Η κατανάλωση καφέ μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Διαπίστωσαν ότι ο μαύρος καφές και ο καφές με χαμηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών συσχετίζονταν με 14% χαμηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, η ίδια συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε για τον καφέ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
«Ο καφές είναι ένα από τα πιο μεγάλης κατανάλωσης ροφήματα στον κόσμο και, με σχεδόν τους μισούς ενήλικες Αμερικανούς να αναφέρουν ότι πίνουν τουλάχιστον μία κούπα την ημέρα, είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία», δήλωσε η Fang Fang Zhang, καθηγήτρια στο Friedman School. «Τα οφέλη του καφέ για την υγεία μπορεί να αποδίδονται στις βιοδραστικές του ουσίες, αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να μειώνει τα οφέλη για τη θνησιμότητα».
Η Zhang ήταν η κύρια συγγραφέας της μελέτης που υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο The Journal of Nutrition.
Στη μελέτη παρατήρησης, οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από εννέα συνεχόμενους κύκλους της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής, εξετάζοντας 46.000 ενήλικες άνω των 20 ετών που συμπλήρωσαν μια έγκυρη αξιολόγηση του τι είχαν καταναλώσει κατά τη διάρκεια 24 ωρών την πρώτη ημέρα της μελέτης. Τα δεδομένα καταγράφηκαν από το 1999 έως το 2018.
Τελικά, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα συσχετίζεται με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα όταν η κατανάλωση ήταν δύο έως τρία φλιτζάνια. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων φλιτζανιών δεν είχε επιπλέον αποτελέσματα, ενώ η σχέση μεταξύ του καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις εξασθένησε όταν η κατανάλωση καφέ ήταν μεγαλύτερη από τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που υποστηρίζει τα συμπεράσματα του Πανεπιστημίου Tulane. Μια δεκαετής μελέτη σε 40.000 Αμερικανούς ενήλικες διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν καφέ ειδικά το πρωί είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.
«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς αυτά που προσθέτουμε στον καφέ μας μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας, και η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που ποσοτικοποιούν την ποσότητα γλυκαντικών και κορεσμένων λιπαρών που προστίθενται», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας, Δρ Bingjie Zhou. «Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με τις διατροφικές οδηγίες, οι οποίες συνιστούν τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών».