ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία

Διατροφή
Freepik
Ο τρόπος μαγειρέματος των τροφίμων —και όχι μόνο το τι τρώμε— μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία.
Δευτέρα, 20/10/2025 - 15:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Οι ίδιες μέθοδοι υψηλής θερμοκρασίας που δίνουν στο μπριζόλα την καπνιστή κρούστα, στο ψητό κοτόπουλο την τραγανή του πέτσα, στις πατάτες τη χρυσή τους κρούστα και στα αρτοσκευάσματα την τραγανή τους κόρα, προκαλούν επίσης πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις στα τρόφιμα.

Όταν τα φυσικά σάκχαρα αντιδρούν με τις πρωτεΐνες σε υψηλή, ξηρή θερμοκρασία, δημιουργούν αυτό που είναι γνωστό ως αντίδραση Maillard, τη διαδικασία που είναι υπεύθυνη για τις πλούσιες γεύσεις, τα αρώματα και τα βαθιά καραμελένια χρώματα, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Ωστόσο, η ίδια αντίδραση παράγει επίσης δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που είναι γνωστή ως τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Αυτές οι ενώσεις σχηματίζονται φυσικά στο σώμα και στα παραψημένα ή καμένα τρόφιμα. Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι σχετίζονται με την ακαμψία των ιστών, τη φλεγμονή και την κυτταρική δυσλειτουργία.

Πότε το ψήσιμο γίνεται επικίνδυνο

«Η κατανάλωση περισσότερων παραψημένων τροφίμων θα αυξήσει το συνολικό φορτίο οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες», δήλωσε στη New York Post ο Ed McCormick, σύμβουλος επιστήμης τροφίμων με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.

Με την πάροδο του χρόνου, τα AGE μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό και έχουν συνδεθεί με τη γήρανση, τις καρδιακές παθήσεις και την εξασθένιση της μνήμης.

Τα υψηλότερα επίπεδα AGE έχουν επίσης συνδεθεί με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις χρόνιες νεφροπάθειες και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με παρατηρητική έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke και άλλες μελέτες.

Το ψήσιμο ή το κάψιμο του κρέατος σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να δημιουργήσει χημικές ουσίες που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Οι επικίνδυνες πρακτικές

Τα μαριναρισμένα κρέατα, τα πουλερικά με πέτσα, το μπέικον και οι τυρένιες γαρνιτούρες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά στη δημιουργία AGE.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος ή οι σάλτσες που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα — όπως γλάσο ή σάλτσα μπάρμπεκιου — μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα, πρόσθεσε.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, το ψήσιμο στο φούρνο, το τηγάνισμα και το καψάλισμα, μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε AGE έως και 100 φορές σε σύγκριση με τις μη μαγειρεμένες εκδοχές τους, σύμφωνα με μια μελέτη του Mount Sinai του 2004 που μέτρησε την περιεκτικότητα σε AGE σε εργαστηριακές συνθήκες. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης επίσης τείνουν να παράγουν τα υψηλότερα επίπεδα, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι σωστές πρακτικές

Ωστόσο, πολλές μέθοδοι μαγειρέματος αποτρέπουν αυτή τη διαδικασία.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος με βάση το νερό, όπως το βράσιμο στον ατμό, το βράσιμο, το ψήσιμο και το σιγοβράσιμο, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και να περιορίσουν τον σχηματισμό AGE.

Μια πρόσφατη βελγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine διαπίστωσε ότι το βράσιμο και το ψήσιμο στον ατμό των ίδιων συστατικών υπό ελεγχόμενες συνθήκες μείωσε τα επίπεδα AGE κατά περίπου 50%.

Οι ερευνητές του Mount Sinai διαπίστωσαν επίσης ότι το μαρινάρισμα του κρέατος σε χυμό λεμονιού ή ξύδι για μία ώρα πριν το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό AGE περίπου στο μισό.

Συνιστούν δε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μικρότερο χρόνο μαγειρέματος και σκεπασμένα πιάτα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη και σκόρδο, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιβλαβή υποπροϊόντα υψηλής θερμοκρασίας στο μαγειρεμένο κρέας και τα ψημένα τρόφιμα, σύμφωνα με πολλές μελέτες.

Οι ειδικοί επίσης συνιστούν τη χρήση πιο ήπιων μεθόδων μαγειρέματος με βάση την υγρασία για να περιοριστεί η αντίδραση Maillard, η οποία εντείνεται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 300 βαθμούς. Προτείνουν δε τη χρήση χύτρας ταχύτητας, οι οποίες προσθέτουν υγρασία αλλά και να συνδυάζεται το γεύμα με πλούσια σε υγρασία συνοδευτικά, όπως λαχανικά στον ατμό ή βραστά χόρτα.

Για γεύση, συνιστούν να βασιζόμαστε σε αρωματικά, οξέα και umami — συστατικά όπως miso, μανιτάρια, εσπεριδοειδή ή ξύδι — και, αν θέλετε, να ολοκληρώσετε με ένα σύντομο ψήσιμο για υφή και χρώμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/10/2025 - 14:47
  • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
  • ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΣΗ
  • ΓΗΡΑΝΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι 18 Οκτωβρίου 2025
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι 20 Οκτωβρίου 2025
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση
Υγεία
28/11/2025 - 12:12

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση

Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00

Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία

Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00

Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης

Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51

Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo