Οι διατροφολόγοι τονίζουν την αξία των φρούτων ως συστατικό ενός θρεπτικού και υγιεινού πρωινού. Αρκετοί έχουν συμμορφωθεί ωστόσο είναι σίγουρο ότι τα φρούτα που επιλέγουν είναι και τα κατάλληλα .
Η Nichola Ludlam-Raine, διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου How Not to Eat Ultra-Processed, κλήθηκε να αξιολογήσει δεκαοκτώ από τα πιο αγαπημένα φρούτα των Βρετανών— από σταφύλια και πορτοκάλια μέχρι φράουλες και ανανά — και να τους δώσει μια βαθμολογία θρεπτικής αξίας από το 1 έως το 5.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Telegraph, παρουσίασε τα καλύτερα φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε τακτικά αλλά και αυτά που πρέπει να θεωρούμε περισσότερο ως λιχουδιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και όχι ως βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής.
Τελευταία θέση με βαθμολογία μόλις 1 στα 5 κατέλαβε το πεπόνι, με όλες τις ποικιλίες του να βρίσκονται στο τέλος της λίστας.Τα πεπόνια αποτελούνται κυρίως από νερό, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και, σε ορισμένες ποικιλίες, σε βιταμίνη Α. Ωστόσο, έχουν τόσο χαμηλή θερμιδική αξία όσο και συνολική θρεπτική αξία.
«Το πεπόνι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και συνολικά θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλα φρούτα», εξήγησε η Ludlam-Raine προσθέτοντας ότι περιέχει «μέτρια ποσότητα φυσικών σακχάρων».
Δεύτερο από το τέλος της λίστας ήταν ο ανανάς, ο οποίος έλαβε 2 στα 5. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και οι όξνοι χυμοί του μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα ούλα.
«Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και περιέχει βρωμελαΐνη, ένα ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει τη φλεγμονή», εξήγησε η κα Ludlam-Raine, προσθέτοντας ότι ο αγκαθωτός κίτρινος καρπός είναι επίσης πλούσιος σε μαγγάνιο, «το οποίο υποστηρίζει το μεταβολισμό και την αντιοξειδωτική λειτουργία».
Με βαθμολογία 3 στα 5, και ισοπαλία με τα σταφύλια,φιγουράρουν οι μπανάνες, μια αγαπημένη επιλογή για πρωινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Τα φρούτα αυτά, τα οποία είναι τόσο πλούσια σε φυσική ζάχαρη που κάποτε περιγράφονταν ως «μπάρα σοκολάτας με κίτρινη φλούδα», εξακολουθούν να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
«Είναι καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Β6 και φυτικών ινών... παρέχουν γρήγορη ενέργεια και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς», εξηγεί η ειδικός.
Τα απαραίτητα
Ποια φρούτα πρέπει λοιπόν να γεμίζετε το πιάτο μας; Η διαιτολόγος έβαλε τις πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τα μούρα στην κορυφή της λίστας της, δίνοντας 5 στα 5 σε αυτά τα πολύχρωμα φρούτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Στη μέση, με 4 στα 5 αστέρια, βρέθηκαν τα αχλάδια, τα μήλα, τα γκρέιπφρουτ και τα μάνγκο.
Τα μούρα έχουν από καιρό ανακηρυχθεί ως σούπερ τροφή. Όλα τα μούρα θεωρούνται πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη βλάβη των κυττάρων και των ιστών.