Μπορεί η κατανάλωση αυγών μία φορά την εβδομάδα να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε μεταγενέστερη ηλικία;
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μυστικό μπορεί να κρύβεται στα θρεπτικά συστατικά αυτού του βασικού συστατικού του πρωινού. Τα αυγά περιέχουν χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που προστατεύει την ακεραιότητα των κυττάρων και βοηθά στην παραγωγή ενός χημικού αγγελιοφόρου που στέλνει σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, επηρεάζοντας τη μνήμη, τη διάθεση, τον μυϊκό έλεγχο και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου
«Τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά και είναι φυσικά πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που ερευνούμε για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο του στην υποστήριξη της γνωστικής ανάπτυξης σε βρέφη και μικρά παιδιά και στη διατήρησή της κατά τη διαδικασία της γήρανσης», εξήγησε ο Δρ Taylor Wallace, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.
Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή την επίδραση, οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 1.000 ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ που δεν παρουσίαζαν εμφανή άνοια και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από ενός αυγού την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ σχεδόν κατά το ήμισυ, κατά 47% για την ακρίβεια.
Λαμβάνοντας υπόψη άλλους διατροφικούς παράγοντες και συνήθειες, παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν επτά χρόνια. Από τους 1.024 ηλικιωμένους, περισσότεροι από το ένα τέταρτο – 280 – διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη τους έδειξε ότι η χολίνη ήταν ο κύριος παράγοντας της σχέσης μεταξύ των αυγών και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης της νόσου, αντιπροσωπεύοντας το 39% της συσχέτισης. Η κατανάλωση ενός μεγάλου αυγού παρέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χολίνης.
«Ο κρόκος των αυγών περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν γνωστές νευροπροστατευτικές ιδιότητες», δήλωσε πρόσφατα ο Δρ Christopher U. Missling, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Anavex Life Sciences, στο Medical News Today. Ο Missling δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Ο συνδυασμός χολίνης και ωμέγα-3 μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία του εγκεφάλου».
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, ενώ τα δεδομένα τους δείχνουν μια συσχέτιση με μειωμένο κίνδυνο, τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια.
Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Egg Nutrition Center του American Egg Board, βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι ακόμη και η κατανάλωση ενός αυγού την εβδομάδα συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό μείωσης της μνήμης.
Τα αυγά, που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, έχουν επίσης διαπιστωθεί ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι πλούσια σε βιταμίνη D, βιταμίνη Β2, σελήνιο και ιώδιο. Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας.
Η μελέτη του Wallace δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition.
«Η μελέτη αυτή προστίθεται στο αυξανόμενο σώμα αποδεικτικών στοιχείων ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Alzheimer και στη διατήρηση της γνωστικής υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε.