ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία

Διατροφή
Freepik
Ο τρόπος μαγειρέματος των τροφίμων —και όχι μόνο το τι τρώμε— μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία.
Δευτέρα, 20/10/2025 - 15:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Οι ίδιες μέθοδοι υψηλής θερμοκρασίας που δίνουν στο μπριζόλα την καπνιστή κρούστα, στο ψητό κοτόπουλο την τραγανή του πέτσα, στις πατάτες τη χρυσή τους κρούστα και στα αρτοσκευάσματα την τραγανή τους κόρα, προκαλούν επίσης πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις στα τρόφιμα.

Όταν τα φυσικά σάκχαρα αντιδρούν με τις πρωτεΐνες σε υψηλή, ξηρή θερμοκρασία, δημιουργούν αυτό που είναι γνωστό ως αντίδραση Maillard, τη διαδικασία που είναι υπεύθυνη για τις πλούσιες γεύσεις, τα αρώματα και τα βαθιά καραμελένια χρώματα, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Ωστόσο, η ίδια αντίδραση παράγει επίσης δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που είναι γνωστή ως τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Αυτές οι ενώσεις σχηματίζονται φυσικά στο σώμα και στα παραψημένα ή καμένα τρόφιμα. Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι σχετίζονται με την ακαμψία των ιστών, τη φλεγμονή και την κυτταρική δυσλειτουργία.

Πότε το ψήσιμο γίνεται επικίνδυνο

«Η κατανάλωση περισσότερων παραψημένων τροφίμων θα αυξήσει το συνολικό φορτίο οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες», δήλωσε στη New York Post ο Ed McCormick, σύμβουλος επιστήμης τροφίμων με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.

Με την πάροδο του χρόνου, τα AGE μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό και έχουν συνδεθεί με τη γήρανση, τις καρδιακές παθήσεις και την εξασθένιση της μνήμης.

Τα υψηλότερα επίπεδα AGE έχουν επίσης συνδεθεί με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις χρόνιες νεφροπάθειες και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με παρατηρητική έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke και άλλες μελέτες.

Το ψήσιμο ή το κάψιμο του κρέατος σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να δημιουργήσει χημικές ουσίες που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Οι επικίνδυνες πρακτικές

Τα μαριναρισμένα κρέατα, τα πουλερικά με πέτσα, το μπέικον και οι τυρένιες γαρνιτούρες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά στη δημιουργία AGE.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος ή οι σάλτσες που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα — όπως γλάσο ή σάλτσα μπάρμπεκιου — μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα, πρόσθεσε.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, το ψήσιμο στο φούρνο, το τηγάνισμα και το καψάλισμα, μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε AGE έως και 100 φορές σε σύγκριση με τις μη μαγειρεμένες εκδοχές τους, σύμφωνα με μια μελέτη του Mount Sinai του 2004 που μέτρησε την περιεκτικότητα σε AGE σε εργαστηριακές συνθήκες. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης επίσης τείνουν να παράγουν τα υψηλότερα επίπεδα, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι σωστές πρακτικές

Ωστόσο, πολλές μέθοδοι μαγειρέματος αποτρέπουν αυτή τη διαδικασία.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος με βάση το νερό, όπως το βράσιμο στον ατμό, το βράσιμο, το ψήσιμο και το σιγοβράσιμο, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και να περιορίσουν τον σχηματισμό AGE.

Μια πρόσφατη βελγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine διαπίστωσε ότι το βράσιμο και το ψήσιμο στον ατμό των ίδιων συστατικών υπό ελεγχόμενες συνθήκες μείωσε τα επίπεδα AGE κατά περίπου 50%.

Οι ερευνητές του Mount Sinai διαπίστωσαν επίσης ότι το μαρινάρισμα του κρέατος σε χυμό λεμονιού ή ξύδι για μία ώρα πριν το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό AGE περίπου στο μισό.

Συνιστούν δε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μικρότερο χρόνο μαγειρέματος και σκεπασμένα πιάτα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη και σκόρδο, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιβλαβή υποπροϊόντα υψηλής θερμοκρασίας στο μαγειρεμένο κρέας και τα ψημένα τρόφιμα, σύμφωνα με πολλές μελέτες.

Οι ειδικοί επίσης συνιστούν τη χρήση πιο ήπιων μεθόδων μαγειρέματος με βάση την υγρασία για να περιοριστεί η αντίδραση Maillard, η οποία εντείνεται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 300 βαθμούς. Προτείνουν δε τη χρήση χύτρας ταχύτητας, οι οποίες προσθέτουν υγρασία αλλά και να συνδυάζεται το γεύμα με πλούσια σε υγρασία συνοδευτικά, όπως λαχανικά στον ατμό ή βραστά χόρτα.

Για γεύση, συνιστούν να βασιζόμαστε σε αρωματικά, οξέα και umami — συστατικά όπως miso, μανιτάρια, εσπεριδοειδή ή ξύδι — και, αν θέλετε, να ολοκληρώσετε με ένα σύντομο ψήσιμο για υφή και χρώμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/10/2025 - 14:47
  • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
  • ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΣΗ
  • ΓΗΡΑΝΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι 18 Οκτωβρίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυκοβίωμα: Ο ρόλος που παίζουν οι μύκητες σε διάφορα όργανα μας και στην υγεία μας
Υγεία
20/10/2025 - 12:00

Μυκοβίωμα: Ο ρόλος που παίζουν οι μύκητες σε διάφορα όργανα μας και στην υγεία μας

Ερευνητές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την έκτη αίσθηση
Υγεία
19/10/2025 - 08:58

Ερευνητές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την έκτη αίσθηση

Περιποίηση δέρματος με μαγειρική σόδα: Tι λένε οι ειδικοί για τη νέα, δημοφιλή τάση
Ομορφιά
16/10/2025 - 19:39

Περιποίηση δέρματος με μαγειρική σόδα: Tι λένε οι ειδικοί για τη νέα, δημοφιλή τάση

Κρίταμο για το ταξίδι, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη
Διατροφή
13/10/2025 - 16:02

Κρίταμο για το ταξίδι, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη

Άτλας των ασθενειών του αίματος χαρτογραφεί την υγεία και τη διαδικασία γήρανσης
Υγεία
10/10/2025 - 09:44

Άτλας των ασθενειών του αίματος χαρτογραφεί την υγεία και τη διαδικασία γήρανσης

Οι ισχυρές φιλίες επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο
Υγεία
08/10/2025 - 14:00

Οι ισχυρές φιλίες επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βία κατά γυναικών και εντός οικογένειας: Μόλις μία στις οκτώ έχει αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία.
Ψυχική Υγεία
20/10/2025 - 16:58
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Σύστημα MOZART για πιο ακριβή και ασφαλή χειρουργεία μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2025 - 16:36
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ στην Καλλιθέα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/10/2025 - 16:18
AOO: Εξελιγμένη επέμβαση LASIK για καλύτερη διόρθωση της μυωπίας
Health Talk
20/10/2025 - 15:59
Κονδύλι 10 εκατ. ευρώ από το ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 15:43
Στην Πάτρα 23 με 26 Οκτωβρίου το 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 15:24
H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία
Διατροφή
20/10/2025 - 15:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: »Χωρίς σχολικό νοσηλευτή στη Νάξο - Να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας»
Patient Talk
20/10/2025 - 14:42
Άνοιξε η πλατφόρμα για φορείς παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 14:24
Ορκίστηκαν 158 διασώστες -πληρώματα ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 14:06
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38
Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
Πατέρας δώρισε νεφρό στον γιο του - Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η μεταμόσχευση
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 12:42
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08
Μυκοβίωμα: Ο ρόλος που παίζουν οι μύκητες σε διάφορα όργανα μας και στην υγεία μας
Υγεία
20/10/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Αύριο τα εγκαίνια του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου- Η Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα εποχή
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 11:26
Όσο πιο νωρίς εκτίθεται κανείς στα φιστίκια τόσο λιγοστεύει ο κίνδυνος τροφικής αλλεργίας
Υγεία
20/10/2025 - 11:00
To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00
Σε κρίση η ψυχική υγεία των εργαζομένων – Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
20/10/2025 - 09:17
Ερευνητές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την έκτη αίσθηση
Υγεία
19/10/2025 - 08:58
Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Η σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης
Health Talk
18/10/2025 - 14:04
Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 11:44
Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
18/10/2025 - 11:19
Ξυλιτόλη: Είναι η εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης; - Οφέλη και παρενέργειες
Διατροφή
18/10/2025 - 10:57
Επικίνδυνο χημικό σε πιπίλες - Συνδέεται με καρκίνο, παχυσαρκία και υπογονιμότητα
Υγεία
18/10/2025 - 10:38
H Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital σε κλινική μελέτη για το μεταστατικό μελάνωμα
Υπηρεσίες Υγείας
18/10/2025 - 10:22
Η Brains ICS στη νέα ψηφιακή εποχή - Συνδέει τη στρατηγική με την τεχνητή νοημοσύνη και την Υγεία
Digital Health
18/10/2025 - 07:12
Θεσσαλονίκη: Οι θεματικές ενότητες στο 15ο Συνέδριο επεμβατικής καρδιολογίας και ηλεκτροφυσιολογίας
Επικαιρότητα
18/10/2025 - 03:31
Η φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε μειώσεις σε σκευάσματά της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ
Pharma News
18/10/2025 - 00:06
Πενικιλίνη: Η πραγματικότητα για την αλλεργία
Health Talk
17/10/2025 - 19:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 11:44
Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
18/10/2025 - 11:19
Κατάθλιψη και καρδιομεταβολικά νοσήματα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη μεταξύ τους σύνδεση
Υγεία
17/10/2025 - 19:07
Ξυλιτόλη: Είναι η εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης; - Οφέλη και παρενέργειες
Διατροφή
18/10/2025 - 10:57
Η φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε μειώσεις σε σκευάσματά της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ
Pharma News
18/10/2025 - 00:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo