ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

Διατροφή
Αρχείου UNSPLASH
Τα τρόφιμα που επιλέγουμε δεν επηρεάζουν μόνο τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος μας, λένε οι ειδικοί. Μπορούν επίσης να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Δευτέρα, 20/10/2025 - 18:49
— Photo: Αρχείου UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Αν και σχετικές μελέτες δεν έχουν ακόμη αποδείξει ότι κάποια τροφή προκαλεί ή προστατεύει άμεσα από τον καρκίνο, πολλές έρευνες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η διατροφή μας επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο εργαστηριακής και κλινικής έρευνας», λέει ο Jeremy Kortmansky, MD, κλινικός διευθυντής του τμήματος γαστρεντερικής ογκολογίας για το Κέντρο Καρκίνου του Yale.
«Ωστόσο, είναι καλά τεκμηριωμένο -σημειώνει- ότι τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή οδηγούν στην “στρατολόγηση” προφλεγμονωδών κυτοκινών (ενός τύπου πρωτεΐνης), οι οποίες σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, προσθέτει ο Δρ. Kortmansky, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου ο καρκίνος μπορεί να ευδοκιμήσει.

1. Βοδινό κρέας

Όπως και άλλα κόκκινα κρέατα, θεωρείται από τις τροφές με τον υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε κατανάλωση 100 γραμμαρίων (g) κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται έως και 16%. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μια ένωση που εντοπίζεται στο κόκκινο κρέας, τον αιμικό σίδηρο, η οποία μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό Ν-νιτροζο ενώσεων που προκαλούν καρκίνο.

Κατά τον Suneel Kamath, MD, ογκολόγο στην Κλινική Cleveland, «ένα ανθυγιεινό εντερικό μικροβίωμα - με περισσότερα “κακά” βακτήρια - έχει συσχετιστεί με αυτό το είδος διατροφής».

2. Χοτ Ντογκ και επεξεργασμένα κρέατα

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

«Τρώω επεξεργασμένα κρέατα πολύ σπάνια», λέει ο Δρ. Kortmansky. «Αυτές οι τροφές οδηγούν σε αλλαγές στους μεταβολίτες και στο μικροβίωμα του εντέρου».
Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συντηρητικά χημικά όπως νιτρικά και νιτρώδη, τα οποία μπορούν να εκθέσουν το παχύ έντερο σε Ν-νιτροζικές ενώσεις και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Οι προστιθέμενες χημικές ουσίες δεν είναι η μόνη πηγή κινδύνου.
Τα κρέατα που έχουν αλατιστεί, ωριμάσει, υποστεί ζύμωση ή καπνιστεί μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λέει ο Δρ. Kamath. Οποιοδήποτε επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 22% για κάθε 50 γραμμάρια που καταναλώνονται ημερησίως, καταλήγει.

3. Ψητή μπριζόλα

Ο τρόπος που μαγειρεύετε το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. «Το μαγείρεμα του κόκκινου κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (όπως είναι το μπάρμπεκιου) οδηγεί στο σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών (HCAs) και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν το DNA και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη όγκων», επισημαίνει ο Δρ. Kortmansky.

4. Καραμέλες

Η ζάχαρη που κάνει τις καραμέλες και τις υπόλοιπες γλυκές λιχουδιές τόσο απολαυστικές, μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για εμφάνιση καρκίνου.
Ίσο μερίδιο έχουν επίσης ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι χυμοί και διάφορα αναψυκτικά.
«Τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με μεγάλο αριθμό θερμίδων που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία», λέει ο Kortmansky, και η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

5. Αλκοόλ

Για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 6% και αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει το 52% αν τα ημερήσια ποτά μας φτάνουν ή ξεπερνούν τα τέσσερα.
Το αλκοόλ αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, καταστέλλει τα προστατευτικά ένζυμα και διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, προσθέτει ο Δρ. Kortmansky.
Καθώς το σώμα μας χωνεύει το αλκοόλ, παράγει ακεταλδεΰδη, μια ουσία η οποία μπορεί να βλάψει το DNA και να οδηγήσει σε μεταλλάξεις.
Για τους γαστρεντερολόγους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ αφού κάθε ένα ποτό που καταναλώνουμε έχει κάποια αρνητική επίδραση.

Τροφές που προστατεύουν

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου έως και 17%, καθώς βασίζεται σε πηγές πρωτεΐνες όπως τα ψάρια και τα πουλερικά αλλά και τα πολύτιμα για το έντερο όσπρια.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει επίσης φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μαγείρεμα με ελαιόλαδο έναντι ζωικού λίπους ή άλλων φυτικών ελαίων.

Τροφές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο, είναι επίσης, τα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και κουνουπίδι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης όπως το τυρί και το γιαούρτι.

Πηγή: EVERYDAYHEALTH.COM

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία
H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία 20 Οκτωβρίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»
Διατροφή
16/10/2025 - 16:06

Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»

ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα μολύβδου εντοπίστηκαν σε πολλές σκόνες πρωτεΐνης
Διατροφή
15/10/2025 - 17:36

ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα μολύβδου εντοπίστηκαν σε πολλές σκόνες πρωτεΐνης

«Πρώτα το παιδί»: Καμπάνια για την αγορά τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 07:06

«Πρώτα το παιδί»: Καμπάνια για την αγορά τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη

Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08

Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης
Διατροφή
10/10/2025 - 15:39

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;
Διατροφή
08/10/2025 - 17:29

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα γενιά συμπληρωμάτων διατροφής από την Bennett
Pharma News
20/10/2025 - 19:48
Δαβάκης: «Προς κατάργηση η συμμετοχή 15% των στρατιωτικών σε διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 19:23
Σπουδαία διεθνής διάκριση για τον πρόεδρο του ΕΟΜ, Γιώργο Παπαθεοδωρίδη - Εκλέχθηκε μέλος της «Academia Europaea»
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 19:06
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49
Αλκοτέστ στα φαρμακεία: Φαρμακοποιός εξηγεί πως λειτουργεί και πόσο κοστίζει η νέα μόδα
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 18:22
Εστία βακτηρίων η οδοντόβουρτσα - Τι μπορούν να προκαλέσουν
Υγεία
20/10/2025 - 17:46
ΠΣΕΥ: «Οι Επισκέπτες Υγείας είναι το κλειδί για τη σχολική υγεία - Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον κλάδο ΠΕ25»
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 17:18
Βία κατά γυναικών και εντός οικογένειας: Μόλις μία στις οκτώ έχει αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία.
Ψυχική Υγεία
20/10/2025 - 16:58
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Σύστημα MOZART για πιο ακριβή και ασφαλή χειρουργεία μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2025 - 16:36
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ στην Καλλιθέα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/10/2025 - 16:18
AOO: Εξελιγμένη επέμβαση LASIK για καλύτερη διόρθωση της μυωπίας
Health Talk
20/10/2025 - 15:59
Κονδύλι 10 εκατ. ευρώ από το ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 15:43
Στην Πάτρα 23 με 26 Οκτωβρίου το 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 15:24
H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία
Διατροφή
20/10/2025 - 15:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: »Χωρίς σχολικό νοσηλευτή στη Νάξο - Να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας»
Patient Talk
20/10/2025 - 14:42
Άνοιξε η πλατφόρμα για φορείς παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 14:24
Ορκίστηκαν 158 διασώστες -πληρώματα ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 14:06
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38
Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
Πατέρας δώρισε νεφρό στον γιο του - Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η μεταμόσχευση
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 12:42
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08
Μυκοβίωμα: Ο ρόλος που παίζουν οι μύκητες σε διάφορα όργανα μας και στην υγεία μας
Υγεία
20/10/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Αύριο τα εγκαίνια του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου- Η Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα εποχή
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 11:26
Όσο πιο νωρίς εκτίθεται κανείς στα φιστίκια τόσο λιγοστεύει ο κίνδυνος τροφικής αλλεργίας
Υγεία
20/10/2025 - 11:00
To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00
Σε κρίση η ψυχική υγεία των εργαζομένων – Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
20/10/2025 - 09:17
Ερευνητές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την έκτη αίσθηση
Υγεία
19/10/2025 - 08:58
Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Η σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης
Health Talk
18/10/2025 - 14:04
Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 11:44
Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
18/10/2025 - 11:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 11:44
Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
18/10/2025 - 11:19
Ξυλιτόλη: Είναι η εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης; - Οφέλη και παρενέργειες
Διατροφή
18/10/2025 - 10:57
Η φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε μειώσεις σε σκευάσματά της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ
Pharma News
18/10/2025 - 00:06
To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo