Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τη σταθερή αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του γαστρεντερικού σε άτομα κάτω των 50 ετών. Ειδικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζει ανησυχητική επιδημιολογική μετατόπιση, καθώς παραδοσιακά θεωρείται νόσημα μεγαλύτερων ηλικιών. Παρά την πρόοδο στην πρώιμη διάγνωση και τη θεραπεία, οι αιτίες αυτής της αύξησης παραμένουν εν μέρει ασαφείς, επισημαίνει μιλώντας στο News4Health, η δρ. Νίνα Μαρκουτσάκη, γαστρεντερολόγος - επεμβατική ενδοσκόπος. Προσθέτει ωστόσο ότι ένα πεδίο που έχει προσελκύσει αυξανόμενο ερευνητικό ενδιαφέρον είναι ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος.
Τι είναι το εντερικό μικροβίωμα;
Το εντερικό μικροβίωμα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο οικοσύστημα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών – βακτηρίων, μυκήτων, ιών και άλλων μικροοργανισμών – που συνυπάρχουν στον πεπτικό σωλήνα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν είναι απλοί «συγκάτοικοι», αλλά διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην πέψη, το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και στην ψυχική υγεία.
"Η ισορροπία αυτού του οικοσυστήματος είναι ζωτικής σημασίας. Όταν η ισορροπία διαταραχθεί – μια κατάσταση γνωστή ως δυσβίωση – μπορεί να δημιουργηθούν φλεγμονώδεις καταστάσεις ή να διευκολυνθεί η ανάπτυξη καρκινικών βλαβών.", τονίζει η γιατρός με ειδίκευση στην ογκολογία του πεπτικού (Diplôme Inter Universitaire (DIU) de Cancérologie Digestive – Ile-de- France).
Η συσχέτιση μεταξύ εντερικού μικροβιώματος και καρκινογένεσης
Σύγχρονες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένα βακτήρια που εγκαθίστανται στο έντερο μπορεί να συμβάλλουν ενεργά στην καρκινογένεση, μέσω παραγωγής τοξικών ουσιών ή επαγωγής χρόνιας φλεγμονής.
"Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η colibactin, μια τοξίνη που παράγεται από συγκεκριμένα στελέχη του Escherichia coli. Αυτή η ουσία είναι ικανή να προκαλεί άμεσες βλάβες στο DNA, αφήνοντας χαρακτηριστικά γενετικά «αποτυπώματα» σε νεοπλασματικούς ιστούς του παχέος εντέρου.
Εντυπωσιακά, πρόσφατες αναλύσεις σε δείγματα νεαρών ασθενών (<40 ετών) έδειξαν ότι το ποσοστό των βλαβών αυτών είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με ηλικιωμένους. Τα δεδομένα υποδηλώνουν έκθεση στην colibactin ήδη από την παιδική ηλικία, γεγονός που ενισχύει την ιδέα ότι η πρώιμη αλληλεπίδραση με παθογόνα μικρόβια μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες.", εξηγεί η διευθύντρια της Ε’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης του Metropolitan General.
Περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες στην παιδική ηλικία
Πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν το εντερικό μικροβίωμα – και ιδιαίτερα εκείνοι που το επηρεάζουν κατά την παιδική ηλικία έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμου καρκίνου του γαστρεντερικού, τονίζει η δρ. Μαρκουτσάκη.
Οι πιο σημαντικοί περιλαμβάνουν:
· τη γέννηση με καισαρική τομή (που περιορίζει την αρχική μικροβιακή αποίκηση),
· την πρώιμη έκθεση σε αντιβιοτικά,
· τη διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, λίπη και χαμηλή σε φυτικές ίνες,
· την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Τα παραπάνω επηρεάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος, μειώνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια (π.χ. παραγωγούς βουτυρικού οξέος) και ενισχύοντας δυνητικά παθογόνα είδη. Το αποτέλεσμα είναι η διαμόρφωση ενός φλεγμονώδους μικροπεριβάλλοντος στο έντερο, που ευνοεί τη γονιδιακή αστάθεια και την ανάπτυξη όγκων.
Επιπτώσεις πέρα από το έντερο
Αν και η πλειονότητα των μελετών εστιάζει στον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ίδιοι μηχανισμοί φαίνεται να εμπλέκονται και σε άλλες μορφές πρώιμου καρκίνου του γαστρεντερικού – όπως ο γαστρικός καρκίνος και ο καρκίνος του παγκρέατος. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μεταβολίτες του μικροβιώματος, η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού και η φλεγμονή φαίνεται να λειτουργούν συνεργικά στην προαγωγή της ογκογένεσης, τονίζει η γαστρεντερολόγος.
Νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις
Υπάρχουν όμως και καλά νέα.
"Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ μικροβιώματος και καρκίνου του γαστρεντερικού ανοίγει νέες δυνατότητες σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς, μπορούν να αναπτυχθούν βιοδείκτες μικροβιακής προέλευσης για την έγκαιρη ανίχνευση κακοήθειας – ακόμη και προτού εμφανιστούν συμπτώματα ή μορφολογικές αλλοιώσεις στον εντερικό βλεννογόνο.
Επιπλέον, εξετάζονται στρατηγικές όπως η μεταμόσχευση μικροβιώματος (FMT), η χορήγηση προβιοτικών/πρεβιοτικών, αλλά και η μικροβιακή στόχευση με φαρμακευτικά μέσα. Αν και βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια, τα θεραπευτικά αυτά εργαλεία δείχνουν υποσχόμενα για τη μελλοντική πρόληψη ή επιβράδυνση της ανάπτυξης πρώιμου καρκίνου του γαστρεντερικού", επισημαίνει η δρ. Μαρκουτσάκη.
Το μέλλον της πρόληψης
"Η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Οι πρακτικές της καθημερινότητας – από τη γέννηση μέχρι τη διατροφή και την έκθεση σε φάρμακα – μπορούν να διαμορφώσουν μακροχρόνιους κινδύνους. Γι’ αυτό, η πρόληψη της πρώιμης ογκογένεσης ίσως απαιτεί μια νέα προληπτική προσέγγιση, που θα ξεκινά ήδη από την παιδική ηλικία.
Συμπερασματικά, η σχέση του εντερικού μικροβιώματος με την ανάπτυξη καρκίνου του γαστρεντερικού σε νεαρές ηλικίες δεν είναι απλώς μια νέα θεωρία, αλλά ένα πεδίο που εδραιώνεται με αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα. Οι μεταβολές στη μικροβιακή ισορροπία μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για φλεγμονώδεις, γονοτοξικές και ανοσολογικές διεργασίες που οδηγούν σε καρκινική εξέλιξη.
Η κατανόηση αυτής της αλληλεπίδρασης μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τον τρόπο που προσεγγίζουμε τον καρκίνο του γαστρεντερικού, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την υγεία – από τη γέννηση και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Εάν ανησυχείτε για την υγεία του εντερικού σας μικροβιώματος ή αντιμετωπίζετε γαστρεντερικά συμπτώματα που σας προκαλούν ανησυχία, δε χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά", καταλήγει η δρ. Νίνα Μαρκουτσάκη.