Αν θέλετε να αποκομίσετε περισσότερα θρεπτικά οφέλη από τα τρόφιμα που καταναλώνετε, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, υπάρχουν οκτώ βασικά προϊόντα που γίνονται πιο υγιεινά όταν ψύχονται.
Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και ακόμη και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με το Health.com, το οποίο συνέταξε τον κατάλογο με βάση τις απόψεις διατροφολόγων.
Όταν ψύχεται, το λευκό ρύζι σχηματίζει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Το ανθεκτικό άμυλο είναι «ένας υδατάνθρακας που αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και ζυμώνεται στο παχύ έντερο», σύμφωνα με το Johns Hopkins. Δρα ως πρεβιοτικό και τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο.
Μπορείτε να απολαύσετε κρύο λευκό ρύζι σε ένα μπολ με σολομό.
Η κρύα βρώμη σχηματίζει επίσης ανθεκτικό άμυλο που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.
Η βρώμη που έχει μείνει όλη τη νύχτα στο ψυγείο, τα περιβόητα overnight oats, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής επειδή είναι ένας βολικός τρόπος για να έχετε ένα ισορροπημένο πρωινό. Απλά ανακατέψτε τη βρώμη και το γάλα σε ένα δοχείο με καπάκι, προσθέστε ό,τι γαρνιτούρα προτιμάτε και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.
Οι παγωμένες πατάτες είναι μια άλλη καλή επιλογή για να αυξήσετε την πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια δροσιστική σαλάτα με ελληνικό γιαούρτι και άνηθο, ιδανική για το καλοκαίρι.
Ο άνηθος είναι ένα άλλο τρόφιμο που είναι πιο υγιεινό όταν φυλάσσεται στο ψυγείο. Το Health.com αναφέρει σχετικά μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Antioxidants και διαπίστωσε ότι ο άνηθος έχει περισσότερα φαινολικά οξέα όταν ψύχεται για 15 ημέρες. Τα φαινολικά οξέα είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Στο ίδιο πνεύμα, μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια σαλάτα ζυμαρικών με λαχανικά και μια ελαφριά βινεγκρέτ για ένα υγιεινό γεύμα.
Τα ζυμαρικά σχηματίζουν επίσης ανθεκτικό άμυλο όταν κρυώσουν, όπως και το κριθάρι. Επομένως, μη διστάσετε να πειραματιστείτε στην κουζίνα χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των υδατανθράκων, φρέσκων λαχανικών και σάλτσας για μια υγιεινή και νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα.
Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε φασόλια στη σαλάτα σας, όχι μόνο για επιπλέον φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αλλά και για ανθεκτικό άμυλο. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο NFS Journal, όπως αναφέρει το Health.com, τα κρύα φασόλια πίντο έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικού αμύλου.
Τέλος, ένας εύκολος τρόπος για να προσλάβετε ανθεκτικό άμυλο είναι να βάλετε το φρεσκοψημένο ψωμί σας στο ψυγείο για επτά ημέρες και στη συνέχεια να απολαύσετε οποιοδήποτε σάντουιτς της αρεσκείας σας.