Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ποτέ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παγκοσμίως ο αριθμός των ανθρώπων από 60 ετών και άνω αναμένεται να αυξηθεί από 1 δισεκατομμύριο το 2020 σε 1,4 δισεκατομμύρια το 2030, και σε 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050. Επιπλέον, ο αριθμός των αιωνόβιων -που καταφέρνουν να σπάσουν το φράγμα των 100 ετών- αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 4 εκατομμύρια έως το 2054.
Καθώς οι άνθρωποι πλέον ζουν περισσότερο, η επιστημονική κοινότητα αναζητά τρόπο να γερνούν και καλύτερα, με υψηλή ποιότητα ζωής και χωρίς σοβαρές ασθένειες.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν υγιείς και ανεξάρτητοι για όσο το δυνατόν περισσότερο», επισημαίνει ο Nicola Bondonno, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Δανικό Ινστιτούτο Καρκίνου στην Κοπεγχάγη της Δανίας. «Η εύρεση φυσικών, καθημερινών τρόπων υποστήριξης της υγιούς γήρανσης, όπως μέσω της διατροφής, προσφέρει μια χαμηλού κόστους προσβάσιμη προσέγγιση που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και να μειώσει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης» εξηγεί.
Γερνώντας καλύτερα
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματα τους σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση περισσότερων τροφών και ποτών πλούσιων στη φυτοχημική ένωση φλαβονοειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων παραγόντων που συνιστούν αυτό το οποίο περιγράφεται ως ανθυγιεινή γήρανση, όπως σωματική αδυναμία και κακή ψυχική υγεία.
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερες από 62.000 γυναίκες και περισσότερους από 23.000 άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω.
Οι πληροφορίες που συνέλλεξαν περιελάμβαναν την ποσότητα των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων και ποτών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, καθώς και πληροφορίες για τη σωματική λειτουργία και την ψυχική τους υγεία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σωματική αδυναμία μεγαλώνοντας.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε τροφές που περιέχουν φλαβονοειδή μπορεί να βοηθήσουν τις ηλικιωμένες γυναίκες να διατηρήσουν τη δύναμη και την κινητικότητα τους καθώς γερνούν – βασικοί παράγοντες για να παραμείνουν ανεξάρτητες, να αποφύγουν τις πτώσεις και να διατηρήσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους», διευκρινίζει ο Bondonno.
Οι γυναίκες συμμετέχουσες παρουσίασαν επίσης 12% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κακή ψυχική υγεία.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της μελέτης ωστόσο ήταν η διαπίστωση ότι η υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή δεν επηρεάζει τους άνδρες συμμετέχοντες με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει τις γυναίκες.
Ενώ οι άνδρες μείωσαν κατά 15% στον κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας, δεν προέκυψε για αυτούς κανένα όφελος όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων αδυναμίας ή μειωμένης σωματικής λειτουργίας.
Τι είναι τα φλαβονοειδή;
Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών και τροφών φυτικής προέλευσης, όπως:
- Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα και σμέουρα
- Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ
- Η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
- Φρούτα, όπως τα ροδάκινα και οι μπανάνες
- Το πράσινο και το μαύρο τσάι
- Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι
- Το κόκκινο κρασί
- Λαχανικά όπως μπιζέλια, κρεμμύδια και ντομάτες
«Τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες καθώς γερνάμε. Υποστηρίζουν επίσης την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της μυϊκής και εγκεφαλικής λειτουργίας. Αν και δεν λειτουργούν όλα με τον ίδιο τρόπο, κάποια από αυτά φαίνεται ότι υποστηρίζουν τα συστήματα του σώματος που τείνουν να υπονομεύονται λόγω ηλικίας» επισημαίνει ο Bondonno.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τρώμε περισσότερα φλαβονοειδή;
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Monique Richard, MS, RDN, LDN ένα παράδειγμα ημερήσιας διατροφής που περιλαμβάνει τρεις μερίδες τροφών πλούσιων στις πολύτιμες αυτές ενώσεις μπορεί να είναι ως εξής:
- Πρωινό: Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή ένα smoothie με μούρα
- Μεσημεριανό: Μια άπαχη πρωτεΐνη πάνω από μια σαλάτα με λάχανο, μήλα, καρύδια, Gorgonzola και dressing με ξύδι βαλσάμικο και ελαιόλαδο
- Δείπνο: μια μερίδα ενός λιπαρού ψαριού όπως ο σολομός με 3/4 φλιτζανιού ψητές γλυκοπατάτες και 2/3 φλιτζανιού ρύζι.
Επιπλέον, πενήντα γραμμάρια μαύρης σοκολάτας και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Πηγές: Medicalnewstoday.com, sciencedirect.com