ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

Διατροφή
Αρχείου UNSPLASH
Τα τρόφιμα που επιλέγουμε δεν επηρεάζουν μόνο τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος μας, λένε οι ειδικοί. Μπορούν επίσης να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Δευτέρα, 20/10/2025 - 18:49
— Photo: Αρχείου UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Αν και σχετικές μελέτες δεν έχουν ακόμη αποδείξει ότι κάποια τροφή προκαλεί ή προστατεύει άμεσα από τον καρκίνο, πολλές έρευνες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η διατροφή μας επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο εργαστηριακής και κλινικής έρευνας», λέει ο Jeremy Kortmansky, MD, κλινικός διευθυντής του τμήματος γαστρεντερικής ογκολογίας για το Κέντρο Καρκίνου του Yale.
«Ωστόσο, είναι καλά τεκμηριωμένο -σημειώνει- ότι τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή οδηγούν στην “στρατολόγηση” προφλεγμονωδών κυτοκινών (ενός τύπου πρωτεΐνης), οι οποίες σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, προσθέτει ο Δρ. Kortmansky, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου ο καρκίνος μπορεί να ευδοκιμήσει.

1. Βοδινό κρέας

Όπως και άλλα κόκκινα κρέατα, θεωρείται από τις τροφές με τον υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε κατανάλωση 100 γραμμαρίων (g) κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται έως και 16%. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μια ένωση που εντοπίζεται στο κόκκινο κρέας, τον αιμικό σίδηρο, η οποία μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό Ν-νιτροζο ενώσεων που προκαλούν καρκίνο.

Κατά τον Suneel Kamath, MD, ογκολόγο στην Κλινική Cleveland, «ένα ανθυγιεινό εντερικό μικροβίωμα - με περισσότερα “κακά” βακτήρια - έχει συσχετιστεί με αυτό το είδος διατροφής».

2. Χοτ Ντογκ και επεξεργασμένα κρέατα

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

«Τρώω επεξεργασμένα κρέατα πολύ σπάνια», λέει ο Δρ. Kortmansky. «Αυτές οι τροφές οδηγούν σε αλλαγές στους μεταβολίτες και στο μικροβίωμα του εντέρου».
Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συντηρητικά χημικά όπως νιτρικά και νιτρώδη, τα οποία μπορούν να εκθέσουν το παχύ έντερο σε Ν-νιτροζικές ενώσεις και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Οι προστιθέμενες χημικές ουσίες δεν είναι η μόνη πηγή κινδύνου.
Τα κρέατα που έχουν αλατιστεί, ωριμάσει, υποστεί ζύμωση ή καπνιστεί μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λέει ο Δρ. Kamath. Οποιοδήποτε επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 22% για κάθε 50 γραμμάρια που καταναλώνονται ημερησίως, καταλήγει.

3. Ψητή μπριζόλα

Ο τρόπος που μαγειρεύετε το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. «Το μαγείρεμα του κόκκινου κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (όπως είναι το μπάρμπεκιου) οδηγεί στο σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών (HCAs) και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν το DNA και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη όγκων», επισημαίνει ο Δρ. Kortmansky.

4. Καραμέλες

Η ζάχαρη που κάνει τις καραμέλες και τις υπόλοιπες γλυκές λιχουδιές τόσο απολαυστικές, μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για εμφάνιση καρκίνου.
Ίσο μερίδιο έχουν επίσης ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι χυμοί και διάφορα αναψυκτικά.
«Τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με μεγάλο αριθμό θερμίδων που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία», λέει ο Kortmansky, και η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

5. Αλκοόλ

Για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 6% και αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει το 52% αν τα ημερήσια ποτά μας φτάνουν ή ξεπερνούν τα τέσσερα.
Το αλκοόλ αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, καταστέλλει τα προστατευτικά ένζυμα και διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, προσθέτει ο Δρ. Kortmansky.
Καθώς το σώμα μας χωνεύει το αλκοόλ, παράγει ακεταλδεΰδη, μια ουσία η οποία μπορεί να βλάψει το DNA και να οδηγήσει σε μεταλλάξεις.
Για τους γαστρεντερολόγους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ αφού κάθε ένα ποτό που καταναλώνουμε έχει κάποια αρνητική επίδραση.

Τροφές που προστατεύουν

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου έως και 17%, καθώς βασίζεται σε πηγές πρωτεΐνες όπως τα ψάρια και τα πουλερικά αλλά και τα πολύτιμα για το έντερο όσπρια.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει επίσης φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μαγείρεμα με ελαιόλαδο έναντι ζωικού λίπους ή άλλων φυτικών ελαίων.

Τροφές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο, είναι επίσης, τα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και κουνουπίδι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης όπως το τυρί και το γιαούρτι.

Πηγή: EVERYDAYHEALTH.COM

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία
H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία 20 Οκτωβρίου 2025
Η "σκοτεινή" πλευρά των πολύχρωμων bubble teas: Από μόλυνση με βαρέα μέταλλα μέχρι πέτρες στα νεφρά 22 Οκτωβρίου 2025
Η "σκοτεινή" πλευρά των πολύχρωμων bubble teas: Από μόλυνση με βαρέα μέταλλα μέχρι πέτρες στα νεφρά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00

Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»
Διατροφή
16/10/2025 - 16:06

Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ
Διατροφή
04/12/2025 - 16:07
Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Διατροφή
04/12/2025 - 15:44
DEMO ΑΒΕΕ: Περηφάνια και συγκίνηση για τους απόφοιτους του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου της Βιο-Ακαδημίας
Pharma News
04/12/2025 - 15:21
Ο αέρας σε νοσοκομεία και αεροπλάνα είναι πιο καθαρός απ' ό,τι πιστεύουμε
Υγεία
04/12/2025 - 15:02
Σκύλοι και δημόσια υγεία: Ο ΕΟΔΥ έκανε την πρώτη συστηματική καταγραφή περιστατικών δαγκώματος
Υγεία
04/12/2025 - 14:36
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά με την εγκατάσταση των συστημάτων Luminos Q.namix T και R
Υπηρεσίες Υγείας
04/12/2025 - 14:17
Η συζήτηση για την πυκνότητα του μαστού μετά από μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος
Υγεία
04/12/2025 - 14:00
Οδηγίες για ασφαλή και οικολογική διακόσμηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 12:00
Ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:44
Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:08
Σενάρια κινδύνου για την γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη - Τα εργαλεία που προτείνει το ECDC
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:00
«Καμπανάκι» για τα fillers: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση!
Ομορφιά
04/12/2025 - 10:00
Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 09:00
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo