμό ωμού κρέατος, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση άλλων τροφίμων.
Επιπλέον, οποιαδήποτε επιφάνεια που μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας ή υγρά του του πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά με σαπούνι και νερό.
Πηγή: Daily Mail





