Αν και σχετικές μελέτες δεν έχουν ακόμη αποδείξει ότι κάποια τροφή προκαλεί ή προστατεύει άμεσα από τον καρκίνο, πολλές έρευνες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η διατροφή μας επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο εργαστηριακής και κλινικής έρευνας», λέει ο Jeremy Kortmansky, MD, κλινικός διευθυντής του τμήματος γαστρεντερικής ογκολογίας για το Κέντρο Καρκίνου του Yale.
«Ωστόσο, είναι καλά τεκμηριωμένο -σημειώνει- ότι τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή οδηγούν στην “στρατολόγηση” προφλεγμονωδών κυτοκινών (ενός τύπου πρωτεΐνης), οι οποίες σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου».
Τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, προσθέτει ο Δρ. Kortmansky, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου ο καρκίνος μπορεί να ευδοκιμήσει.
1. Βοδινό κρέας
Όπως και άλλα κόκκινα κρέατα, θεωρείται από τις τροφές με τον υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε κατανάλωση 100 γραμμαρίων (g) κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται έως και 16%. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μια ένωση που εντοπίζεται στο κόκκινο κρέας, τον αιμικό σίδηρο, η οποία μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό Ν-νιτροζο ενώσεων που προκαλούν καρκίνο.
Κατά τον Suneel Kamath, MD, ογκολόγο στην Κλινική Cleveland, «ένα ανθυγιεινό εντερικό μικροβίωμα - με περισσότερα “κακά” βακτήρια - έχει συσχετιστεί με αυτό το είδος διατροφής».
2. Χοτ Ντογκ και επεξεργασμένα κρέατα
Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
«Τρώω επεξεργασμένα κρέατα πολύ σπάνια», λέει ο Δρ. Kortmansky. «Αυτές οι τροφές οδηγούν σε αλλαγές στους μεταβολίτες και στο μικροβίωμα του εντέρου».
Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συντηρητικά χημικά όπως νιτρικά και νιτρώδη, τα οποία μπορούν να εκθέσουν το παχύ έντερο σε Ν-νιτροζικές ενώσεις και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Οι προστιθέμενες χημικές ουσίες δεν είναι η μόνη πηγή κινδύνου.
Τα κρέατα που έχουν αλατιστεί, ωριμάσει, υποστεί ζύμωση ή καπνιστεί μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λέει ο Δρ. Kamath. Οποιοδήποτε επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 22% για κάθε 50 γραμμάρια που καταναλώνονται ημερησίως, καταλήγει.
3. Ψητή μπριζόλα
Ο τρόπος που μαγειρεύετε το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. «Το μαγείρεμα του κόκκινου κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (όπως είναι το μπάρμπεκιου) οδηγεί στο σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών (HCAs) και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν το DNA και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη όγκων», επισημαίνει ο Δρ. Kortmansky.
4. Καραμέλες
Η ζάχαρη που κάνει τις καραμέλες και τις υπόλοιπες γλυκές λιχουδιές τόσο απολαυστικές, μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για εμφάνιση καρκίνου.
Ίσο μερίδιο έχουν επίσης ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι χυμοί και διάφορα αναψυκτικά.
«Τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με μεγάλο αριθμό θερμίδων που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία», λέει ο Kortmansky, και η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
5. Αλκοόλ
Για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 6% και αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει το 52% αν τα ημερήσια ποτά μας φτάνουν ή ξεπερνούν τα τέσσερα.
Το αλκοόλ αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, καταστέλλει τα προστατευτικά ένζυμα και διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, προσθέτει ο Δρ. Kortmansky.
Καθώς το σώμα μας χωνεύει το αλκοόλ, παράγει ακεταλδεΰδη, μια ουσία η οποία μπορεί να βλάψει το DNA και να οδηγήσει σε μεταλλάξεις.
Για τους γαστρεντερολόγους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ αφού κάθε ένα ποτό που καταναλώνουμε έχει κάποια αρνητική επίδραση.
Τροφές που προστατεύουν
Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου έως και 17%, καθώς βασίζεται σε πηγές πρωτεΐνες όπως τα ψάρια και τα πουλερικά αλλά και τα πολύτιμα για το έντερο όσπρια.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει επίσης φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μαγείρεμα με ελαιόλαδο έναντι ζωικού λίπους ή άλλων φυτικών ελαίων.
Τροφές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο, είναι επίσης, τα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και κουνουπίδι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης όπως το τυρί και το γιαούρτι.
Πηγή: EVERYDAYHEALTH.COM