ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφαρμοστικό πλαίσιο για την ολιστική χρήση των δεδομένων Υγείας ετοιμάζει το Υπουργείο

Digital Health
2ο SFEE SUMMIT
Στο πού βρισκόμαστε αναφορικά με τις εξελίξεις στην ψηφιακή υγεία αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο 2ο ΣΦΕΕ Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σήμερα Τρίτη 24 Ιουνίου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο: «Delivering  Value  in  an  Evolving  Landscape».
Τετάρτη, 25/06/2025 - 16:22
— Photo: 2ο SFEE SUMMIT
News4Health Team News4Health Team

Ξεκινώντας, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι η πανδημία ήρθε να επιταχύνει τις διαδικασίες, αλλά λίγο άναρχα. Τώρα, η προσπάθεια που γίνεται είναι κάτω από σωστές βάσεις. Αναφερόμενος στο έργο του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας είπε ότι αποτελεί μια μεγάλη επίτευξη του υπουργείου.

SFEE PAPASTERGIOY 1

«Όλα βέβαια γίνονται με τη βοήθεια της Εθνικής Αρχής του Υπουργείου Υγείας, η οποία δίνει το στίγμα για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου ο οποίος ταυτόχρονα αραδέχθηκε ότι έχουμε μείνει λίγο πίσω στο θέμα των δεδομένων και χρειαζόμαστε στοιχεία, ενώ ανακοίνωσε πως θα μπει γρήγορα σε λειτουργία το health data space.

SFEE AGGELIS 1

O Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, με τη σειρά του τόνισε ότι το υπουργείο ετοιμάζει πλήρη χαρτογράφηση των διαθέσιμων δεδομένων υγείας λέγοντας ότι «προετοιμάζουμε το περιβάλλον κάνοντας χαρτογράφηση με την pwc». Επίσης, ανέφερε το εφαρμοστικό πλαίσιο για την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων, που είναι σε εξέλιξη, ενώ δρομολογείται η ψηφιακή υποδομή του φορέα πρόσβασης σε δεδομένα υγείας το λεγόμενο health data access body.

Στο πλάνο του υπουργείου είναι επίσης να θεσπίσει και να ορίσει τον φορέα ή τους φορείς πρόσβασης στα δεδομένα, τους κατόχους των δεδομένων, τα μέσα για τη διευκόλυνση των χρηστών και τους έμπιστους κατόχους, όπως για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το υπουργείο συμμετέχει στην επιτροπή EHDS για τις εκτελεστικές και εφαρμοστικές πράξεις, στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών, στην κοινότητα πρακτικής του EHDS και στο eHealth Network για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και ανάπτυξη ΗΦΥ.

SFEE KSENH 1

Η Mervi Siltanen, Εκτελεστική Διευθύντρια, Findata, αναφέρθηκε στην αποδοτική χρήση των δεδομένων Υγείας στην Φινλανδία, ενώ εξήγησε ότι βασίστηκε στο ότι υπήρχαν επί σειρά δεκαετιών στοιχεία. «Έχουμε μια εδραιωμένη νοοτροπία, οπότε αφού υπήρχε ο κορμός οδηγηθήκαμε στα πρόσφατα επιτεύγματα», τόνισε.

Αναφορικά με την Findata, εξήγησε ότι μπορεί να συνεργάζεται με όλους τους φορείς Υγείας της χώρας. «Είναι ένα οικοσύστημα που ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του και βρίσκουμε τρόπους συνεργασίας», σημείωσε.

SFEE PAPAGIANNHS 1

Ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Γενικός Γραμματέας του ΣΦΕΕ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Novartis Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό κ. Παπαστεργίου, λέγοντας: «μπράβο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και υπάρχει ψηφιακή ετοιμότητα», ωστόσο χρειάζεται ομογενοποίηση των συστημάτων και αξιολόγηση της ποιότητας των δεδομένων. Το μεγάλο ζήτημα, όπως είπε, είναι πώς μπορούμε να οδηγηθούμε από την ψηφιακή ετοιμότητα στην ψηφιακή ωριμότητα, για να τα πάμε ένα βήμα πιο πέρα για το σύστημα υγείας και τον πολίτη. Επίσης, πώς θα εξελιχθεί αυτή η ψηφιακή ωριμότητα. «Δεν είναι ανάγκη να το κάνουμε μόνοι μας υπάρχουν χώρες όπως η Φινλανδία να μας δώσουν τα φώτα τους», σημείωσε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στο πώς θα καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε τα καινοτόμα φάρμακα ειδικά όταν ξέρουμε ότι ασθένειες, όπως τα χρόνια νοσήματα, απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του budget στην Υγεία. Στα θετικά, όμως, καταγράφεται, όπως είπε, ότι δεν είμαστε πολύ πίσω, έχουμε κάνει βήματα με το πρόγραμμα «Απόστολος Δοξιάδης» και υπάρχουν αρκετά δεδομένα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

SFEE PANDHS 1

Ο Ιωάννης Πανδής, Επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, αναφερόμενος σε project που είχε γίνει στο παρελθόν σε συνεργασία γιατρών και ασθενών, είπε ότι διαπιστώθηκε πως με τη συνεργασία μπορεί να γίνει σωστή ένωση των δεδομένων. «Ενώσαμε όσα δεδομένα υπήρχαν από όλους του φορείς, ώστε να δούμε ποιες κατηγορίες φαρμάκων προσέφεραν στο σύστημα και αυτό είναι αποδοτικό».

Όπως είπε, «η Φινλανδία και άλλες χώρες μας έχουν δώσει παραδείγματα πώς μπορεί να δουλέψει σωστά η συλλογή των δεδομένων». Αναφέρθηκε επίσης στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι είναι ισχυρή και στοχεύει στο να χτιστεί ένα οικοσύστημα στη χώρα μας.

SFEE SKALTSAS 1

Το πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να εμπιστευτείς τα δεδομένα υπογράμμισε ο Δημήτρης Σκαλτσάς, CEO/Co-Founder, Intelligencia AI. Όπως είπε, είναι δύσκολη η συλλογή και αξιολόγηση των δεδομένων και σε αυτό βοηθά η τεχνολογία και οι ειδικοί του χώρου, διότι με τους ρυθμούς αλλαγής στην Υγεία μένεις πίσω αν δεν έχεις συνεχώς νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις στις νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα και είναι αισιόδοξος για το μέλλον, παρότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες.

SFEE KAPETANAKHS 1

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, εκπροσωπώντας την πλευρά των ασθενών τόνισε την αναγκαιότητα να παραχθούν πολιτικές ανθρωποκεντρικές και ασθενοκεντρικές. Οι προκλήσεις για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων, όπως είπε, είναι μεγάλες, όχι μόνο για την προστασία των δεδομένων και τη διαφάνεια αλλά και για το γεγονός ότι το σύστημα αυτό δεν πρέπει να χτιστεί με την απουσία των ασθενών. «Κινδυνεύουμε να έχουμε εξελιγμένες υποδομές χωρίς να ξεκαθαρίζουμε πώς θα επιλέγονται τα δεδομένα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η συλλογή πρέπει να γίνεται με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι την τεχνολογία.

Σε ερώτηση για το πού βρισκόμαστε με το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, ο κ. Καπετανάκης απάντησε ότι είναι σε πιλοτική φάση εφαρμογής και ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο. «Είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή για τα data και η ψηφιοποίηση 12 ογκολογικών νοσοκομείων», σημείωσε.

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • SFEE SUMMIT
  • ΣΦΕΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΚΕΤΕΚΝΥ: Πέντε διαδικτυακές και υβριδικές συναντήσεις εργασίας με θέμα τα DRG
ΚΕΤΕΚΝΥ: Πέντε διαδικτυακές και υβριδικές συναντήσεις εργασίας με θέμα τα DRG 24 Ιουνίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρούσος: «Το χρόνιο στρες μάς αρρωσταίνει, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε ανθεκτικές κοινωνίες»
Ψυχική Υγεία
25/06/2025 - 14:42

Χρούσος: «Το χρόνιο στρες μάς αρρωσταίνει, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε ανθεκτικές κοινωνίες»

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Υγεία
25/06/2025 - 13:47

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 11:23

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας

Αγαπηδάκη στο 2ο SFEE Summit: Έρχεται νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τη νεφρική δυσλειτουργία
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 21:11

Αγαπηδάκη στο 2ο SFEE Summit: Έρχεται νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τη νεφρική δυσλειτουργία

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα
Pharma Policy
25/06/2025 - 00:06

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα

Γεωργιάδης: Ξεκινά φέτος το Ταμείο Καινοτομίας για τα φάρμακα - Έρχεται μείωση του clawback
Pharma Policy
24/06/2025 - 18:17

Γεωργιάδης: Ξεκινά φέτος το Ταμείο Καινοτομίας για τα φάρμακα - Έρχεται μείωση του clawback

