Η επισκόπηση δημοσιεύτηκε στο τεύχος για το κλίμα του BMJ και σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της υποδηλώνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε χώρους πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, τόσο αυξάνει και η προστατευτική ασπίδα έναντι συγκεκριμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας - είναι στοιχεία που μπορούν να διαμορφώσουν αποφασιστικά τον αστικό σχεδιασμό του μέλλοντος και τις πολιτικές αποφάσεις σε θέματα πρόληψης, καταλήγουν.
Μια παγκόσμια πρόκληση
Εκτιμάται ότι 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι διαγνώστηκαν με ψυχικές διαταραχές το 2021, συμβάλλοντας στο 14% του παγκόσμιου φορτίου ασθενειών, με το σχετικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος που αυτό συνεπάγεται.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 11,4 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία από 6.842 τοποθεσίες σε επτά χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη) με περίοδο παρακολούθησης από το 2000 έως το 2019.
Το αντικείμενο παρατήρησης αφορούσε σε νοσηλείες λόγω ψυχικών διαταραχών από έξι συγκεκριμένες κατηγορίες (ψυχωτικές διαταραχές, διαταραχές χρήσης ουσιών, διαταραχές διάθεσης, διαταραχές συμπεριφοράς, άνοια και άγχος).
Ταυτόχρονα οι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρους ώστε να έχουν έναν μετρήσιμο δείκτη της βλάστησης από τις περιοχές ενδιαφέροντος. Η έρευνα συμπεριέλαβε και παράγοντες όπως τα επίπεδα πληθυσμού, οι καιρικές συνθήκες, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, οι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες και η εποχικότητα. Στο τέλος τα μοντέλα που προέκυψαν κατηγοριοποιήθηκαν ανά φύλο, ηλικία, αστικοποίηση και εποχή.
Το φυσικό περιβάλλον ως φάρμακο
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ύπαρξη χώρων πρασίνου συσχετίζεται με μείωση κατά 7% των εισαγωγών σε νοσοκομείο, με ισχυρότερες συνδέσεις να προκύπτουν για διαταραχές χρήσης ουσιών (9%), ψυχωσικές διαταραχές (7%) και άνοια (6%).
Ωστόσο, ο αντίκτυπος δεν ήταν ομοιόμορφος για όλες τις χώρες αλλά και για το κάθε είδος διαταραχής ξεχωριστά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η “πράσινη ασπίδα” φαίνεται να είναι πιο ισχυρή σε αμιγώς αστικές περιοχές, με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν ότι ετησίως περίπου 7.712 εισαγωγές στο νοσοκομείο -οφειλόμενες σε ψυχικές διαταραχές- είναι δυνητικά αποτρέψιμες μέσω μεγαλύτερης έκθεσης των κατοίκων στη φύση.
Η συμβολή και άλλων παραγόντων
Οι συγγραφείς της μελέτης εντόπισαν και σύνδεση με εποχιακά πρότυπα, γεγονός που υποδηλώνει, όπως εξηγούν, ότι το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής παίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι χώροι πρασίνου.
Η περαιτέρω ανάλυση σε αστικές περιοχές κατέληξε σε ένα ακόμα εντυπωσιακό εύρημα αφού μια αύξηση των χώρων πρασίνου της τάξεως μόλις του 10% υπολογίστηκε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει μία εισαγωγή ανά 100.000 στη Νότια Κορέα και έως περίπου 1.000 ανά 100.000 στη Νέα Ζηλανδία.
Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στη συμβολή και των υπόλοιπων παραμέτρων κάθε περιοχής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και τα στατιστικά στοιχεία εξαρτώνται και επηρεάζονται από τους ήδη υπάρχοντες χώρους πρασίνου.
Το γεγονός ότι πρόκειται για μια παρατηρητική μελέτη δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα των ευρημάτων ενώ και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αδυναμία επιβεβαίωσης όλων των εισαγωγών που αποδίδονται σε κάθε χώρα σε ψυχικές διαταραχές.
Παρ 'όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, η μελέτη υποδηλώνει ότι «ένα σημαντικό ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο μπορεί να συσχετιστεί με την έκθεση στο πράσινο και θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί μέσω παρεμβάσεων».
Η αξία των χώρων πρασίνου σε αστικές περιοχές και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την ψυχική υγεία των κατοίκων μπορεί να αποφέρουν ευρύτερα οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα, σημειώνουν οι επιστήμονες, όπως μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, μικρότερη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, βελτιωμένη παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας και αύξηση της ευημερίας της κοινότητας.
Επιπλέον έρευνα των δεδομένων που προέκυψαν θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη διερεύνηση των διαφορικών επιπτώσεων διαφόρων τύπων χώρων πρασίνου, όπως πάρκα ή δάση, και το αν επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο την ψυχική υγεία του πληθυσμού, λένε οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η αύξηση αυτών των χώρων αλλά και η εξασφάλιση προσβασιμότητας τους από όλους.
Πηγή: MEDICALXPRESS.COM





