Τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα αβοκάντο, που θεωρούνται πλούσια σε «υγιεινά» λιπαρά, μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμα για την υγεία όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με επιστήμονες. Ο κύριος ένοχος, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, είναι τα λιπαρά που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα, γνωστά ως ωμέγα-3, τα οποία, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 συνδέονται με φλεγμονές στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και καρδιακής προσβολής.
Τα ευρήματα προέρχονται από μια μεγάλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.800 άτομα στο πλαίσιο της ιστορικής μελέτης Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), γνωστή και ως Children of the 90s, μία από τις πιο λεπτομερείς μακροχρόνιες μελέτες υγείας που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία περισσότερων από 14.000 οικογενειών στην περιοχή του Avon από το 1991, όταν οι μητέρες εντάχθηκαν στην έρευνα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η τελευταία έρευνα εξέτασε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 24 ετών. Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-6 συσχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα GlycA, ενός βιοδείκτη στο αίμα που συνδέεται με χρόνια φλεγμονή, καρκίνο και καρδιακά προβλήματα.
Τα ωμέγα-6, που βρίσκονται στα φυτικά έλαια και τους σπόρους, τα τελευταία χρόνια συνδέονται όλο και περισσότερο με την κακή υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξημένα επίπεδα GlycA σε όσους κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνήθως θεωρούνται «υγιεινά για την καρδιά».
Τα ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα αβοκάντο και το ελαιόλαδο, έχουν από καιρό προταθεί ως η λύση για την πρόληψη των καρδιακών θανάτων και τη διατήρηση της κακής χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Τα στοιχεία του NHS δείχνουν αύξηση του αριθμού των νεότερων ενηλίκων που υποφέρουν από καρδιακές προσβολές την τελευταία δεκαετία. Ενώ ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια είναι εύκολα αναγνωρίσιμα — όπως έντονος πόνος στο στήθος — άλλα είναι πιο ασαφή και δύσκολο να εντοπιστούν.
Ο καθηγητής Thomas Holland, από το Ινστιτούτο RUSH για την Υγιή Γήρανση στο Σικάγο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today ότι τα αποτελέσματα ήταν «απροσδόκητα».
Πρόσθεσε: «Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλλες, και σε φυτικά τρόφιμα, όπως οι λιναρόσποροι, οι σπόροι τσία και τα καρύδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα θεωρούν καταπραϋντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συνδέθηκαν με περισσότερη φλεγμονή, όχι με λιγότερη».
Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, η καθηγήτρια Daisy Crick, ειδική στη μοριακή επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Queensland, δήλωσε: « Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι δεν είναι τόσο απλό όσο «τα ωμέγα-3 είναι αντιφλεγμονώδη και τα ωμέγα-6 είναι προφλεγμονώδη».
Πρόσθεσε ότι η απλή αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 μπορεί να μην είναι αρκετή για τη μείωση της φλεγμονής ή την προστασία από καρδιακές παθήσεις. «Η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο λιπαρών οξέων θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη μέθοδος για άτομα που θέλουν να μειώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό τους», είπε.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διαφορετικά λιπαρά οξέα επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία.
Τα έλαια σπόρων, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά και προωθούνται από καιρό ως «υγιεινή» εναλλακτική λύση έναντι των κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο και το λαρδί.
Ωστόσο, ο καθηγητής Holland προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη κατανάλωση ελαίων σπόρων μπορεί να συμβάλλει στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και τις αυτοάνοσες παθήσεις.
Πηγή: Daily Mail