ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV: Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα

Υγεία
Freepik
Σήμερα και για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να προλάβουμε περίπου δέκα καρκίνους διότι έχουμε και το εμβόλιο το οποίο προφυλάσσει απ' τη μόλυνση.
Τετάρτη, 04/03/2026 - 08:53
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Ο έγκαιρος εμβολιασμός και ο σύγχρονος προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελούν σήμερα τα ισχυρότερα όπλα έναντι του ιού των Ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται όχι μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και για άλλους καρκίνους όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της κεφαλής, του τραχήλου, του κόλπου, του πρωκτού, του αιδοίου, και του πέους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την 4η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV, ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του HPV, Θεόδωρος Αγοραστός, επισημαίνει: «Έχουμε μπει διεθνώς σε μια καινούργια εποχή με την ανακάλυψη του HPV και των συνεπειών που έχει μια HPV μόλυνση. Σήμερα και για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να προλάβουμε περίπου μια δεκαριά καρκίνους, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, διότι έχουμε και το εμβόλιο το οποίο προφυλάσσει απ' τη μόλυνση, αλλά έχουμε και το HPV test το οποίο σε αντίθεση με το PAP test είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Άρα, η καινούργια εποχή χαρακτηρίζεται από την ικανότητα μιας πρωτογενούς πρόληψης με το εμβόλιο, η οποία είναι της τάξεως του 90%».

Πότε και μέχρι ποια ηλικία πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Αγοραστός στη σημασία του εμβολιασμού από την ηλικία των 9 ετών. Αν και βασικός στόχος είναι να προηγείται της έναρξης των σεξουαλικών επαφών, το σημαντικότερο -όπως εξηγεί- είναι η ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση που αναπτύσσει ο οργανισμός σε μικρότερες ηλικίες.

«Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του HPV σε μικρή ηλικία. Πολλοί πιστεύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνεται στα παιδιά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Αυτό ισχύει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όταν γίνει σε πολύ μικρή ηλικία ο εμβολιασμός, η ανοσιακή αντίδραση- απάντηση του οργανισμού είναι πολύ μεγαλύτερη. Ένα παιδάκι 9-10 ετών κάνει πολύ περισσότερα αντισώματα από μία γυναίκα 18-25 ετών. Γι' αυτό λέμε να γίνεται νωρίς από την ηλικία των 9 ετών», σημειώνει ο κ. Αγοραστός και παράλληλα εξηγεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία παρανόηση που έχει να κάνει με το ότι όσα εμβόλια είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αυτά και γίνονται και αποζημιώνονται.

«Αυτό όμως το εμβόλιο κατά του HPV δεν είναι μόνο για τα νέα παιδιά, νέα κορίτσια και αγόρια. Είναι και για μεγαλύτερους και για ενήλικες, μέχρι την ηλικία περίπου των 45 ετών. Οι οδηγίες του κράτους λένε ότι αποζημιώνεται το εμβόλιο αυτό μέχρι τα 18 και μάλιστα, πιθανόν, να το ελαττώσουν και αυτό να το κάνουν μέχρι τα 15. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια κοπέλα ή ένα αγόρι 18, 20, 22, 25, 27 ετών δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Δηλαδή άλλο πράγμα η ένδειξη για εμβολιασμό και άλλο πράγμα η αποζημίωση του εμβολιασμού», εξηγεί ο κ. Αγοραστός.

Αναφερόμενος στο τι γίνεται σε άλλες χώρες, ο κ. Αγοραστός σημειώνει ότι στην ΕΕ η σύσταση για εμβολιασμό είναι από την ηλικία των 9 ετών και άνω, χωρίς να υπάρχει ανώτατο ηλικιακό όριο. Η Σουηδία και η Αυστρία αποζημιώνουν τον εμβολιασμό μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Στις ΗΠΑ η σύσταση είναι για εμβολιασμό μέχρι την ηλικία των 45 ετών.

«Υπάρχουν μελέτες, που αποδεικνύουν ότι και οι ενήλικες έχουν να κερδίσουν αν κάνουν το εμβόλιο. Ας πούμε λοιπόν ότι τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 45 ετών υπάρχει ένδειξη. Δυστυχώς, στην Ελλάδα θα αναγκαστούν να το πληρώσουν οι άνω των 18 ετών. Το κόστος είναι γύρω στις 145 ευρώ η δόση. Ευτυχώς τώρα τελευταία έχει φανεί ότι αρκούν δύο δόσεις σε διάστημα έξι μηνών η μία από την άλλη. Η διεθνής κοινότητα συζητάει αυτή τη στιγμή και για τη μία δόση για τα νέα παιδιά. Το κόστος βέβαια είναι σημαντικό, αλλά θα πρέπει να το υπολογίσει κανείς ότι αξίζει τον κόπο», προσθέτει ο κ. Αγοραστός.

Πότε ξεκινά και πότε σταματά ο έλεγχος με HPV test

«Εάν κάποιο άτομο εμβολιαστεί σε μικρή ηλικία, τότε οι πιθανότητες να νοσήσει στη διάρκεια της ζωής του είναι μόνο 10%. Αυτό το 10%, ειδικά για τις γυναίκες που κάνανε το PAP test, καλύπτεται πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά με το HPV test, το οποίο ανιχνεύει την ύπαρξη του ιού και εάν αποβεί αρνητικό σε μια γυναίκα, 30-35 ετών, τότε η επανάληψή του δεν χρειάζεται να γίνει σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια, αρκεί να γίνει μετά από 5 έως και 10 χρόνια. Τόσο ικανό και αποτελεσματικό είναι το test αυτό. Πρέπει να γίνει σαφές ότι πλέον το PAP test, το οποίο ήταν ένα καταπληκτικό προληπτικό test όλα αυτά τα χρόνια, έχει ξεπεραστεί τώρα από το HPV test. Και γι' αυτό ακριβώς και στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω», προτείνεται να γίνει το HPV test από την ηλικία των 30 ετών και πάνω. Οι γυναίκες στη πλειονότητά τους δεν το ξέρουν αυτό και συνεχίζουν και ζητούν και κάνουν το test του Παπανικολάου. Αλλά και οι γιατροί δεν συνηγορούν πάρα πολύ σε αυτή την αλλαγή. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αν το ξέρει ο κόσμος, αν το ξέρει η γυναίκα, θα το ζητήσει», προσθέτει ο κ. Αγοραστός, σημειώνοντας παράλληλα ότι το HPV test ανιχνεύει την παρουσία του ίδιου του ιού και όχι απλώς κυτταρικές αλλοιώσεις, όπως το τεστ Παπανικολάου.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το HPV test πρέπει να γίνεται σε ηλικίες 30 έως 60 ή 65 ετών. Μετά τα 65, εφόσον έχουν προηγηθεί αρνητικά αποτελέσματα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ μικρός. «Όταν ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός, δεν κάνουμε μαζικό έλεγχο για να εντοπίσουμε έναν πολύ σπάνιο καρκίνο», σημειώνει ο κ. Αγοραστός και προσθέτει: «Διεθνώς σε γυναίκες οι οποίες έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να αρχίσουν ούτε καν πριν τα 30 να ελέγχονται. Δηλαδή αν μια κοπέλα έκανε το εμβόλιο στα 15 και τώρα είναι 25 ετών κανονικά δεν χρειάζεται να ελεγχθεί γιατί είναι προφυλαγμένη λόγω του εμβολιασμού. Για αυτό το 10% που είπαμε ότι υπολείπεται από την κάλυψη του εμβολιασμού θα αρχίσει να ελέγχεται προληπτικά, από τα 30 και μετά γιατί και ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει τουλάχιστον καμιά δεκαριά χρόνια να εξελιχθεί. Οι περισσότερες χώρες, λοιπόν, ξεκινούν από τα 30, μερικές ξεκινούν και από τα 25, αλλά όχι από τα 20 και από τα 21 ή από τα 18 γιατί δεν χρειάζεται».

Πηγή: ΑΠΕ

  • HPV
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή
Τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή 04 Μαρτίου 2026

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων
Health Talk
04/03/2026 - 08:01

Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων

Η σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων κατά των ιογενών λοιμώξεων
Health Talk
02/03/2026 - 21:51

Η σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων κατά των ιογενών λοιμώξεων

Καθοριστικός ο ρόλος των Επισκεπτών Υγείας στην πρόληψη και τον εμβολιασμό για τον έρπητα ζωστήρα
Health Talk
02/03/2026 - 17:09

Καθοριστικός ο ρόλος των Επισκεπτών Υγείας στην πρόληψη και τον εμβολιασμό για τον έρπητα ζωστήρα

Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28

Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ

«Κάνε την απλή κίνηση»: Ενημερωτική καμπάνια για την αξία του εμβολιασμού από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
Υγεία
26/02/2026 - 15:47

«Κάνε την απλή κίνηση»: Ενημερωτική καμπάνια για την αξία του εμβολιασμού από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

Τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ενημερωτική εκστρατεία για τον HPV στην Ελλάδα
Patient Talk
24/02/2026 - 17:43

Τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ενημερωτική εκστρατεία για τον HPV στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή
Υγεία
04/03/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV: Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα
Υγεία
04/03/2026 - 08:53
Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων
Health Talk
04/03/2026 - 08:01
ΑΔΕΔΥ: Να διατεθούν άμεσα τεστ γρίπης στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 03:39
Δωρεά απινιδωτή στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Τρίπολης από το Επιμελητήριο Αρκαδίας
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 00:11
ΕΙΕΠ: «Οκτώ δισεκατομμύρια λόγοι να δράσουμε κατά της παχυσαρκίας»
Health Talk
03/03/2026 - 23:23
Θεσσαλονίκη: Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρωτοπορεί στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος
Υγεία
03/03/2026 - 22:08
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διεπιστημονική συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής LECS
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 20:34
ΑΣΕΠ: Έως και την Τετάρτη 18 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 2Κ/2026 και τις 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 20:01
Συνάντηση Μητσοτάκη-Kluge στο Μαξίμου: «Αλλάζει η γενική αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 19:27
Νέα θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού
Υγεία
03/03/2026 - 18:44
Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» καταγγέλλουν τις ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική και τις συνθήκες εφημέρευσης
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 18:09
Γεωργιάδης: Επιδιώκεται παράταση της δράσης για την παχυσαρκία και μετά το Ταμείο Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 17:46
Απλές συμβουλές για υγιέστερα, ομορφότερα μαλλιά την Άνοιξη
Ομορφιά
03/03/2026 - 17:08
Γεωργιάδης: «Πολύτιμο εργαλείο για το πρόγραμμα "Health-IQ" πλατφόρμα "Quality-for-All"»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 16:41
Γρήγορο τεστ διαβήτη στην οδοντιατρική καρέκλα υπόσχεται να επιτύχει έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
03/03/2026 - 16:23
Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 15:58
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για 1.696 διορισμούς στο ΕΣΥ από προκήρυξη του 2025»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 15:36
Κατάγματα: Αυξάνει τον κίνδυνο το κάπνισμα;
Health Talk
03/03/2026 - 15:11
ΕΝΑΣΕΛ: «Ο θάνατος της Μαρίας Λαδά έρχεται να υπενθυμίσει ότι η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση»
Patient Talk
03/03/2026 - 14:37
Hans Kluge (ΠΟΥ) στο News4Health για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Αυξημένη επαγρύπνηση και ανησυχία
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 14:34
ΠΦΣ: «Περισσότερα από 8.500 φαρμακεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία»
Pharma Policy
03/03/2026 - 14:14
Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00
ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41
Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες
Ψυχική Υγεία
03/03/2026 - 13:00
Τραμπ: Μετά τους μώλωπες στα χέρια, εξάνθημα στο λαιμό
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 12:00
Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
Υγεία
03/03/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το πρώτο Weight Talk Media Summit στο Λονδίνο από τη Novo Nordisk
Pharma News
03/03/2026 - 10:29
Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών
Διατροφή
03/03/2026 - 10:00
Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12
Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να τρώτε πιο υγιεινά
Διατροφή
02/03/2026 - 13:00
SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo