ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ι. Κωτσιόπουλος στο News4Health για τα RWE: «Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε ορθά τον πλούτο των δεδομένων υγείας, εστιάζοντας στον ασθενή»

Digital Health
Ι. Κωτσιόπουλος, Γ.Γ. Υπ. Υγείας (Eurokinissi) - [additional photos from Pexels)
Ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή μετάβαση που θα επιτρέψει τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας, βρίσκεται η χώρα μας καθώς κατέθεσε τη σχετική πρόταση για τον Φορέα Πρόσβασης στα Δεδομένα Υγείας. Τα οφέλη αλλά και τα εμπόδια που συναντά η προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης προς την αξιοποίηση των Real World Evidence στην Υγεία περιγράφει με άρθρο του στο News4Health, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
Πέμπτη, 06/04/2023 - 12:21
— Photo: Ι. Κωτσιόπουλος, Γ.Γ. Υπ. Υγείας (Eurokinissi) - [additional photos from Pexels)
Άρθρο: Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος Άρθρο: Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος

«Οι πολίτες της χώρας μας είδαν, τα τελευταία τρία χρόνια, πλήθος θετικών αλλαγών στην καθημερινότητα τους που οφείλονται κυρίως στο ψηφιακό άλμα, το οποίο επιτεύχθηκε στον χώρο της Υγείας. Ιδιαίτερα θετική πρέπει να θεωρηθεί η «απομυθοποίηση», σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, της μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή που υπόσχεται την ευρεία χρήση της τεχνολογίας με στόχο την προαγωγή της Υγείας των πολιτών. Καθώς τα κόστη για την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία αυξάνονται, καλούμαστε πλέον να αξιοποιήσουμε ορθά τον πλούτο των δεδομένων υγείας, ώστε να χαράξουμε αποτελεσματικές πολιτικές εστιάζοντας στην πραγματική αξία κάθε θεραπευτικής προσέγγισης για τον τελικό αποδέκτη, τον ασθενή.

Για να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα χρειάζεται να κατανοήσουμε σε βάθος τα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της κλινικής πρακτικής (και όχι μόνο), τα οποία με τη σειρά τους περιλαμβάνουν πληροφορίες για τις πραγματικές συνθήκες χρήσης φαρμάκων, την απόκριση των ασθενών στις εκάστοτε θεραπείες και άλλες συνθήκες που επηρεάζουν την υγεία τους. Τα δεδομένα αυτά αναφέρονται συχνά ως «real world data» και η χρήση τους επιτρέπει στους ερευνητές να αξιολογήσουν την απόδοση μιας θεραπείας στις πραγματικές συνθήκες, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών,

Παρόλο που η χρήση των real world data έχει θεσπιστεί ως ένα από τα κριτήρια για την αξιολόγηση της απόδοσης ενός φαρμάκου στην αγορά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η συλλογή και η αξιοποίησή τους συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια τόσο σε τεχνικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο: Η χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα των Φορέων Υγείας, η ετερογένεια των Πληροφοριακών Συστημάτων, η έλλειψη προτυποποίησης και διαλειτουργικότητας αλλά και το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο για τη χώρα μας.

Οι δράσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Υγείας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με περίπου 300 εκ. ευρώ, φιλοδοξούν, μεταξύ άλλων να δημιουργήσουν πλούσιες, αξιόπιστες και προπαντός αξιοποιήσιμες πηγές δεδομένων. Ενδεικτικά ο Εθνικός Φάκελος Υγείας, οι δράσεις βελτίωσης της ψηφιακής ωριμότητας των Νοσοκομείων, το ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης του Καρκίνου, ακόμα και η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, είναι κάποια από τα έργα που διαμορφώνουν, για πρώτη φορά και με συστηματικό τρόπο, πηγές δεδομένων.

Η χρήση των παραπάνω δεδομένων από τους φορείς υγείας για την θεραπεία ή τη βελτίωση της υγείας του πολίτη χαρακτηρίζεται πρωτογενής, θεωρείται αυτονόητη και καλύπτεται, σε σημαντικό βαθμό, από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Όταν ωστόσο τα δεδομένα αυτά αξιοποιούνται για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους αρχικά συλλέχθηκαν, όπως για την φαρμακευτική έρευνα, τότε η χρήση τους χαρακτηρίζεται δευτερογενής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίζονται αρκετά νομικά κενά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία της πρωτογενούς και δευτερογενούς χρήσης των δεδομένων της Υγείας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θεσμικό έλλειμμα με την έκδοση του Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space – EHDS) που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να ψηφιστεί περί το τέλος του 2023. Θα ακολουθήσει ένα μεταβατικό διάστημα 1-3 ετών, εντός του οποίου τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του.

Ο Κανονισμός ρυθμίζει ένα πλήθος θεμάτων, όπως την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης του πολίτη στα δεδομένα της υγείας του, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες παροχής πρόσβασης σε δεδομένα για δευτερογενή χρήση διασφαλίζοντας μάλιστα την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και τη διάθεση των δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. O Κανονισμός προβλέπει ότι κάθε Κράτος-Μέλος οφείλει να ορίσει έναν κυβερνητικό φορέα του Δημόσιου Τομέα ως τον αρμόδιο Φορέα Πρόσβασης στα Δεδομένα Υγείας (ΦΠΔΥ), για δευτερογενή χρήση.

Ο ΦΠΔΥ θα τηρεί τον εθνικό κατάλογο συνόλων δεδομένων, ενώ οι κάτοχοι των δεδομένων (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία κ.λ.π.) τον ενημερώνουν με επικαιροποιημένες περιγραφές των συνόλων των δεδομένων τους. Ο ενδιαφερόμενος χρήστης δεδομένων (ερευνητής, βιομηχανία κ.λ.π.) θα έχει τη δυνατότητα να αναζητά πηγές δεδομένων στον εθνικό κατάλογο και να υποβάλει αίτηση πρόσβασης στον ΦΠΔΥ, ο οποίος αποφασίζει σχετικά και στη συνέχεια εκδίδει άδειες επεξεργασίας. Στη συνέχεια ο ΦΠΔΥ συγκεντρώνει τα σχετικά δεδομένα, τα συνδυάζει και τα επεξεργάζεται σε ασφαλές περιβάλλον και τέλος τα παραδίδει ανωνυμοποιημένα στον ενδιαφερόμενο χρήστη, ο οποίος χρεώνεται και το ανάλογο τέλος. Ο ΦΠΔΥ διαθέτει πύλη επικοινωνίας με τους Φορείς των άλλων Κρατών της ΕΕ, ώστε αφενός οι Έλληνες χρήστες να έχουν διασυνοριακή πρόσβαση κι αφετέρου τα ελληνικά δεδομένα να είναι αντιστοίχως διαθέσιμα και στους χρήστες των άλλων κρατών.

Τα Κράτη-Μέλη μπορούν είτε να συστήσουν έναν ή και περισσότερους νέους φορείς του δημοσίου τομέα, να βασιστούν σε υφισταμένους ή ακόμη και σε εσωτερικές υπηρεσίες φορέων του Δημοσίου. Ο ορισμός του ελληνικού ΦΔΠΥ αποτελεί προτεραιότητα για τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εξετάζουν εναλλακτικές προτάσεις.

Η εφαρμογή του σχεδίου για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων χρηματοδοτείται μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (RRF, EU4HEALTH, DIGITALEUROPE, HORIZON κ.α.). Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ελλάδα κατέθεσε δύο προτάσεις για απευθείας χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος ΕU4HEALΤΗ οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και τα αποτελέσματα αναμένονται το καλοκαίρι του 2023.

Η πρώτη πρόταση αφορά στην επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πρωτογενών δεδομένων MYHEALTH@EU και υποβλήθηκε από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Η δεύτερη πρόταση, ύψους 1,8 εκ. ευρώ υποβλήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, με τη συνεργασία της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και του ΕΔΥΤΕ και αφορά στη διαμόρφωση των βασικών υποδομών του ΦΠΔΥ. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία: α) του μηχανισμού υποβολής και έγκρισης των αιτημάτων πρόσβασης στα δεδομένα από τους ενδιαφερόμενους β) του περιβάλλοντος ασφαλούς επεξεργασίας των δεδομένων και γ) των υποδομών διασυνοριακής επικοινωνίας.

Ωστόσο, ο οργάνωση, η στελέχωση και οι υποδομές αυτού του νέου Φορέα απαιτούν περαιτέρω σημαντικά κονδύλια για τα οποία σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να επιτύχει ένα τόσο σημαντικό σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στον υγειονομικό χάρτη».


