Η έντονη γεύση του έχει φανατικούς θιασώτες. Και για εκείνους όμως που δεν αντέχουν την αψιά ξινή του γεύση, υπάρχουν τρόποι να μην στερηθούν τα διατροφικά του οφέλη καθώς μπορούν να αναμίξουν τον χυμό του με βότανα, να τον αραιώσουν με νερό ή απλά να τον προσθέσουν ως συστατικό στη μαγειρική τους.
Μόλις 30 γραμμάρια φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού, περιέχουν 12 mg βιταμίνης C, 2 mg ασβεστίου και αξιόλογη ποσότητα καλίου.
Τα πέντε πιθανά οφέλη για την υγεία
-
Βοηθά την πέψη: «Είμαι μεγάλη λάτρης του νερού με χυμό λεμονιού το πρωί επειδή ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα με θετικό τρόπο», εξηγεί η Abigail Hueber, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Above Health Nutrition στη Βοστώνη.
Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν χαμηλή παραγωγή οξέος στομάχου (που ονομάζεται υποχλωρυδρία), λόγω διαφόρων αιτιών όπως βακτηριακές λοιμώξεις, φάρμακα που μειώνουν το οξύ (συχνότερα αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή PPI) και χρόνιο στρες. «Το νερό με λεμόνι βοηθά στη δημιουργία ενός πιο όξινου περιβάλλοντος στο στομάχι, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την πέψη», εξηγεί η Hueber. Ο χυμός λεμονιού δεν αποτελεί θεραπεία για πεπτικά προβλήματα αλλά η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού με νερό και μισό στυμμένο λεμόνι κάθε πρωί είναι ένας καλός τρόπος για να ξυπνήσουμε την πέψη μας, λέει η Hueber. - Πολύτιμα αντιοξειδωτικά: Ο χυμός λεμονιού μπορεί να συμπληρώνει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή παρέχοντας αξιόλογη ποσότητα αντιοξειδωτικών, κατά την διατροφολόγο Laura M. Ali.Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία επειδή αποτρέπουν ή καθυστερούν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA).
- 3. Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Η βιταμίνη C, ένα από τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο λεμόνι, είναι μια ουσία-κλειδί για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς υποστηρίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες.
-
Προάγει την ενυδάτωση: Μια ποσότητα φυσικού χυμού λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό μπορεί να βοηθήσει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Η φρέσκια γεύση που προσθέτει ο χυμός λεμονιού συχνά κάνει την κατανάλωση νερού πιο δελεαστική και δροσιστική», λέει η Ali.
«Ο χυμός λεμονιού από μόνος του δεν είναι πιο ενυδατικός από άλλα υγρά», διευκρινίζει η Melanie Betz, διαιτολόγος και ιδρύτρια του Kidney Dietitian στο Σικάγο. «Αλλά αν μπορεί να μας βοηθήσει να πίνουμε περισσότερο νερό, αυτό είναι σίγουρα μια νίκη», επισημαίνει. -
Ο χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νεφρικών λίθων: Ο χυμός λεμονιού περιέχει κιτρικό οξύ, μια ένωση που μπορεί να αποτρέψει τις νεφρικές πέτρες ασβεστίου (έναν κοινό τύπο νεφρικής πέτρας που αποτελείται από οξαλικό ασβέστιο ή φωσφορικό ασβέστιο). «Το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νεφρικών λίθων με βάση το ασβέστιο συνδεόμενο με αυτό στα ούρα και δημιουργώντας ένα διαλυτό σύμπλοκο που τελικώς διαλύει το ασβέστιο», επισημαίνει η Betz.
Ενώ αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας, είναι απίθανο ωστόσο να διαλύσει ή να αποβάλει μια υπάρχουσα, σημειώνουν οι ειδικοί. Ωστόσο, θα πρέπει να πίνει κανείς έως και μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού καθημερινά για να δει μια σημαντική αύξηση στην ποσότητα κιτρικού στα ούρα, εξηγεί η ίδια.
Η ίδια συνιστά αντί της κατανάλωσης χυμού λεμονιού για την πρόληψη των νεφρικών λίθων, την υοθέτηση μια διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, με περιορισμό στο κόκκινο κρέας, στα εντόσθια και τα οστρακοειδή, τροφές οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, τις ενώσεις που προκαλούν την παραγωγή ουρικού οξέος και ενθαρρύνουν το σχηματισμό λίθων.
Πρακτικές συμβουλές
Η κατανάλωση απλού χυμού λεμονιού μπορεί να είναι ενοχλητική ή ακόμα και να γυρίσει μπούμερανγκ, τονίζουν οι διατροφολόγοι. «Ο σκέτος χυμός λεμονιού είναι πολύ όξινος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, καούρες και άλλες στομαχικές διαταραχές», λέει η Ali και συνεχίζει ως εξής: «Είναι καλύτερο ο χυμός να αραιώνεται με νερό για να ελαχιστοποιούνται αυτές οι επιπτώσεις».
Ποτά με γεύση λεμονιού, όπως η συσκευασμένη λεμονάδα ή τα νερά με λεμόνι καλύτερα να αποφεύγονται αφού συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες λόγω προσθήκης ζάχαρης ώστε να αντισταθμιστεί η ξινή γεύση. Αυτά τα προϊόντα εξάλλου είναι απίθανο να περιέχουν αρκετή ποσότητα καθαρού χυμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Λεμόνι με πολλούς τρόπους
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσουμε την κατανάλωση χυμού λεμονιού στην ημερήσια διατροφή μας. Καθώς προσθέτει γεύση στα τρόφιμα μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι ή να βοηθήσει στην μείωση της ποσότητας που καταναλώνουμε.
Χάρη στην οξύτητά του, αντικαθιστά επάξια και το ξίδι στα ντρέσινγκ. Μια πικάντικη συνταγή είναι, τρία μέρη ελαιόλαδου με ένα μέρος χυμό λεμονιού και βότανα (όπως βασιλικός, μαϊντανός, εστραγκόν), αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Το λεμόνι επίσης αποτελεί μια εξαιρετική μαρινάδα για κρέας και ψάρι.
Με την βοήθεια ενός μπλέντερ, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μείγμα χυμών συνδυάζοντας λεμόνι με τζίντζερ, μήλα και λαχανικά. Αν μάλιστα ο χυμός δεν σουρωθεί, παίρνουμε θρεπτικό μπόνους και πολύτιμες φυτικές ίνες.
Πηγή: Everydayhealth.com