Η προσθήκη μιας δόσης κουρκουμά στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με επιστήμονες.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη, η ένωση που δίνει στον κουρκουμά το έντονο πορτοκαλί χρώμα του, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των πρώιμων καρκινικών κυττάρων στο έντερο.
Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λέστερ λένε ότι το μπαχαρικό φαίνεται να εξουδετερώνει τα κακοήθη κύτταρα πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν και να σχηματίσουν όγκους, προλαμβάνοντας ενδεχομένως την ασθένεια.
Ανακάλυψαν ότι η κουρκουμίνη προσκολλάται σε μια βασική πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν αυτά τα επικίνδυνα κύτταρα για να εξαπλωθούν και την εμποδίζει να λειτουργήσει.
Σε εργαστηριακές δοκιμές, η ομάδα εφάρμοσε δόσεις κουρκουμίνης σε επίπεδα συμπληρώματος στον ιστό του εντέρου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ένωση σταμάτησε την ανάπτυξη καρκινικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία πιστεύεται ότι ευθύνονται τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την επανεμφάνιση των όγκων.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cancer Letters, υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη ωθεί αυτά τα κύτταρα σε μια πιο καλοήθη κατάσταση, μειώνοντας την ικανότητά τους να διαιρούνται και να εδραιώνονται.
Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε κάποια μέρα να αποτελέσει μέρος της πρόληψης του καρκίνου του εντέρου, ιδίως σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Ποια είναι η απαραίτητη δόση
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης ξεχωριστές δοκιμές και μελέτες σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί σκόπιμα με καρκινικά κύτταρα.
Διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη επιβράδυνε την ανάπτυξη των όγκων και επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ζώων
Η αντίστοιχη δόση για τον άνθρωπο σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές θα ήταν μεταξύ 1,5 και 2 γραμμαρίων κουρκουμίνης την ημέρα.
Η σκόνη κουρκουμά περιέχει περίπου 2-5% κουρκουμίνη κατά βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο θα πρέπει να καταναλώσει μεταξύ 40 και 100 γραμμάρια για να πάρει 2 γραμμάρια καθαρής κουρκουμίνης.
Αυτή η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να προσλάβει κανείς με μια κανονική διατροφή και, για αυτόν τον λόγο, οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν συμπληρώματα που είναι πολύ πιο συμπυκνωμένα.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ο κουρκουμάς έχει «χαμηλή τοξικότητα και είναι φθηνός, ικανοποιώντας πολλές από τις απαιτήσεις μιας ιδανικής προληπτικής θεραπείας».
Ο κουρκουμάς, που χρησιμοποιείται συνήθως στην κουζίνα της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, θεωρείται από καιρό ως ένα υπερτροφή που καταπολεμά τον καρκίνο.
Είναι επίσης ένα δημοφιλές συμπλήρωμα, αφού πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να έχει αναλγητικές ιδιότητες, ιδιαίτερα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας του γόνατος.
Ο οργανισμός Cancer Research UK συμφωνεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει τεράστιο δυναμικό στην καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, ιδίως όσον αφορά τη δοσολογία.
Στην ιστοσελίδα του, αναφέρει: «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη, μια ουσία που περιέχεται στο κουρκούμη, μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα σε ορισμένους τύπους καρκίνου.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς ή η κουρκουμίνη μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες».