Μπορεί το τρέξιμο να αναστρέψει τις βάβλες που προκαλεί στον οργανισμό μας η γεμάτη υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δυτική διατροφή; Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου College Cork απαντούν ναι και προσθέτουν ότι κατάφεραν να βρουν πολύ χειροπιαστές αποδείξεις.
Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Medicine, δείχνει ότι το τρέξιμο μπορεί να μειώσει τις συμπεριφορές που μοιάζουν με κατάθλιψη και προκαλούνται από δίαιτες πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη. Αυτές οι αλλαγές φαίνεται να αφορούν τόσο τις ορμόνες που κυκλοφορούν στο αίμα όσο και τους μεταβολίτες που παράγονται στο έντερο. Η ανακάλυψη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, μπορούν να επιστρατευτούν για την υποστήριξη της ψυχικής ευεξίας σε μια εποχή "παντοκρατορίας" των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Για να το διερευνήσει, η ομάδα μελέτησε ενήλικα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν είτε με μια τυπική διατροφή είτε με μια εναλλασσόμενη διατροφή που αποτελείτο από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη για επτάμισι εβδομάδες. Στα μισά από τα ζώα κάθε ομάδας δόθηκε πρόσβαση σε έναν τροχό τρεξίματος. Αυτή η διάταξη επέτρεψε στους ερευνητές να διακρίνουν τις ξεχωριστές και συνδυασμένες επιδράσεις της ποιότητας της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά.
Νέοι μηχανισμοί που συνδέουν την άσκηση και τη διάθεση
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το τρέξιμο παρήγαγε ένα αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα, ακόμη και όταν οι αρουραίοι ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή.
Οι ερευνητές εξέτασαν το περιεχόμενο του τυφλού εντέρου των ζώων και διαπίστωσαν ότι η διατροφή με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αλλοίωσε βαθιά το μεταβολισμό του εντέρου.
Από τα 175 μεταβολικά προϊόντα που αναλύθηκαν σε αρουραίους που δεν κινούνταν, τα 100 επηρεάστηκαν σημαντικά. Η άσκηση επηρέασε ένα μικρότερο υποσύνολο από αυτά, αποκαθιστώντας εν μέρει την ισορροπία. Τρία μεταβολικά προϊόντα που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης - η ανσερίνη, το ινδόλη-3-καρβοξυλικό οξύ και η δεοξυινοσίνη - μειώθηκαν από την κακή διατροφή, αλλά ανέκαμψαν με την άσκηση.
Τεστ συμπεριφοράς που αξιολόγησαν τη μάθηση, τη μνήμη και τις συναισθηματικές αντιδράσεις αποκάλυψαν περαιτέρω πληροφορίες. Η κακή διατροφή από μόνη της δεν επηρέασε σημαντικά τη χωρική μάθηση ή τη μνήμη αναγνώρισης, αλλά η άσκηση βελτίωσε ελαφρώς τις δεξιότητες πλοήγησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ήπια αγχολυτικά αποτελέσματα από την άσκηση, τα οποία εμφανίστηκαν ανεξάρτητα από τον τύπο διατροφής.
Ορμονικές οδοί στη σχέση διατροφής-άσκησης
Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος αποκάλυψε έντονες ορμονικές αλλαγές που αντικατόπτριζαν τα αποτελέσματα στη συμπεριφορά. Οι αδρανείς αρουραίοι που ακολουθούσαν διατροφή με υπερεπεξεργασμένα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και λεπτίνης, αλλά αυτές οι αυξήσεις μειώθηκαν σημαντικά σε εκείνους που ασκούνταν. Σύμφωνα με τον Δρ Minke Nota, τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης, αυτή η ορμονική εξισορρόπηση μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς η άσκηση προστατεύει από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής στη συμπεριφορά.
Η ομάδα εντόπισε επίσης περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διατροφής και άσκησης που εμπλέκουν άλλες ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Στα ζώα που έτρωγαν τυπική τροφή, η άσκηση αύξησε τα επίπεδα του πεπτιδίου 1 τύπου γλυκαγόνης (GLP-1), αλλά αυτή η απόκριση ήταν ασθενέστερη σε εκείνα που ακολουθούσαν κακή διατροφή. Αντίθετα, η άσκηση αύξησε τα επίπεδα του πεπτιδίου YY (PYY) μόνο στους αρουραίους που τρέφονταν με ανθυγιεινό τρόπο, υποδηλώνοντας ότι οι αντισταθμιστικοί ορμονικοί μηχανισμοί βοηθούν στη σταθεροποίηση του μεταβολισμού όταν η ποιότητα του φαγητού δεν είναι η ενδεδειγμένη.
Τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών 21 (FGF-21) αυξήθηκαν σημαντικά σε απόκριση στην κακή διατροφή, ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα, ενώ τα επίπεδα γλυκαγόνης μειώθηκαν. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα πολύπλοκο ορμονικό δίκτυο μέσω του οποίου η διατροφή και η άσκηση αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν το μεταβολισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Κατανόηση των σχέσεων μεταξύ διατροφής και εγκεφάλου
Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι η διατροφή με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εμπόδιζε την τυπική αύξηση της νευρογένεσης στον ιππόκαμπο των ενηλίκων (δημιουργία νέων νευρώνων) που προκαλείται από την άσκηση. Σε ζώα που τρέφονταν με τυπική τροφή, η άσκηση αύξησε σημαντικά τη νευρογένεση σε ολόκληρο τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στις συναισθήματα και τη μνήμη. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η ποιότητα της διατροφής μπορεί να αλλάξει ριζικά την ικανότητα του εγκεφάλου να επωφεληθεί από τη σωματική δραστηριότητα σε κυτταρικό επίπεδο.
Πηγή: Science Daily