** Η MSD Ελλάδaς υποστηρίζει την πρωτοβουλία του “News4Health.gr” να αναδείξει τη σημασία τωv Real World Evidence (RWE) στην Κλινική Έρευνα και τη Δημόσια Υγεία. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμία ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.**

Τελευταία τροποποίηση στις 15/05/2023 - 20:20
  • RWE
  • REAL WORLD EVIDENCE
  • RWD
  • REAL WORLD DATA
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ RWE
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ
  • ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
  • ΦΠΔΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αξιοποιώντας τον ανεξάντλητο «θησαυρό» των δεδομένων υγείας: Γιατί τα RWE είναι πολύτιμα για ασθενείς και συστήματα υγείας
Αξιοποιώντας τον ανεξάντλητο «θησαυρό» των δεδομένων υγείας: Γιατί τα RWE είναι πολύτιμα για ασθενείς και συστήματα υγείας 06 Απριλίου 2023
RWE και ψηφιακά εργαλεία στην Ογκολογία: «Το μέλλον της υγείας θα είναι ψηφιακό», σημειώνει στο News4Health η Ζ. Σαριδάκη 06 Απριλίου 2023
RWE και ψηφιακά εργαλεία στην Ογκολογία: «Το μέλλον της υγείας θα είναι ψηφιακό», σημειώνει στο News4Health η Ζ. Σαριδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16

1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό

Παπαγιάννης στο 2ο SFEE Summit: Που θα οδηγήσει η στρατηγική αξιοποίηση των δεδομένων Υγείας
Επικαιρότητα
27/06/2025 - 15:44

Παπαγιάννης στο 2ο SFEE Summit: Που θα οδηγήσει η στρατηγική αξιοποίηση των δεδομένων Υγείας

Εφαρμοστικό πλαίσιο για την ολιστική χρήση των δεδομένων Υγείας ετοιμάζει το Υπουργείο
Digital Health
25/06/2025 - 16:22

Εφαρμοστικό πλαίσιο για την ολιστική χρήση των δεδομένων Υγείας ετοιμάζει το Υπουργείο

Σύμπραξη μεταξύ ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ και Cisco με συμμετοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»
Digital Health
04/06/2025 - 14:18

Σύμπραξη μεταξύ ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ και Cisco με συμμετοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»

Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:19

Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

Τα δεδομένα υγείας και η ρύθμιση των φαρμάκων ανθρώπων και ζώων έως το 2028
Pharma Policy
07/05/2025 - 22:33

Τα δεδομένα υγείας και η ρύθμιση των φαρμάκων ανθρώπων και ζώων έως το 2028

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΥΓΕΙΑ γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος νοσοκομείων στην Κύπρο μετά την εξαγορά του Eden
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 00:04
Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία
Health Talk
15/07/2025 - 20:17
Βόμβα Φλωρίδη για την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας - Υπό επανεξέταση πιστοποιητικά θανάτου
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 19:41
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23
Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57
Τα φυτά παράγουν ήχους και τα έντομα τους ακούν - Το παράδειγμα της ντοματιάς
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 18:28
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 17:41
Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 17:24
Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»
Patient Talk
15/07/2025 - 17:08
Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49
Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής
Υγεία
15/07/2025 - 16:30
Το Τεκτονικό Ίδρυμα δώρισε στο «Ελπίδα» νέο υπερσύγχρονο αναισθησιολογικό μηχάνημα
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 16:04
ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη
Patient Talk
15/07/2025 - 15:48
Μία δόση, επτά ημέρες: Το μακράς δράσης τζελ λεβοντόπας καταπολεμά το τρέμουλο του Πάρκινσον
Pharma News
15/07/2025 - 15:30
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Υγεία
15/07/2025 - 14:30
Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών
Digital Health
15/07/2025 - 13:30
Πέθανε ο Γεράσιμος Μιχελής, ο κακός με τα μαύρα από το «Πάρα Πέντε» - Πάλεψε δυο χρόνια με τη νόσο ALS
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 13:04
Γυμναστική με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας σε λιγότερο από δύο μήνες
Fitness
15/07/2025 - 12:30
Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια
Υγεία
15/07/2025 - 11:30
Νέο φάρμακο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με εγκεφαλικό
Υγεία
15/07/2025 - 10:30
Γεωργιάδης: Όλες οι γραμμές του 1566 κατειλημμένες από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 09:29
Νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 08:28
Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo