Σε κάθε αδιαθεσία μας μια μαμά ή μια θεία βγάζει από την φαρέτρα της κάποιο γιατροσόφι γιαγιάς που φέρνει ανακούφιση και βοηθάει στην πιο εύκολη αντιμετώπιση της κακουχίας που μάς προκαλεί μια ίωση, ένα κρύωμα ή μια αδιαθεσία αυτής της γκάμας. Τελικά όμως δεν είναι μόνο οι γιαγιάδες που έχουν τα ...κλειδιά του θησαυρού των γιατροσοφιών. Και οι γιατροί αποδεικνύονται λάτρεις αυτού του είδους της ανακουφιστικής προσέγγισης ενώ οι προτάσεις τους, όπως και να το κάνουμε, είναι και επιστημονικά πιο εμπεριστατωμένες. Ας δούμε τι προτείνουν.
Έντονος βήχας
Ενυδάτωση
Ο Δρ Ricardo José, γιατρός με ειδίκευση στο αναπνευστικό, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Συστήνει συχνά μικρές γουλιές από ένα αφέψημα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρες για να εξασφαλίζεται η υγρασία των βλεννογόνων.
Η ανοσολόγος Δρ Jenna Macciochi προτείνει ένα αφέψημα από θυμάρι με μια κουταλιά μέλι που είναι φυσικό καταπραϋντικό και αντιμικροβιακό – σε ένα φλιτζάνι τσάι θυμάρι.
Το κόλπο με το καρότο
Προσαρμόστε τη θεραπεία με βάση τα τρόφιμα στον τύπο του βήχα που έχετε. «Μια άλλη θεραπεία που πάντα μου άρεσε είναι να τρίβω καρότα, να τα καλύπτω με ζάχαρη και να τα αφήνω όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Το πρωί απελευθερώνουν ένα γλυκό σιρόπι. Μια κουταλιά καλύπτει το λαιμό και βοηθά στο καλμάρισμα του βήχα που ερεθίζει το λαιμό", αποκαλύπτει ο Jose. Για βήχα με φλέγμα, «το ζεστό τσάι από ρίζα γλυκόριζας και τα τρόφιμα με βρομελίνη, όπως ο φρέσκος ανανάς, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πάχους του φλέγματος».
Αύξηση του σάλιου
Ο ομότιμος καθηγητής Ron Eccles, πρώην διευθυντής του Common Cold Centre στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, προτιμά τα ζεστά τρόφιμα. «Ο,τιδήποτε νόστιμο, όπως σούπα ντομάτας, κοτόσουπα ή κάρυ προάγει την σιελόρροια και την έκκριση βλέννας στις αναπνευστικές οδούς και βοηθά στην ανακούφιση του βήχα. Μπορείτε επίσης να πιπιλάτε παστίλιες, καθώς έχουν παρόμοια καταπραϋντική [ανακουφιστική από τον ερεθισμό] δράση και σας κάνουν να καταπίνετε, γεγονός που αναστέλλει τον βήχα».
Βαρύ κρυολόγημα
Ετοιμάστε ζωμό
Η Sophie Medlin, ειδική διαιτολόγος, εστιάζει σε «μαλακά, θρεπτικά τρόφιμα. Οι σούπες είναι εξαιρετικές, ιδανικά ένα μείγμα διαφορετικών λαχανικών μαγειρεμένων σε ζωμό οστών για πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Θέλουμε επίσης επιπλέον πρωτεΐνες, οπότε προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο ψητό κοτόπουλο ή τόφου». Ο José απολαμβάνει «μια παραδοσιακή πορτογαλική σούπα που η οικογένειά μου έφτιαχνε πάντα όταν κάποιος ήταν άρρωστος. Παρασκευάζεται με κοτόπουλο, ρύζι και έναν ελαφρύ χρυσό ζωμό, σκόρδο και τελειώνει με φρέσκο δυόσμο. Το κοτόπουλο παρέχει πρωτεΐνες για την αποκατάσταση, το ρύζι είναι ήπιο για το στομάχι και παρέχει ενέργεια από υδατάνθρακες, ο ζωμός ενυδατώνει, το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και ο δυόσμος δρα ως φυσικό αποσυμφορητικό».
Δεν είστε λάτρης του ζωμού; «Λαχταρώ ζεστά, εύπεπτα γεύματα, όπως σούπες με πορτοκαλί λαχανικά, όπως κολοκύθα, πλούσια σε β-καροτένιο, μια μορφή βιταμίνης Α, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και μπαχαρικά, όπως κουρκούμη, που ρυθμίζει τις φλεγμονές», λέει η Macciochi.
Χαλαρωτικά τσάγια
Ο José πίνει άφθονο νερό και «ζεστό τσάι με λωρίδες φλούδας λεμονιού, κουρκουμά και μέλι μανούκα πριν τον ύπνο. Το λεμόνι βοηθά στην ανακούφιση της συμφόρησης και προσθέτει λίγη βιταμίνη C, ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και το μέλι καταπραΰνει τον λαιμό, προσφέροντας παράλληλα αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, ιδιαίτερα το μέλι μανούκα». Η Macciochi λέει ότι δίνει προτεραιότητα στην ενυδάτωση, τη βιταμίνη C και τα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο για να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό της σύστημα. «Συχνά φτιάχνω ένα σφηνάκι με λεμόνι, πορτοκάλι, τριμμένο τζίντζερ και μια πρέζα καγιέν και μαύρο πιπέρι».
Ενοχλητικός πονόλαιμος
Ψυχρή ανακούφιση
Ο Eccles συνιστά «παγωτό ή γρανίτα για να ανακουφίσει τον πόνο και τον ερεθισμό του πονόλαιμου». Ο José συμφωνεί ότι «το μαλακό παγωτό μπορεί να μουδιάσει τον λαιμό και να προσφέρει κάποια ανακούφιση», ενώ η διαιτολόγος Priya Tew προτιμά «το απλό ελληνικό γιαούρτι, καθώς μπορεί να δροσίζει και να ανακουφίζει».
Κοκτέιλ αφεψημάτων με μέλι
Τα ζεστά ροφήματα λαμβάνουν επίσης πολλές ψήφους. Η Medlin είναι «οπαδός του ζεστού μελιού και λεμονιού, καθώς το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας μιας ίωσης». Ο Macciochi προτιμά «ένα ζεστό τσάι βοτάνων με ρίζα αλθαίας, μέλι και φτελιά, το οποίο βοηθά στην επικάλυψη του λαιμού».
Προτιμήστε τα μαλακά
Ο José εστιάζει στις υφές που θεραπεύουν. «Όταν πονάει ο λαιμός μου, προτιμώ μαλακά τρόφιμα όπως πουρέ πατάτας, γιαούρτι και smoothies, καθώς καταπίνονται εύκολα χωρίς να γρατσουνίζουν ή να ερεθίζουν τους ιστούς».
Γρίπη
Εστιάστε στα υγρά
Ο Eccles λέει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να φάτε ο,τιδήποτε στην αρχή. « Όταν έχω γρίπη, συχνά δεν έχω όρεξη και μου λείπει η ενέργεια, οπότε πίνω ενεργειακά ποτά, καφέ και τσάι για να ανακτήσω τις δυνάμεις μου και να συνεχίσω». Η Δρ Jenna Macciochi πίνει «νερό καρύδας ή τσάι από βότανα πλούσιο σε ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση», ακολουθούμενο από «καθαρό ζωμό οστών ή ζωμό λαχανικών με σκόρδο, μίσο και χόρτα, όταν μπορώ να τα ανεχτώ». Ο Jose ψηφίζει σούπα, «μαζί με ζεστό τσάι λεμονιού με μέλι μανούκα» . Επαναλαμβάνει ότι «η ενυδάτωση είναι απολύτως απαραίτητη».
Δυναμωτικά γεύματα
Μόλις είστε έτοιμοι να φάτε, ήρθε η ώρα να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. Η Medlin ετοιμάζει «ένα φαγητό με ζυμαρικά, πολλά λαχανικά και πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο ή τυρί, που σημαίνει ότι έχετε κάτι να ζεστάνετε εύκολα όταν αρχίσετε να έχετε ξανά όρεξη. Όσο περισσότερα λαχανικά, τόσο καλύτερα, καθώς τα διαφορετικά λαχανικά έχουν διαφορετικά οφέλη όσον αφορά τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά». Για τον Eccles, το σημαντικό είναι «τα τρόφιμα που μου δίνουν δύναμη, όπως χυλός και νόστιμα στιφάδο με αρνί ή μοσχάρι, και πολλά λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδια ή πατάτες».
Στομαχικές ενοχλήσεις
Τίποτα από το στόμα, μετά ήπια τροφή
Η Tew δεν τρώει τίποτα στην αρχή, καθώς «το στομάχι μπορεί να χρειαστεί ένα διάλειμμα. Στη συνέχεια, το ενισχύω σιγά-σιγά, τρώγοντας πιο ξηρά, απλά τρόφιμα, όπως κράκερ». Προσθέτει ότι αξίζει να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά για λίγες μέρες, «καθώς μπορούν να σας προκαλέσουν περισσότερη ναυτία και μερικές φορές το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο να τα αφομοιώσει μετά από ένα στομαχικό πρόβλημα».
Απολαυστικά ροφήματα για να ηρεμήσετε
Ομοίως, ο Macciochi σταματά να τρώει και αρχικά επικεντρώνεται στα υγρά, «δροσερό τσάι τζίντζερ ή απλό νερό με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και μια σταγόνα μηλόξυδο». Η Δρ Emily Leeming, διαιτολόγος και συγγραφέας συμφωνεί ότι «είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, γι' αυτό πίνω νερό ή τσάι από βότανα. Αν νιώθω ναυτία, το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το στομάχι».
Τσιμπήστε με προσοχή
Μόλις περάσει το χειρότερο, ο Leeming λέει: «Τείνω να επικεντρώνομαι στο να τρώω πολύ απλά φαγητά, όπως τοστ, ρύζι ή μπανάνες, λίγα αλλά συχνά. Είναι ήπια για το στομάχι, δίνουν ενέργεια χωρίς να είναι πολύ βαριά και παρέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα να αναρρώσει».
Αποκαταστήστε το μικροβίωμα σας
«Μόλις ξανασταθώ στα πόδια μου, σε περίπου μια μέρα, αρχίζω να προσθέτω ξανά τροφές για το μικροβίωμα του εντέρου μου», λέει η Leeming. «Το γιαούρτι ή το κεφίρ και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη και τα μαγειρεμένα μήλα, μπορούν να είναι μια ήπια αρχή, προχωρώντας στη συνέχεια στην προσθήκη μιας σειράς φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και μιας χούφτας ξηρών καρπών και σπόρων». Η Medlin στοχεύει επίσης στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου «επαναφέροντας πολλά φυτικά τρόφιμα στη διατροφή μου. Οι σούπες και τα smoothies μπορούν να είναι ένας ευκολότερος τρόπος για να το πετύχω αυτό».
Έντονος πονοκέφαλος
Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο
«Οι ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία συνήθως δεν μπορούν να φάνε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης – θα ήταν σαν να με ρωτούσαν τι θα ήθελα να φάω όταν μου χώνουν ένα καυτό ατσάλινο σίδερο στο μάτι», λέει ο δημοσιογράφος Tom Zeller Jr ο οποίος έχει κάνει εμπεριστατωμένη έρευνα για τους πονοκεφάλους μιλώντας με πολλούς ειδικούς για την συγγραφή σχετικού βιβλίου του. «Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου οι κρίσεις είναι συχνές, αλλά μεταξύ των επιμέρους πονοκεφάλων, τείνω να καταναλώνω πράσινα λαχανικά – ιδιαίτερα σπανάκι – φιστίκια, δημητριακά με πίτουρο και άλλα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα ερευνητικά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των κρίσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπλήρωση μαγνησίου είναι θεραπεία, αλλά, όπως λένε, είναι ένα πιθανό καταφύγιο σε μια καταιγίδα».
Πηγή: Guardian