Νέο φάρμακο – γνωστό ως TDP – που δρα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες όπως ναυτία ή έμετο χαιρετίζεται ως ένα μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.
Τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1 που λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να χάσουν βάρος, αν και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένα, τα ενέσιμα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες γαστρεντερικές παρενέργειες.
«Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η χορήγηση μιας μικρότερης δόσης του νευροπεπτιδίου ODN εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση του σωματικού βάρους και του μεταβολικού ελέγχου χωρίς παρενέργειες», δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Caroline Geisler, βοηθός καθηγήτρια στο Κολλέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι.
Το νευροπεπτίδιο ODN, είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται γλοιακά κύτταρα και υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ODN για να δημιουργήσουν το φάρμακο
«Τώρα γνωρίζουμε ότι τα γλοιακά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση και την επικοινωνία της κατάστασης του σώματος και ελπίζουμε ότι, στοχεύοντας ένα μόριο σηματοδότησης των γλοιακών κυττάρων, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλές οδούς ρύθμισης της ενέργειας στον εγκέφαλο και να αποφύγουμε τις παρενέργειες της ναυτίας και του εμετού», δήλωσε ο Geisler.
Σε μελέτες, οι ερευνητές εισήγαγαν ODN στον οπίσθιο εγκέφαλο αρουραίων, όπου βρίσκεται το εγκεφαλικό στέλεχος και η παρεγκεφαλίδα. Η παρεγκεφαλίδα είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις κινήσεις και άλλες γνωστικές διαδικασίες, όπως η γλώσσα και η διάρκεια της προσοχής.
Μόλις οι αρουραίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ODN, έχασαν βάρος και βελτίωσαν την ικανότητά τους να ελέγχουν το σάκχαρο του αίματός τους. Αντίθετα, όταν οι ερευνητές μπλόκαραν το ODN, τα ζώα έδειξαν ασθενέστερη ανταπόκριση στη θεραπεία με τα δημοφιλή φάρμακα GLP-1.
Χορήγησαν επίσης TDN σε ποντίκια, αρουραίους και μυγαλές. Το φάρμακο βελτίωσε επίσης τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας απώλεια βάρους χωρίς ναυτία ή έμετο στους αρουραίους για πάνω από μια εβδομάδα. Οι μυγαλές δεν έκαναν εμετό και το φάρμακο δεν φάνηκε να έχει επιπτώσεις στις κινήσεις, τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό των ζώων.
Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, ελπίζουν να δοκιμάσουν τα φάρμακα σε ανθρώπους στη συνέχεια.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές εντός δύο ετών», δήλωσε ο Geisler.