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το κυβερνητικό σχέδιο για άστεγους, ευάλωτος και εξαρτημένους, στο κέντρο της Αθήνας
Επικαιρότητα
25/06/2025 - 21:01
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διαλειμματική νηστεία - Τα οφέλη και οι κίνδυνοί της
Διατροφή
25/06/2025 - 20:39
Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την όραση από τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα;
Health Talk
25/06/2025 - 20:27
Σας «τρέχουν» τα σάλια όταν κοιμάστε; Οι ειδικοί ξέρουν τι σας συμβαίνει
Υγεία
25/06/2025 - 20:14
Ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 42 εκατ. ευρώ για πληρωμές διαγνωστικών κέντρων, φαρμακείων και διανομές ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 20:02
Εφαρμοστικό πλαίσιο για την ολιστική χρήση των δεδομένων Υγείας ετοιμάζει το Υπουργείο
Digital Health
25/06/2025 - 16:22
Νέοι θανατηφόροι ιοί ανακαλύφθηκαν σε νεφρά νυχτερίδων στη Γιουνάν - Τι προκαλούν
Υγεία
25/06/2025 - 15:54
Ενισχύονται με προσλήψεις τα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 15:21
Οι καύσωνες επιβαρύνουν ψυχικά τους εφήβους
Ψυχική Υγεία
25/06/2025 - 15:01
«Ανυπόφορες συνθήκες σε δύο κέντρα υγείας της Ελευσίνας λόγω μη λειτουργίας του κλιματισμού»
Επικαιρότητα
25/06/2025 - 14:52
Χρούσος: «Το χρόνιο στρες μάς αρρωσταίνει, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε ανθεκτικές κοινωνίες»
Ψυχική Υγεία
25/06/2025 - 14:42
Η ΕΣΑμεΑ ζητεί δωρεάν είσοδο στην πλαζ Βουλιαγμένης για τα άτομα με αναπηρία
Patient Talk
25/06/2025 - 14:22
Οι γυναίκες που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού έχουν 8% μικρότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
25/06/2025 - 14:07
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος
Patient Talk
25/06/2025 - 13:59
Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Υγεία
25/06/2025 - 13:47
Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Πώς να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της θερμής εποχής
Υγεία
25/06/2025 - 13:21
Οδηγός λαϊκής για καλοκαιρινά φρούτα - φάρμακα!
Διατροφή
25/06/2025 - 13:00
Παράταση των συμβάσεων των προσωπικών ιατρών έως το τέλος του έτους
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 12:03
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 11:23
Μπορεί η μπρούμυτη στάση να διορθώσει το tech neck από την δουλειά γραφείου;
Υγεία
25/06/2025 - 11:10
Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός των παιδιών παγκοσμίως - Συναγερμός για εκατομμύρια ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 10:00
Ένα αυτοάνοσο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας - Ο ρόλος της φλεγμονής
Ψυχική Υγεία
25/06/2025 - 09:13
Έκκληση στήριξης για τους πυρόπληκτους στη Χίο
Επικαιρότητα
25/06/2025 - 08:06
Ολοκληρωμένο πλάνο συνεργασίας του Δήμου Διονύσου με το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 06:47
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα κατεψυγμένου ψαριού από την Ισπανία
Επικαιρότητα
25/06/2025 - 03:24
SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα
Pharma Policy
25/06/2025 - 00:06
Tο πρωτοποριακό ρομποτικό χειρουργικό μικροσκόπιο RoboticScope και στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2025 - 21:49
Αγαπηδάκη στο 2ο SFEE Summit: Έρχεται νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τη νεφρική δυσλειτουργία
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 21:11
ΚΕΤΕΚΝΥ: Πέντε διαδικτυακές και υβριδικές συναντήσεις εργασίας με θέμα τα DRG
Digital Health
24/06/2025 - 20:17
Μέτρα για τη στήριξη των ογκολογικών ασθενών ζητά η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας
Patient Talk
24/06/2025 - 19:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το NHS ξεκινά μαζική διάθεση ενέσεων για απώλεια βάρους σε ασθενείς στην Αγγλία
Πολιτική Υγείας
23/06/2025 - 09:30
Αγαπηδάκη: Έρχονται ειδικές εξετάσεις και για τη νεφρική λειτουργία
Πολιτική Υγείας
23/06/2025 - 13:07
Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη νέα πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Πολιτική Υγείας
23/06/2025 - 11:53
Ο Όμιλος Τσέτη βραβεύτηκε και στα Responsible Management Excellence Awards 2025
Pharma News
23/06/2025 - 17:42
Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας και τεχνητής νοημοσύνης στην Καρδιολογία
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2025 - 15:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo